SiolNET. Novice Slovenija
6,11

termometer

  • Messenger
  • Messenger

SMC odhaja v zgodovino, prihaja Konkretno

6,11

termometer

Zdravko Počivalšek | Novo stranko bo vodil Zdravko Počivalšek, dozdajšnji predsednik SMC. | Foto: STA
Novo stranko bo vodil Zdravko Počivalšek, dozdajšnji predsednik SMC. Foto: STA

Stranki SMC in GAS bosta danes na združitvenem kongresu oblikovali novo, skupno stranko, ki naj bi se imenovala Konkretno.

Vodenje nove stranke bo predvidoma prevzel zdajšnji predsednik SMC Zdravko Počivalšek, podpredsednik bo zdajšnji prvak GAS Alojz Kovšca. Oba verjameta v potencial nove, v gospodarski razvoj usmerjene stranke, tudi na prihodnjih parlamentarnih volitvah.

Nova grafična podoba in ime

Še pred združitvenim kongresom bodo namero za združitev z GAS najprej potrjevali na zaprtem kongresu SMC. Na združitvenem kongresu, ki bo zaradi epidemioloških razmer deloma potekal digitalno, bodo delegati sprejeli statut nove stranke, potrjevali njen program in nenazadnje predstavili njeno grafično podobo. Uradno bodo potrdili tudi novo ime stranke, to naj bi bilo Konkretno.

Program stranke bo osnovan na manifestu stranke SMC in programskem dokumentu Slovenija 2030, ki ga je SMC potrdila na septembrskem kongresu stranke, so za STA pojasnili v tej stranki. Temeljil bo na politiki sodelovanja, povezovanja in vključevanja, ključne prioritete pa bodo razvoj za vse regije, zeleni in digitalni prehod gospodarstva, družbe in države, gospodarstvo kot temelj za ostale sisteme družbe, odgovoren družbeni in ekonomski razvoj ter izkoriščanje slovenskih potencialov.

Alojz Kovšca bo v novi stranki podpredsednik. | Foto: STA, Wikipedia Alojz Kovšca bo v novi stranki podpredsednik. Foto: STA, Wikipedia

Morda tudi sodelovanje z gibanjem Povežimo Slovenijo

Kandidatne liste za državnozborske volitve na tokratnem kongresu stranka še ne bo potrjevala. Kot so pojasnili v SMC, bodo končno listo kandidatov sestavili po opravljenih pogovorih o morebitnem sodelovanju z gibanjem Povežimo Slovenijo, v kateri že sodeluje nekaj list, posameznikov in strank, med drugim SLS, Nova ljudska stranka in Zeleni Slovenije.

Javnomnenjska podpora obeh strank je sicer trenutno precej nizka. SMC se že mesece ne more pobrati z dna javnomnenjskih lestvic, medtem ko zunajparlamentarne GAS javnomnenjske ankete večinoma ne zaznajo oziroma ji podpore ne merijo. Kljub temu je Počivalšek prepričan, da bo stranka, ki v središče programa postavlja gospodarski razvoj Slovenije, na volitvah "igrala osrednjo vlogo".

Zadnja javnomnenjska merjenja so pokazala tako:

Matej Tonin, NSi. Novice Presenečenje: Matej Tonin po Parsifalu tone, po Mediani vzpon

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin