Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Petek,
16. 9. 2016,
10.03

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

Postojnska jama človeška ribica

Petek, 16. 9. 2016, 10.03

6 let, 6 mesecev

Mladiči postojnske človeške ribice že v puberteti

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05
Človeška ribica v Postojnski jami | Foto Postojnska jama

Foto: Postojnska jama

Danes mineva 110 dni od izleganja prve človeške ribice oziroma zmajčka v Postojnski jami. To je mejnik v razvoju, ko se konča faza ličinke in nastopi mladostniško obdobje.

Iz Postojnske jame so sporočili, da so ponosni, da vseh 22 zmajčkov lepo raste in se razvija. Veliki so okoli štiri centimetre, razmerje med debelino in dolžino teles pa je 1 proti 12.


Prvi naraščaj človeške ribice je tu (video)

Zarodki zmajčkov v Postojnski jami so se začeli premikati (video)


Po 17 tednih prehajajo v obdobje mladostništva, ki pri človeških ribicah traja kar 14 let, podobno kot pri ljudeh. "Čez 14 let bodo spolno dozorele živali, vendar ne pozabimo, da so človeške ribice vse življenje videti kot ličinke, tudi če dosežejo sto let," pojasnjujeta jamska biologa.

Vseh 22 zmajčkov pridno je in se lepo razvija, veliki so od 3,5 do štiri centimetre. | Foto: Postojnska jama Vseh 22 zmajčkov pridno je in se lepo razvija, veliki so od 3,5 do štiri centimetre. Foto: Postojnska jama

Zmajčki se dobro razvijajo. Noge in prsti na nožicah – trije na prvem paru in dva na zadnjem paru nožic – so lepo razviti. Oči so lepo vidne, rumenjaka pa nimajo več. Vseh 22 ima močan lovski nagon.

Njihov razvoj se bo zdaj nekoliko upočasnil. V prihodnjih od dveh do treh letih bo oči prekrila koža, v približno letu in pol bodo izgubili pigmentne pikice. Prav ti dve lastnosti jih navzven najbolj ločita od odraslih proteusov.

Očesci zmajčkov sta vidni in bosta takšni še približno od dve do tri leta, ko ju bo prerasla koža. | Foto: Postojnska jama Očesci zmajčkov sta vidni in bosta takšni še približno od dve do tri leta, ko ju bo prerasla koža. Foto: Postojnska jama

"Zdaj smo zunaj najbolj negotovega obdobja in ponosni, da nam je uspelo priti tako daleč. To nas navdaja z upanjem in vero, da nam bo uspevalo tudi v prihodnje ter da bodo naše zmajčke spoznali tudi naši in vaši otroci, pa njihovi otroci," še pravijo v Postojnski jami.

Ne spreglejte