SiolNET. Novice Slovenija
0,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zmajček praznuje prvi rojstni dan #foto

0,08

termometer

človeška ribica
Foto: Postojnska jama

Svoj prvi rojstni dan danes praznuje prvi mladiček človeške ribice, ki se je izlegel 30. maja lani. V naslednjih osmih tednih so prvič v zgodovini Postojnske jame spremljali izleganje kar 22 mladih ličink človeških ribic.

Prvega malega zmajčka so se v Postojnski jami razveselili 124 dni po tem, ko so januarja lani na steklu velikega razstavnega akvarija opazili prvo odloženo jajčece. 

Naraščaj je takoj zaslovel kot "zmajčki iz Postojnske jame" po legendi in ljudskem izročilu, ki ga je zapisal že Janez Vajkard Valvasor. Od 22 mladičkov jih je preživelo 21, razvoj ličink v posebnem jamskem laboratoriju pa je spremjal ves svet.

Mladiči se od staršev razlikujejo samo po drobnih očeh, pigmentu, ki počasi že izginja, in velikosti. Mladiči se od staršev razlikujejo samo po drobnih očeh, pigmentu, ki počasi že izginja, in velikosti. Foto: Postojnska jama

Male človeške ribice danes merijo dobrih sedem centimetrov in plenijo kot pravi zmaji. Če so bili pred enim letom videti kot "pikčasti paglavčki", so zdaj že popolnoma podobni odraslim človeškim ribicam, so sporočili iz Postojnske jame. 

Prešli so v mladostno obdobje, ki bo trajalo več let. Od staršev se razlikujejo samo po drobnih očeh, pigmentu, ki počasi že izginja, in velikosti. Podobo ličinke pa bodo ohranili do konca življenja.

Mladički se še vedno razvijajo v posebnem jamskem laboratoriju, kamor so jih prestavili še pred izleganjem, da bi v veliki akvarij lahko vrnili preseljene človeške ribice, ličinkam pa zagotovili optimalne pogoje za razvoj. 

Človeška ribica je edina evropska dvoživka, ki ima po tri prste na sprednjih in po dva na zadnjih okončinah. Človeška ribica je edina evropska dvoživka, ki ima po tri prste na sprednjih in po dva na zadnjih okončinah. Foto: Postojnska jama

30. januarja 2016 so na steklu jamskega akvarija pod Koncertno dvorano opazili prvo jajčece. Iz akvarija so umaknili preostale človeške ribice, akvarij pa prekrili s temno tkanino, da bi imela mama zmajevka čim več miru za odlaganje. 30. januarja 2016 so na steklu jamskega akvarija pod Koncertno dvorano opazili prvo jajčece. Iz akvarija so umaknili preostale človeške ribice, akvarij pa prekrili s temno tkanino, da bi imela mama zmajevka čim več miru za odlaganje. Foto: Postojnska jama

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 43
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin