SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Miro Cerar odstopil s položaja predsednika vlade #video #foto

10

termometer

Prvi mož vlade Miro Cerar bo državnemu zboru podal svojo odstopno izjavo. Kaplja čez rob je bila odločitev vrhovnega sodišča o razveljavitvi referenduma o drugem tiru, je po seji vlade dejal Cerar, ki je bil kritičen tudi do svojih koalicijskih partneric.

Kot je dejal premier, bo predsednik republike Borut Pahor odločil, ali bodo volitve redne ali izredne. Kot najverjetnejši datum rednih volitev se sicer omenja 10. junij. "Do volitev bom še vedno skrbel, da bo vlada opravljala tekoče zadeve in da bo Slovenija mirna in stabilna država," je povedal Cerar.

O odstopu predsednika vlade državni zbor ne glasuje, ampak le ugotovi, da je predsedniku vlade prenehala funkcija. Z odstopom predsednika vlade preneha mandat celotni vladi.

"V takšnih zgodbah ne želim sodelovati"

Kaplja čez rob je bila odločitev vrhovnega sodišča o razveljavitvi referenduma o drugem tiru, je dejal in dodal, da v takšnih zgodbah ne želi sodelovati. Udarec projektu drugi tir so povzročili tisti, ki želijo ustaviti pozitivni razvoj Slovenije, še pravi Cerar.

"To odločitev sem sprejel, ker je treba vedeti, kaj je prav in kaj narobe. Gre za odgovornost, ki jo sprejemam, in odločitev, ki bi jo v takšni situaciji moral sprejeti vsak zaupanja vreden politik," je dejal. "Na volitvah boste vi sodili, kaj je prav in kaj narobe in kdo si zasluži podporo," je dodal.

Sodelovanje koalicije med Karlom Erjavcem (DeSUS), Dejanom Židanom (SD) in Mirom Cerarjem (SMC) ni zdržalo do konca mandata. Sodelovanje koalicije med Karlom Erjavcem (DeSUS), Dejanom Židanom (SD) in Mirom Cerarjem (SMC) ni zdržalo do konca mandata. Foto: STA

Cerar: Stare sile zanima le osebna korist

Cerar je dejal, da je bilo stanje v državi, ko je njegova vlada nastopila mandat, slabo, danes pa je povsem drugačno. Govoril je gospodarski rasti, nizki brezposelnosti, uravnoteženem proračunu in tujih vlagateljih.

"Žal nismo izpolnili vsega, kar smo si želeli, ker smo morali sklepati kompromise s koalicijskimi partnerji, vodstvi sindikatov in številnimi družabnimi skupinami. Verjeli smo, da nas pri tem vse vodi isti cilj, to je dobrobit Slovenije. Žal ni tako. Mnogi od njih se sprenevedajo, leporečijo navzven, v resnici pa ovirajo nekatere temeljne projekte in reforme, ki so ključni za razvoj Slovenije," je dejal Cerar.

"Ugotavljam, da tudi v prihodnjih tednih ne bo nič drugače, še več, raznorazne zahteve in predlogi postajajo vedno bolj neuresničljivi. Nekateri celo škodljivi za našo državo." Stare sile ne dopustijo, da bi delali za prihodnje generacije, zanima jih le osebna korist, je dejal.

Dodaj je, da "ne smemo popustiti tistim starim silam, ki jih pomenijo tako imenovane stare etablirane stranke ali v opoziciji ali v koaliciji, ki jim preprosto ni mar za razvoj, ki se sprenevedajo, ki govorijo eno, delajo pa drugo". "Navzven leporečijo, ko gre za dejanja, pa preprečujejo temeljne reforme, ki jih moramo za to državo sprejeti," je še povedal.

"Huda sprenevedanja koalicijskih strank"

Dejana Židana je odločitev Cerarja presenetila. Dejana Židana je odločitev Cerarja presenetila. Foto: Bojan Puhek Cerar je bil kritičen do koalicijskih strank, opozoril je na "huda sprenevedanja" pri zdravstveni reformi.

"Namesto da bi koalicijska partnerja pri tem pomagala, sta nas pri tem ovirala, kar je tudi dokazljivo." Kot je še dejal, so zato morali pred letom dni preglasovati koalicijska partnerja, da so lahko sprejeli nekatere ključne reformne zakone in jih poslali v parlament.

"Vrgel je puško v koruzo"

Prvak SD Dejan Židan je kritike na račun kalicijskih partnerjev zavrnil. Kot še pravi Židan, ga je Cerarjeva odločitev presenetila, ne ministri ne koalicija niso bili obveščeni o njej, je dejal.

Prvak DeSUS Karl Erjavec medtem ni presenečen nad Cerarjevim odstopom, saj da bi po vsem dogajanju v tem tednu vlado težko kredibilno vodil še naprej. Zavrnil je Cerarjeve očitke na račun partnerjev in presodil, da je Cerar vrgel puško v koruzo. Sicer pa to po Erjavčevem mnenju ne bo imelo vpliva na stabilnost Slovenije, poroča STA.

Sejo vlade, ki bi morala biti v četrtek, so sklicali po odločitvi vrhovnega sodišča, da bo treba ponoviti referendum za drugi tir. Na seji Cerar ni omenjal odstopa, niti niso govorili o stavki ali razveljavljenem referendumu.

Odstopna izjava Mira Cerarja skozi objektiv:

1 / 14
2 / 14
3 / 14
4 / 14
5 / 14
6 / 14
7 / 14
8 / 14
9 / 14
10 / 14
11 / 14
12 / 14
13 / 14
14 / 14

Ob odločitvi vrhovnega sodišča je v zadnjih dneh v javnosti močno odmevala tudi napaka pri javnem naročilu makete za drugi tir, kjer je direkcija za infrastrukturo zaradi napake v excelu izbrala dražjega ponudnika.


-> Referendum razveljavljen: še enkrat bomo odšli na volišča #DrugiTir
-> Drugi tir: kaj mora zdaj narediti vlada? #video


Brglez: Skoraj vsi ustavljajo nadaljnji razvoj države

Milan Brglez, predsednik državnega zbora in podpredsednik SMC, odločitev Cerarja podpira. "Ko praktično vsi - koalicijska partnerja in opozicija (torej SD(S) in DeSUS), pa tudi predstavniki in predstavnice (le) svojih absolutnih interesov v družbi, gospodarstvu in državi - na vse mogoče in nemogoče načine ustavljajo nadaljnji razvoj države, ki smo jo z odrekanjem, a sami izvili iz krize, je najbolj odgovorno prepustiti volivkam in volivcem odločitev o tem, kdo naj vlada v njihovem imenu," je zapisal na Facebooku.

Cerar je tretji premier, ki je odstopil. Tudi predhodnica Cerarja na položaju premierke Alenka Bratušek svojega mandata ni izpeljala do konca in je odstopila. Leta 2002 pa je odstopil tudi Janez Drnovšek.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 476
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin