Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
4. 12. 2021,
16.44

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,92

94

Natisni članek

GAS SMC Alojz Kovšca Zdravko Počivalšek

Sobota, 4. 12. 2021, 16.44

2 leti, 4 mesece

Združitveni kongres SMC in GAS: prihaja Konkretno #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,92

94

"Danes smo postavili politični projekt, ki bo na prihajajočih volitvah igral osrednjo vlogo. Pričenjamo s povezovanjem, ki bo zgradilo partnerstvo za povezano Slovenijo, usmerjeno v razvoj. Danes se je rodila nova stranka, stranka Konkretno v katero sta združeni stranki SMC in GAS. Konkretno je in bo branik pred odkloni z ene ali druge strani ter varuh slovenskega liberalizma. Predsednik stranke Konkretno je na združitvenem kongresu postal Zdravko Počivalšek, podpredsednik Alojz Kovšca, generalni sekretar stranke Miha Rebolj," so zapisali v izjavi za javnost. Kongres strank SMC in GAS je potekal v Celju in je bil zaprt za javnost.

Zdravko Počivalšek
Novice SMC odhaja v zgodovino, prihaja Konkretno

"Vsi, ki ste del kongresa, ste verjeli v našo vizijo tudi v najtežjih trenutkih. Tudi, ko so začele padati sanjske ponudbe in so se nekateri prodali. In verjemite naprej. Naša zgodba se nadaljuje. Prinašamo odgovor za največjo težavo slovenske politike. Za to bolestno razklanost in ideološki boj, ki duši Slovenijo. Če želimo ohraniti naše mlade doma, moramo premagati ta razkol in spremeniti samo jedro slovenske politike. Namesto razkola in polarizacije ponujamo povezovanje in sodelovanje," je v svojem nagovoru dejal predsednik stranke Konkretno Zdravko Počivalšek.

"Ponujamo vizijo prihodnjega razvoja. Ponujamo temeljit prelom s staro politiko, ki gleda nazaj. Stopamo na pot povezovanja Slovenije. Danes se lomi svet in v naslednjih letih se bo gradil na novih temeljih. Namesto boja potrebujemo sodelovanje. Namesto razkola povezovanje. Dovolj je politike na papirju, čas je za konkretne rezultate," je še dodal nov predsednik stranke Konkretno.

konkretno | Foto: Stranka Konkretno Foto: Stranka Konkretno

"Kdor si v politiki išče prijatelje in sovražnike, je naiven. V politiki prijateljev in sovražnikov ni. So nasprotniki in zavezniki, ti zadnji znajo kdaj zamenjati vlogo. Iščimo zaveznike, bodimo odkriti, delovni, ne iščimo sovražnikov. Nič nam ne bo podarjeno, vse si bomo morali izboriti. Izborili pa si bomo toliko, kolikor bomo enotni," je pomen sodelovanja izpostavil podpredsednik stranke Konkretno, Alojz Kovšca.

"Čas je, da svoj pogled osredotočimo na tisto, kar nam je skupno, čas je, da ne iščemo več razlik, ampak skupne točke, skupne vrednote, torej tisto, kar nas povezuje. Menim, da je bilo razdruževanja ne samo dovolj, ampak preveč in izkušnje so pokazale, da destruktivna politika ne koristi nikomur, še najmanj pa državljankam in državljanom. Če si želimo odgovornega družbenega in gospodarskega razvoja, moramo enkrat za vedno pozabiti na vse tisto, kar nas deli. Tudi sam vedno znova poudarjam pomen povezovanja in sodelovanja, z današnjim dnem pa je tudi čas, da od besed preidemo k dejanjem. V naslednjih mesecih bo slišati veliko obljub iz vseh strani, stranka Konkretno pa mora postati stranka, ki ji bodo ljudje zaupali ne samo na podlagi besed, ampak tudi dejanj," je svoje besede ob združitvi strnil v naslednje misli generalni sekretar stranke Konkretno, Miha Rebolj.

Kaj poudarjajo v svojem programu?

Med programskimi prioritetami v Konkretno napovedujejo prizadevanja za zeleni in digitalni prehod slovenskega gospodarstva in celotne države, ki ga nameravajo tudi subvencionirati. Hkrati napovedujejo izvedbo reforme energetskega sektorja s prehodom iz uporabe fosilnih na obnovljive vire energije. Zagovarjali bodo zapiranje Termoelektrarne Šoštanj do leta 2038.

Napovedujejo nadaljevanje debirokratizacije, saj ocenjujejo, da administrativne ovire upočasnjujejo razvoj Slovenije na vseh ravneh. Stremeli bodo k projektom, ki bodo državljanom olajšali pridobivanje dokumentov, soglasij in dovoljenj, med njimi navajajo uvedbo e-identitete, ki bi na enem mestu združevala vse podatke. Ena ključnih programskih prioritet je tudi digitalizacija upravljanja s prostorom.

Enakomeren razvoj regij in izvajanje stanovanjske politike

Prizadevali si bodo za enakomeren razvoj vseh regij. "Naša programska prioriteta je, da bodo mladi v domačem kraju imeli možnost bivati, hoditi v službo ali samostojno opravljati svojo dejavnost," obljubljajo. Zato se bodo zavzemali za policentrični razvoj Slovenije in ustrezne vzpodbude, da se mladi ne bodo izseljevali in priložnosti iskali zgolj v mestih. Ob tem poudarjajo tudi pomembnost dostopnosti stanovanj za mlade.

V programu stranke poudarjajo še, da je predhodnim vladam v zadnjih dveh desetletjih spodletelo pri izvajanju stanovanjske politike. Za njeno reševanje v stranki tako med drugim napovedujejo višje stanovanjske subvencije za mlade, intenzivno gradnjo državnih stanovanj manjših površin za reševanje začetnih stanovanjskih potreb mladih, ugodne stanovanjske kredite s poroštvom države, subvencionirane kreditne obrestne mere za obnovo obstoječih stanovanj ter povečanje proračunskih sredstev za izvajanje stanovanjske politike.

V stranki se bodo, kot napovedujejo v programu, zavzemali tudi za reševanje demografske politike. Kot poudarjajo, izzivi sodobne družbe terjajo celovito demografsko politiko, ki "zagotavlja pogoje za kakovostno življenje naših državljanov, ki bo omogočila odgovoren družbeni in gospodarski razvoj, ohranjala socialno stabilnost, višala standard življenja ter krepila in razvijala našo kulturo in slovenski način življenja".

Pomembno je koriščenje strateških potencialov Slovenije

Kot pomembno v stranki Konkretno ocenjujejo tudi koriščenje strateških potencialov Slovenije. Prepričani so, da se bo država v prihodnjih letih na področju gospodarstva soočala s številnimi izzivi, zato se bo ključno usmeriti v panoge, v katerih lahko Slovenija doseže višjo dodano vrednost. Med strateške potenciale Slovenije v stranki tako uvrščajo geostrateško lego, ki Sloveniji omogoča, da se razvije v logistično platformo za srednjo Evropo, pridelavo in predelavo konoplje za medicinske namene ter les kot ključno strateško surovino.

Praznične luči
Novice Janša ob posnetku iz središča Ljubljane kritiziral Jankovića #video
Ne spreglejte