SiolNET. Novice Slovenija
4,07

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Znano je, kaj se bo zgodilo s slovenskimi vojaki brez pogoja PC

4,07

termometer

slovenska vojska | Proti covid-19 se je v vojaški zdravstveni službi cepilo okoli 60 odstotkov pripadnikov Slovenske vojske. | Foto: STA
Proti covid-19 se je v vojaški zdravstveni službi cepilo okoli 60 odstotkov pripadnikov Slovenske vojske. Foto: STA

Minister za obrambo Matej Tonin je podpisal navodila za delo za vojake in zaposlene na ministrstvu za obrambo po 1. oktobru, ko bo obvezno upoštevanje pogojev PC (preboleli, cepljeni). Tako bodo pripadniki Slovenske vojske brez pogoja PC najprej lahko izrabili presežek ur, nato letni dopust, po tem pa bodo lahko šli na čakanje zaradi višje sile.

Pri čakanju na delo bodo dobili nadomestilo plače v višini 50 odstotkov, so na ministrstvu za obrambo za STA potrdili informacije, ki jih je danes na svoji spletni strani objavil Sindikat vojakov Slovenije.

Delo na domu in mirovanje pravic

Necepljenim v upravnem delu ministrstva pa bo odrejeno delo od doma, kjer bo to možno. Vsem, za katere delo od doma ne bo možno, bo ponujena sklenitev dogovora o mirovanju pravic iz delovnega razmerja, v tem času torej ne bodo dobili plačila.

PCT potrdilo Novice Pozor: v teh dneh poteče veljavnost digitalnih covidnih potrdil, natisnjenih konec junija

Za pripadnike in pripadnice Slovenske vojske, ki ne bodo izpolnjevali pogoja PC po 1. oktobru, ne bo mogoče odrediti dela od doma, navajajo v Sindikatu vojakov Slovenije. Ob tem so v sindikatu dodali, da bo zaradi izvrševanja dela in nalog necepljenih vpoklicana pogodbena rezerva Slovenske vojske, za katero pa ni navedeno, ali bo morala izpolnjevati pogoj PC ob vpoklicu. Takšne informacije na ministrstvu oz. v Slovenski vojski niso potrdili.

Pozivi k cepljenju

So pa na ministrstvu za obrambno dodali, da se vodstvo ministrstva zaveda, da je odločitev glede cepljenja na strani posameznika. Ob tem so pozvali vse zaposlene, da bi v prihodnjih dneh in tednih prisluhnili znanosti ter zagotovilom zdravstvene stroke o koristih cepljenja proti covid-19, kar bi omogočilo čimprejšnjo vrnitev v normalno delovno rutino ter nadaljnje nemoteno delovanje ministrstva za obrambo.

Ministrstvo za obrambo poziva slovenske vojake, ki se še niso cepili, naj to storijo. | Foto: Gaja Hanuna Ministrstvo za obrambo poziva slovenske vojake, ki se še niso cepili, naj to storijo. Foto: Gaja Hanuna

Na ministrstvu za obrambo so za STA tudi navedli, da se je med zaposlenimi v upravnem delu ministrstva proti covid-19 cepilo 51 odstotkov v vojaški zdravstveni službi. Nekateri so se naknadno cepili tudi drugje, torej po cepilnih centrih v državi, a podatkov o precepljenosti teh nimajo.

Okoli 60 odstotkov cepljenih vojakov

Med pripadniki Slovenske vojske pa se je v vojaški zdravstveni službi polno cepilo 59,32 odstotka. Tudi med vojaki so se nekateri odločili za cepljenje pozneje v cepilnih centrih, tako da celovitih podatkov o deležu precepljenosti v Slovenski vojski trenutno nimajo.

Nemčija meja Novice Nemčija je Slovenijo uvrstila na seznam visoko tveganih območij
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin