SiolNET. Novice Slovenija
0,51

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zdaj je potrjeno: pridržana tuja državljana sta pripadnika ruske obveščevalne službe

0,51

termometer

Dom, hiša v Črnučah, kjer naj bi prebivali ruski vohuni. | Živeli so v najemniškem stanovanju na Primožičevi ulici 35 v Črnučah.  | Foto: Bojan Puhek
Živeli so v najemniškem stanovanju na Primožičevi ulici 35 v Črnučah. Foto: Bojan Puhek

Tuja državljana, ki sta obdolžena vohunjenja za Rusijo, sta pripadnika ruske obveščevalne službe, je danes za RTV Slovenija potrdila zunanja ministrica Tanja Fajon. Ob tem je tudi ponovila, da ruskega veleposlanika v Sloveniji za zdaj še ni povabila na zagovor na zunanje ministrstvo.

"Dva tuja državljana sta bila aretirana že decembra. Osumljena sta delovanja proti nacionalnim interesom Republike Slovenije in sta pripadnika ruske obveščevalne službe," je dejala zunanja ministrica.

Na tožilstvu so v ponedeljek potrdili, da je Nacionalni preiskovalni urad na podlagi podatkov Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) decembra lani pridržal dva tuja državljana, ki sta obdolžena vohunjenja za Rusijo. Agenta so prijeli v pisarni v poslovni stavbi v Ljubljani. Sodišče je zanju odredilo pripor, grozi jima do osem let zapora.

"Dva tuja državljana sta bila aretirana že decembra. Osumljena sta delovanja proti nacionalnim interesom Republike Slovenije in sta pripadnika ruske obveščevalne službe," je dejala zunanja ministrica. | Foto: Bojan Puhek "Dva tuja državljana sta bila aretirana že decembra. Osumljena sta delovanja proti nacionalnim interesom Republike Slovenije in sta pripadnika ruske obveščevalne službe," je dejala zunanja ministrica. Foto: Bojan Puhek Medtem ko sta vohuna v priporu, je zoper njiju s sklepom sodišča pravnomočno uvedena preiskava zaradi suma kaznivega dejanja vohunjenja za tujo obveščevalno službo in kaznivih dejanj overitve lažne vsebine po drugem odstavku 253. člena kazenskega zakonika.

Bila sta v partnerski zvezi in mela dva otroka 

Moški in ženska, osumljena vohunjenja, naj bi bila sicer v partnerski zvezi, imata dva otoka, ki obiskujeta ljubljansko osnovno šolo, in argentinsko državljanstvo. Predstavljala naj bi se z imenoma Maria Rosa Mayer Munos in Ludwig Gisch.

Živeli so v najemniškem stanovanju na Primožičevi ulici 35 v Črnučah. Lastnik stavbe je za RTV povedal, da je par osebno spoznal in z njima ni imel nobenih težav. Zbirala sta splošne informacije o dogajanju v naši državi, še poročajo. 

Planet 18 Planet TV Ruskima vohunoma z argentinskimi dokumenti grozi do osem let zapora #video Dom, hiša v Črnučah, kjer naj bi prebivali ruski vohuni. Novice Razkrivamo način delovanja ruskih vohunov iz Ljubljane #video Poslovna stavba Lesnina, Parmova ulica. Novice "Slovenija je za obveščevalce izjemno zanimiva država" Letni posvet slovenske diplomacije. Tanja Fajon Novice Fajonova o ruskih vohunih: Gre za resno in mednarodno odmevno zadevo

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin