Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 8. 2020,
13.54

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,54

52

Natisni članek

Koronavirus Hrvaška Tomaž Gantar

Ponedeljek, 17. 8. 2020, 13.54

3 leta, 8 mesecev

Zdravstveni minister Slovencem svetuje povratek v domovino #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,54

52

Minister za zdravje Tomaž Gantar je slovenskim državljanom, ki dopustujejo na Hrvaškem, v Odmevih še enkrat svetoval, naj se čimprej vrnejo v Slovenijo in se s tem izognejo nepotrebni gneči. "Smo enotnega mnenja, da bi bila smiselna uvedba karantena za povratnike brez izjem," je dejal Gantar in dodal, da bodo imeli državljani po objavi odločitve nekaj časa za povratek, vendar ne več kot dan ali dva.

Minister Tomaž Gantar se zavzema za uvedbo karantene, a čez nekaj dni. Da bi se razmere izboljšale in bi ministrstvo in strokovna skupina spremenila stališče glede splošne karantene, je po njegovih besedah težko pričakovati. Naklonjen ni niti možnosti karantene zgolj za mlajše generacije, ki se je omenjala v preteklih dneh. Pojasnil je, da se s Hrvaške v večini primerov vračajo družine.

"Morali bomo pretehtati in hitro sprejeti odločitev, glede na to, da se razmere poslabšujejo in da nas ogrožajo predvsem vnosi, tudi iz Hrvaške. Odločitev bo treba sprejeti, preden se začne šola. Kakšna bo, je vedno strokovna in tudi politična odločitev. Ne bi je pa želel vnaprej napovedovati," je sicer v izjavi medijem po sestanku s predstavniki Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus) dejal Gantar.

Infekcijska klinika Ljubljana, covid-19, koronavirus
Novice Zadnji podatki: v nedeljo 13 novih okužb ob malo testih

Ljudem je treba dati nekaj dni, da se vrnejo

Gantar meni, da bi bilo smiselno uvesti karanteno za slovenske turiste, ki se bodo vračali iz Hrvaške, a jim je vseeno prej treba dati na voljo nekaj dni časa, da se lahko tudi brez karantene vrnejo v državo. "Mislim, da bi bilo čisto tehnično težko izvedljivo, če bi rekli, da je od zdaj naprej karantena za vse. To bi pomenilo več deset tisoč ljudi v karanteni, kar je nemogoče izvesti," je po poročanju STA še povedal.

Hrvaška korona
Novice Na Hrvaškem danes 85 novih okužb pri manj testih

Po vrnitvi iz Hrvaške se za nekaj dni izolirajte, če je to mogoče

Ob tem je pozval ljudi, ki se vračajo iz Hrvaške, naj, če le imajo možnost, nekaj dni ostanejo izolirani, da se ne bi ob morebitni okužbi virus nenadzorovano širili naprej. "Še posebej mora to veljati za zdravstvene delavce in vse, ki delajo v domovih za starejše občane," je izpostavil.

Ob tem pa državljanom odsvetuje dopustovanje na Hrvaškem, saj imajo v tej državi težavo z epidemijo. "Izpostavljanje je v tem primeru dejansko neodgovorno, ogrožamo sebe in naše bližnje - sodelavce, svojce," je po pisanju STA še povedal minister.

Osnutek zakona o dolgotrajni oskrbi še ta teden v javno razpravo

Gantar je sicer danes napovedal, da bo ministrstvo za zdravje še ta teden v javno razpravo poslalo osnutek zakona o dolgotrajni oskrbi Več podrobnosti, tudi tega, kako v zakonu predlagajo kritje manjkajočih 360 milijonov evrov sredstev za zagotavljanje dolgotrajne oskrbe, danes še ni želel razkriti.

Podrobno bodo rešitve v osnutku zakona predstavili, ko ga bodo poslali v javno obravnavo. Je pa Gantar pojasnil, da je bil cilj zakona, da bi bile vse osnovne storitve, vključno z zdravstvenimi, vsem dostopne brez dodatnega plačila, piše STA.
Ne spreglejte