Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 6. 2015,
10.26

Osveženo pred

6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

UKC Ljubljana zdravniška napaka zdravljenje

Ponedeljek, 22. 6. 2015, 10.26

6 mesecev

Zgodba 24-letnega Sebastiana in staršev, ki po njegovi smrti iščejo pravico (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Aprila so minila tri leta, odkar je po zdravljenju v UKC Ljubljana umrl 24-letni Sebastian Ojsteršek. Njegovi starši so prepričani, da zdravniki niso ustrezno ukrepali.

Sebastian Ojsteršek, edini sin Urške Trotovšek in Damjana Ojsterška, je umrl 1. aprila 2012 na intenzivnem oddelku v Splošni bolnišnici Celje, ko je bil star 24 let. Starši so prepričani, da bi bil lahko sin še vedno živ, če bi zdravniki v UKC Ljubljana in celjski bolnišnici pravočasno in ustrezno ukrepali. Ker niso dobili niti opravičila, so se odločili za tožbo, pri kateri še vedno vztrajajo. Med drugim tudi zato, da bi pomagali preprečiti podobne primere v prihodnje.

Po dobrih treh letih so se odločili tudi, da stopijo pred javnost in predstavijo napake pri zdravljenju v UKC Ljubljana, čeprav ne interni ne strokovni nadzor, ki so ju opravili v bolnišnici, teh nista zaznala. Starša zastopa odvetnik Andrej Pitako, ki je v preteklosti zastopal tudi starše preminulega Bora Nekrepa.

Vsi postopki stojijo Do zdaj so starši vložili že: ‒ prijavo zdravnikov tožilcu zdravniške zbornice 17. decembra, ‒ kazensko ovadbo na okrožno državno tožilstvo 8. novembra 2012, ki je bila zavržena 22. aprila 2013, ‒ kazenski pregon zdravnikov z zahtevo za preiskavo na okrožno sodišče v Ljubljani 26. aprila 2013, ‒ odškodninski zahtevek zoper UKC Ljubljana 19. decembra 2014, ‒ tožbo na okrožnem sodišču v Ljubljani proti UKC Ljubljana 23. decembra 2014.

Kot je pojasnil Pitako, trenutno vsi ti postopki stojijo. "Civilnopravna odškodninska tožba se ne premakne, ker so te dobe tako dolge in bo po sodnem redu to prišlo na vrsto šele čez kakšni dve leti. Preiskovalni postopek tudi še stoji, saj sodnica še ni izdala sklepa o preiskavi, ki so ga zahtevali starši. Na zdravniški zbornici še vedno razglabljajo, čeprav imajo vsa izvedeniška menja in vse prijave," je dejal odvetnik.

"Sprenevedanje, laži in udarec za udarcem" Sebastianov oče pa je povedal, da so jih razočarale prav vse institucije, na katere so se obrnili. "Od nikogar nismo dobili niti enega odgovora. Niti od tožilstva." Dodal je, da se je zdravniško osebje sprva še pogovarjalo in pojasnilo, kaj se je dogajalo s sinom, nato pa so sledili "sprenevedanje, laži in udarec za udarcem".

Od UKC Ljubljana zdaj po teh težkih treh letih pričakujejo predvsem resnico in opravičilo. "To je najmanj, kar lahko naredijo. Glede na to, kako se sprenevedajo, pa pričakujem tudi sankcije proti povzročiteljem," je pojasnil oče.

Starši o tem, zakaj so se odločili stopiti pred javnost in povedati svojo zgodbo.

Zapletati se je začelo po zadnji odstranitvi ledvice Sebastian se je rodil kot zdrav deček, leta 1997 pa so pri njem ugotovili presnovno bolezen cistinozo, zaradi česar je potreboval presaditev ledvic. Eno so mu zamenjali še istega leta, drugo prihodnje leto. Prva je delovalo zgolj eno leto in so mu jo odstranili leta 2008, druga 11 let in so mu jo odstranili decembra 2011.

Večjih težav v teh letih ni bilo, po zadnji odstranitvi pa se je začelo zapletati.

Pljučnica, težave z dihanjem, zastoj srca in po besedah staršev neustrezno in nepravočasno ukrepanje zdravnikov. Na intenzivnem oddelku Infekcijske klinike UKC Ljubljana zdravniki po prepričanju staršev niso pravilno izvedli oživljanja, zato je Sebastian padel v komo. Devetindvajsetega marca so ga premestili na intenzivni oddelek v Splošno bolnišnico Celje, kjer je imel spet hude težave z dihanjem in je po nekaj dneh umrl.

Neuspešno iskanje pravice Od usodnega aprila 2012 do danes so starši neuspešno poskušali doseči priznanje strokovnih napak po vseh mogočih postopkih, vključno s predlogom za mirno rešitev spora vodstvu UKC Ljubljana in Zdravniški zbornici Slovenije.

Epiloga niso dočakali, kljub temu da je izvedenec za Intenzivno terapijo in pediatrijo Thomas Nicolai iz Univerzitetne klinike v Münchnu v svojem izvedenskem mnenju 25. novembra 2013 ugotovil, da oživljanje mladeniča ni bilo izvedeno po pravilih stroke (de lege artis).

V UKC Ljubljana očitkov o zdravljenju in smrti Sebastiana Ojsterška za zdaj ne komentirajo. Odgovorili so nam le, da je v teku pravdni postopek. "UKC Ljubljana je sodišču posredoval odgovor na odškodninsko tožbo in čakamo na nadaljevanje postopka. Do zaključka pravdnega postopka UKC Ljubljana ne more komentirati ali posredovati javnosti informacij v zvezi z omenjenim primerom," so še navedli.

Ne spreglejte