SiolNET. Novice Slovenija
3,13

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Želijo si, da bi Triglavski narodni park postal divjina #video

3,13

termometer

Slovenske gore vsako leto obišče 1,7 milijona ljudi. Ob skorajšnjem začetku glavne poletne sezone velja opozoriti, česa v Triglavskem narodnem parku ni ravno pametno početi.

Andrej Arih, vodja oddelka za varstvo narave v Triglavskem narodnem parku, opozarja obiskovalce, da so vsa visokogorska jezera v pravovarstvenem območju, kar "pomeni, da so kakršnokoli kopanje, potapljanje, čolnarjenje in druge podobne rekreativne dejavnosti na tovrstnih jezerih prepovedane".

Če vas zasači gorski čuvaj, to pomeni globo v višini 500 evrov

Klemen Langus. Klemen Langus. Foto: STA Zaradi povečanega dotoka turistov se je zgostil tudi promet, zato po besedah Klemna Langusa, direktorja Turizma Bohinj, želijo motorni promet umakniti od jezerske sklede. 

Tako se lahko od Bohinjske Bistrice do jezera in naprej po Zgornji bohinjski dolini zapeljete po novi kolesarski stezi, poleg tega pa uvajajo tudi dodatne javne prevoze. Kot pravi Langus, želijo z uvajanjem t. i. "shuttle" prevozov in spodbujanjem ljudi, da se kam odpravijo peš, in omejiti promet. 

Pomagali bodo tudi prostovoljni nadzorniki

Da bi zaščitili naravo tako, kot je, v Triglavskem narodnem parku opozarjajo, da prihaja do serije kršitev. "Od nedovoljenega parkiranja v naravnem okolju, šotorjenja in kampiranja zunaj za to določenih mest do kurjenja v naravi in podobno," je za Planet našteval Andrej Arih.

Triglavski narodni park Foto: Planet TV

Tako bodo za poostren nadzor letos ob poklicnih naravovarstvenih nadzornikih skrbeli tudi prostovoljci.

"Zato da bo to območje resnično postalo neke vrste, v narekovaju, a veste, divjina, to, kar si včasih predstavljamo pod Triglavski narodni park," pojasnjuje Langus.

 

 

Komentarji

11

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • uporabnik51 / 09.06.2019. ob 18:08 +11 - 2

  Edino pravilno. Kamorkoli se privleče ta Krona stvarstva, je kmalu vse zadrekano.

  +11 - 2
 • stanly / 09.06.2019. ob 21:25 +5 0

  TNP pa res ni potrebno, da postane divjina, zgledujte se po ameriških narodnih parkih, kjer je vse sicer neke vtste divjina in hkrati zelo lepo in naravno ter moderno urejeno, vključno z udobjem...

  +5 0
 • cimpo / 09.06.2019. ob 20:46 +3 - 1

  nebosa---pot pod noge!!

  +3 - 1
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin