SiolNET. Novice Slovenija
7,54

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zadnji podatki: v nedeljo 13 novih okužb ob malo testih

7,54

termometer

Infekcijska klinika Ljubljana, covid-19, koronavirus
Foto: Matej Povše/ UKC Ljubljana

V Sloveniji so v nedeljo opravili 393 testov na novi koronavirus in potrdili 13 okužb. Umrl ni noben bolnik s covid-19. Na zdravljenju v bolnišnicah je 19 bolnikov, od tega so trije na intenzivni negi.

Po podatkih sledilnika za covid-19 je bilo v soboto v Sloveniji 248 aktivno okuženih oseb. Do zdaj je bilo v naši državi skupno potrjenih 2.429 okužb, umrlo je 129 bolnikov z boleznijo covid-19.

Največ novih okužb v Ljubljani

Največ okužb so po podatkih sledilnika včeraj potrdili v ljubljanski občini (4), dve okužbi v Novem mestu, po eno pa v naslednjih občinah: Celje, Grosuplje, Maribor, Ravne na Koroškem, Lendava, Šmarješke Toplice in Šmartno pri Litiji. 

 

V soboto smo v Sloveniji potrdili 15 okužb, opravljenih pa je bilo 382 testov. V petek je bilo potrjenih 32 novih okužb, v četrtek pa 37, kar je največ po 3. aprilu. 

Vse več okužb uvoženih iz Hrvaške

Večino okuženih v drugem valu epidemije predstavljajo mlajši, pri katerih je klinična slika nekoliko bolj blaga. V zadnjih tednih tudi narašča število vnesenih okužb iz Hrvaške, zato slovenska vlada že razmišlja, da bi v prihodnjih dneh poostrila nadzor na meji s Hrvaško. 

V hrastniškem domu starejših minuli konec tedna brez novih okužb

Testiranja na novi koronavirus v Domu starejših Hrastnik v soboto in nedeljo niso pokazala novih okužb, enako velja za celotno občino. Zadnja dva primera okužbe so potrdili v petek, in sicer pri dveh stanovalkah doma starejših, kjer imajo trenutno aktivno okuženih skupno 21 stanovalcev in pet zaposlenih.

V Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah ne beležijo dodatnih okužb

V Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah, kjer so v petek potrdili okužbo z novim koronavirusom pri eni od stanovalk, ne beležijo dodatnih okužb. Po negativnih rezultatih sobotnega testiranja, so bili negativni brisi tudi pri 33 zaposlenih, ki so jih testirali v nedeljo, je povedala direktorica doma Gordana Drimel.

Testiranje za covid-19 Foto: STA

Po posvetu z epidemiološko službo lahko v petek sprejete zaščitne ukrepe v domu znova sprostijo, od torka bodo tako znova dovoljeni obiski. "Glede na to, da so vsi ostali brisi negativni, je epidemiologinja dovolila, da lahko normalno živimo naprej. Torej da se stanovalci lahko družijo v stanovanjskih skupinah, da lahko gredo v okolico doma na sprehode, v skladu z vsemi potrebnimi ukrepi in protokoli, ki so veljali že prej, so možni tudi obiski," je pojasnila Drimlova.

Nadaljnja testiranja na novi koronavirus v zvezi s tem primerom so zaenkrat predvidena le še pri treh stanovalkah, ki so bivale v sobi z okuženo. "Te tri so testirali že v soboto in so bile negativne. Vse tri se počutijo dobro, nimajo nobenih težav ali znakov, ki bi kazali na kakršna koli odstopanja, a po protokolu jih znova testirajo sedmi dan. Tako jih bomo testirali spet v petek," je še povedala direktorica.

Potem ko so v njihovem domu v petek potrdili okužbo z novim koronavirusom pri eni stanovalki, so v soboto odvzeli brise 27 stanovalcem z istega oddelka in šestim zaposlenim. Rezultati vseh teh brisov so bili negativni. V nedeljo so odvzeli še brise pri 33 zaposlenih, ki so imeli v zadnjem mesecu kakršnekoli kontakte s stanovalko, ki je potrjeno okužena. Tudi ti so bili po besedah direktorice negativni.

Potrjeno okužena se zdaj zdravi na infekcijski kliniki v Ljubljani. Po besedah direktorice še vedno ni znano, kdaj in kje se je okužila z novim koronavirusom. V zadnjem mesecu so sicer stanovalko trikrat obravnavali v zdravstvenih ustanovah, okužbo pa so odkrili pri njej po tistem, ko so jo v petek napotili na sprejem v bolnišnico zaradi drugih zdravstvenih težav.

Šmarski dom se je v prvem valu epidemije novega koronavirusa spopadal z več okužbami med stanovalci in zaposlenimi. V petek so takoj po informaciji o okužbi izvedli vse predvidene protokole. Stanovalke, s katerimi je bila okužena nameščena v sobi, so bile čez noč premeščene v sivo cono, prav tako je bil v sivo cono spremenjen celoten negovalni oddelek, kjer je bivala okužena stanovalka. Odpovedali so obiske pri stanovalcih in vse skupinske aktivnosti. (STA)

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin