Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Sreda,
1. 6. 2016,
7.36

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30

Natisni članek

človeška ribica

Sreda, 1. 6. 2016, 7.36

6 let, 6 mesecev

Svetovni mediji pišejo o človeški ribici

Prvi naraščaj človeške ribice je tu (video)

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30
človeška ribica | Foto Postojnska jama

Foto: Postojnska jama

Natanko štiri mesece od dneva, ko je človeška ribica v akvariju izlegla svoje prvo jajčece, so v Postojnski jami včeraj dobili prvo ličinko.

Prvi "zmajček" se je izlegel 30. maja ob 10.48, ko se je v življenje dobesedno "izstrelil" iz ovojnice v enem samem poskusu, ki ga je posnela infrardeča kamera. "Tudi to je bilo popolno presenečenje, saj redka literatura, ki o Proteusu sploh obstaja, piše o izleganju kot o večkratnih poskusih," so sporočili iz Postojnske jame.

Ličinko bo treba kmalu začeti hraniti, saj ne živi v naravnem okolju, kjer bi to počela sama. Obenem ji bodo morali dnevno menjati vodo, da se ne bi pojavila kakšna okužba. Če bo ličink več, bo morala biti vsaka v svojem akvariju.

V Postojnski jami še naprej pozorno spremljajo, iz katerega jajčeca se bo izlegla naslednja ličinka. Jajčec, iz katerih se lahko razvijajo mali jamski "zmajčki", je še dvaindvajset. Vseh izleženih jajčec je bilo 64.

Glas o veselem pričakovanju v Postojni segel v deveto vas
Mednarodna novinarska agencija AFP s sedežem v Parizu se je razpisala o "malih zmajčkih", ki se bodo kmalu razvili v človeško ribico. Njeno pisanje so povzeli številni mediji po svetu.

AFP v članku Mladi zmajčki v Sloveniji pripravljeni na redko izvalitev piše, da se zaradi zarodkov človeške ribice, ki so jo nekoč videli kot živi dokaz obstoja zmajev, v Postojnsko jamo zgrinjajo trume obiskovalcev. "V začetku junija bo turistična atrakcija postala ena prvih s strani človeka nadziranih okolij, kjer se bodo iz jajčec razvile človeške ribice," pišejo.

Biologi upajo, da bo rojstvo malih zmajčkov pomagalo razkriti tančico skrivnosti okoli teh nenavadnih bitij, "ki so postali nacionalni simbol in so bili celo na slovenskih kovancih, preden so uvedli evro". AFP dodaja, da lokalno prebivalstvo zdaj prijazno govori o mladih zmajčkih, da pa so se ljudje stoletja preveč bali in se niso niti upali približati jami, saj so verjeli, da so človeške ribice potomec zmajev, ki so živeli v jamah.

Novinarska agencija omenja, da je reprodukcija človeških ribic pogosto neuspešna, kot se je zgodilo leta 2013, a tokrat se stvari razvijajo bolj obetajoče. Od 60 januarja izleženih jajčec jih je 24 še vedno živih. Članek AFP končuje z opozorilom, da bi morale človeške ribice veljati za ogroženo živalsko vrsto, predvsem zaradi vse bolj onesnaženega okolja.

 

 

Ne spreglejte