Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
31. 1. 2017,
20.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

Postojnska jama človeška ribica

Torek, 31. 1. 2017, 20.04

6 let, 6 mesecev

Leto dni razvoja človeške ribice v 24 sekundah #video

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Mineva leto dni od trenutka, ko so na steklu velikega razstavnega akvarija v Postojnski jami opazili prvo odloženo jajčece človeške ribice. Ob obletnici tega dogodka so v družbi Postojnska jama pripravili video, ki v 24 sekundah zajame najpomembnejše dogodke v razvoju jajčec, ličink in zdaj že osemmesečnih mladostnikov.

Video je sestavljen iz redkih fotografij ribic, ki so jih dokumentarno posneli vsak mesec, so pojasnili v Postojnski jami.

V njem se lepo vidi razvoj nožic in prstkov ter glave, ta se iz okrogle in kratke spreminja v podolgovato trapezoidno obliko z gobčkom v obliki račjega kljuna. Telo postaja vedno daljše in vse bolj vitko.

Mladički človeške ribice so vse bolj podobni svoji mami. Od nje se razlikujejo še po dveh črnih očescih, ki bosta vidni še do starosti dveh ali treh let, potem pa ju bo prerasla koža, ter po pigmentiranosti. Zmajčki so namreč sivkaste barve. Po vsem telesu, razen po trebuhu, imajo drobne pigmentne pikice, kromatofore, ki bodo postopoma izginile do 18. meseca starosti. Takrat bodo postali rožnate barve.

Na začetku so nebogljeno ležali na boku in se hranili iz zaloge rumenjaka v trebuščku, danes pa so že pravi plenilci, ki v trenutku pospravijo svoj plen, so še sporočili iz Postojnske jame.

Človeška ribica | Foto: Postojnska jama Foto: Postojnska jama

Prvo izleženo jajčece pred letom dni. | Foto: Postojnska jama Prvo izleženo jajčece pred letom dni. Foto: Postojnska jama Osemmesečni zmajček, ki je že pravi plenilec. | Foto: Postojnska jama Osemmesečni zmajček, ki je že pravi plenilec. Foto: Postojnska jama Ekipo, ki skrbi za človeške ribice vodi Katja Dolenc Batagelj, v njej pa sta še biologa Primož Gnezda in Sašo Weldt. | Foto: Postojnska jama Ekipo, ki skrbi za človeške ribice vodi Katja Dolenc Batagelj, v njej pa sta še biologa Primož Gnezda in Sašo Weldt. Foto: Postojnska jama

Ne spreglejte