Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 3. 2015,
18.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Fides zdravnik Konrad Kuštrin Milojka Kolar Celarc

Torek, 10. 3. 2015, 18.36

8 let

Zdravniki še ta mesec pričakujejo ukrepanje, sicer sledi stavka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Glavni odbor zdravniškega sindikata Fides pričakuje, da bodo standardi in normativi za zdravnike še tekom tega meseca sprejeti v obliki aneksa h kolektivni pogodbi. V nasprotnem primeru sledi stavka.

Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin je ob robu seje glavnega odbora sindikata v izjavi medijem dejal, da je bil nedavni dogovor z ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc glede priprave standardov in normativov načelen in splošen. Zdaj pa Fides od delovne skupine, v katero so imenovali tudi svoje predstavnike, pričakuje, da bo še ta mesec pregledala standarde in normative v modri knjižici, ki so jih oblikovale zdravniške organizacije.

Če rezultata ne bo, bodo opozorilno stavkali Pričakujejo tudi, da bodo ti standardi in normativi še ta mesec sprejeti v neki formalni obliki, predlagajo aneks h kolektivni pogodbi. "Če je ministrica mislila s tem dogovorom zavlačevati, je glavni odbor sprejel sklep, da se bomo 8. aprila, na naslednji seji glavnega odbora, dogovorili o ukrepih. Kot ukrep je za zdaj omenjena enourna opozorilna stavka," je dejal. Ukrepe bodo nato stopnjevali.

Hitro bodo ugotovili, ali ima vlada z njimi resen namen V sindikatu pričakujejo tudi, da se bodo še v tem mesecu začela pogajanja o spremembi plačnega sistema in da ne bodo trajala tako dolgo, kot so pogajanja za sistem plač v javnem sektorju. "Mislim, da bomo zelo hitro, na prvih pogajanjih ugotovili, ali ima vlada resen namen ali pa bi rada samo zavajala, vlekla in pridobivala čas. Temu bomo ustrezno prilagodili tudi svoje akcije," je dejal.

Kuštrin: Skupna pogajanja ne vodijo nikamor Kuštrin pričakuje, da bodo pogajanja glede sprememb plačnega sistema ločena po poklicnih skupinah ali pa branžnih pogodbah. "Skupna pogajanja ne peljejo nikamor in tudi rezultat skupnih pogajanj je ta plačni sistem, s katerim ni skoraj nihče zadovoljen," je povedal. Dejal je tudi, da "absolutno ne nameravamo več sprejemati tega, da so mladi zdravniki, specialisti brez napredovanj, tako slabo plačani, da padejo na 1.300 evrov plače".

Ne spreglejte