Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Sobota,
19. 9. 2015,
17.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

begunci Sirija Slovenija Hrvaška Obrežje

Sobota, 19. 9. 2015, 17.56

8 let

"Želim si normalnega življenja. Z ženo bi si rada ustvarila družino."

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Tudi če bi ostal v Siriji, ne vem, za katero stran bi se boril, ker so vse napačne, pravi 30-letni Kurd iz Sirije, ki na možnost za pot proti Švedski z ženo čaka na hrvaško-slovenski meji.

"Vojna v Siriji je večplastna. V njo so vmešane sile od zunaj. Ne vemo več, zakaj bi se borili. Vsi se pobijajo med seboj in bi se radi razglasili za rešitelje. Preveč je skupin, ki vse vlečejo v svojo stran. Tudi če bi ostal v Siriji, ne vem, za katero stran bi se boril, ker so vse napačne. Doma tudi nisem imel več dela. Mesta so porušena. Ne da se živeti," sirske razmere opisuje 30-letni Kurd iz Sirije, ki je z ženo vojno območje z željo, da si v Evropi ustvarita normalno življenje, zapustil pred dvema letoma.

Iz Sirije, iz mesta Alep, kjer je delal kot zastopnik blagovne znamke United Colors of Benetton, sta z ženo odšla najprej v Turčijo. Tam sta delala v oblačilni industriji, da bi privarčevala denar za pot v Evropo. Želita si na Švedsko.

Zakaj prav tja? "Ker mi je všeč podnebje in ker si želim živeti v drugem kulturnem okolju, drugačnem od domačega. Tam imam tudi prijatelja," pove sogovornik. "Ustvariti si želiva družino."

Po Turčiji v Evropo Iz Turčije do Slovenije sta potrebovala devet dni. Z njima so še ženina sestrična in prijateljica z dojenčkom. Na možnost za nadaljevanje poti zdaj čakajo pri mejnem prehodu Obrežje. Tam, kjer od včeraj zvečer na možnost nadaljevanja poti čaka večja skupina beguncev. Od tam jih zdaj z avtobusi vozijo v slovenske sprejemne centre.

Na lokaciji so tudi Rdeči križ in druge nevladne slovenske organizacije ter prostovoljci in prostovoljke, ki begunce oskrbujejo s hrano in vodo ter oblačili. Po naših informacijah nekaterih potrebščin že primanjkuje, a prihajajo nove zaloge.

"Utrujen sem, žena je izčrpana" "Utrujen sem. Žena je izčrpana, a sva potrpežljiva, čakala bova," še pravi mladi Kurd. Ob tem pove, da je njegov oče ostal v Siriji, mama je v Turčiji. "Oče ni želel zbežati, ker je prestar. Pravi, da je svoje življenje že izživel. Naj bo, kar bo." Ženina mama je prav tako ostala v Siriji, oče pa je v Turčiji, je še ena od zgodb prebežnikov (tudi) o razbitih družinah.

Današnje dogajanje na slovensko-hrvaški meji v sliki:

Ne spreglejte