Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 5. 2020,
12.48

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,88

46

Natisni članek

Zdravniška zbornica Slovenije zaščitna oprema ventilator Rihard Knafelj Koronavirus

Ponedeljek, 4. 5. 2020, 12.48

3 leta, 11 mesecev

Zbornica za zaščito Knaflja, pod lupo morebitne kršitve zdravniške etike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,88

46

Rihard Knafelj | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Zdravniška zbornica Slovenije ostro obsoja grožnje, ki jih je deležen zdravnik Rihard Knafelj. Ta je pretekli četrtek nastopil v oddaji Tarča in pojasnil strokovno mnenje o kakovosti ventilatorjev, ki jih je država kupila od enega od dobaviteljev. Morebitne kršitve kodeksa zdravniške etike zaradi objav na družbenih omrežjih bo obravnaval odbor za pravno-etična vprašanja zbornice.

Kot so sporočili iz Zdravniške zbornice Slovenije, je Rihard Knafelj izjemen strokovnjak na področju naprav za predihavanje pacientov in eden od treh zdravnikov, ki so bili povabljeni k pripravi mnenja. Podrobnosti o naročilu in izdelavi mnenja zbornici niso znane, saj ni bila povabljena k imenovanju strokovnjakov za nakupe medicinske opreme, niti za nabavo in razdelitev osebne varovalne opreme zdravstvenim delavcem.

Rihard Knafelj
Novice Knafelj zanika favoriziranje smrtno nevarnih ventilatorjev #video

"Ker so bile med grožnjami Rihardu Knaflju tudi grožnje s smrtjo, ki so v preteklosti že vodile do izvršitve takšnih dejanj, pozivamo policijo, da nemudoma ukrepa in zaščiti zdravnika in njegovo življenje. Prav tako policijo pozivamo, da nemudoma sproži vse preiskovalne postopke zoper storilce teh groženj," so zapisali.

Opozarjajo, da se je v Sloveniji nasilje, ki so ga deležni zdravstveni delavci, tudi zdravniki, v preteklosti žal prepogosto jemalo premalo resno, zato so se že dogajali najbolj tragični dogodki, kar pa se ne sme več ponoviti.

Knafelj je grožnje že prijavil policiji. Ljubljanski policisti so danes za STA zapisali, da so v zadnjih dneh prejeli prijavo groženj preko družbenih omrežij. "Policija v okviru svojih nalog izvaja aktivnosti za zagotavljanje varnosti vsem državljanom, še posebej če je življenje oseb kakorkoli ogroženo," so pojasnili.

Morebitno kršitev etičnega kodeksa bo obravnaval odbor za etična vprašanja

Ker je Zdravniška zbornica Slovenije prejela opozorila o neprimernih stališčih, ki naj bi jih v preteklosti na družbenih omrežjih objavil oziroma delil Knafelj, bo za razjasnitev morebitne kršitve kodeksa zdravniške etike zadevo obravnaval odbor za pravno-etična vprašanja zbornice, so sporočili.

Rihard Knafelj
Novice Razkrivamo: Je Knafelj navijal za dobavo smrtno nevarnih ventilatorjev? #foto

"Vse prebivalce Slovenije pozivamo, da kriza zaradi koronavirusa in z njo povezano dogajanje ni in ne sme biti povod ali opravičilo za to, da bi postali nestrpna in celo nasilna družba. Dostojna, spoštljiva komunikacija je osnovni pogoj za svobodno izražanje mnenj in upoštevanje stroke, brez katere zdravljenje covid-19, pa tudi vseh drugih bolezni, ne bo uspešno," še navajajo v zdravniški zbornici.

Medtem so se oglasili Knafljevi sodelavci s kliničnega oddelka za intenzivno interno medicino Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, ki so mu javno izrazili podporo. "Verjetno smo prav mi, njegovi dolgoletni sodelavci, tisti, ki lahko z največjo mero odgovornosti pričamo o njegovi visoki strokovnosti, predanosti bolnikom in o njegovih neoporečnih etičnih odločitvah pri vsakodnevnem skupnem delu," je zapisal sestrski, administrativni in zdravniški kolektiv oddelka. (STA)
Zdravniške organizacije za ničelno toleranco do korupcije

Zdravniške organizacije zagovarjajo ničelno toleranco do korupcije, zato pričakujejo, da bodo zgodbe glede nabave opreme dobile epilog s strani za to pooblaščenih institucij. "Medsebojno obtoževanje lahko vodi v ogrožanje javnega zdravja in manj učinkovito obravnavo hudo bolnih, zato takšna ravnanja obsojamo," so zapisali v današnjem sporočilu.

Koordinacija zdravniških organizacij, v kateri so Slovensko zdravniško društvo, Zdravniška zbornica Slovenije, Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides ter Strokovno združenje zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije, ob tem opozarja, da epidemija zaradi izjemno majhne prekuženosti prebivalstva z novim koronavirusom še zdaleč ni premagana.

"Zaradi ponovne vpeljave zdravljenja tudi nenujnih bolnikov, ki trpijo zaradi številnih drugih bolezni, potrebujemo v zdravstvu primerno zaščitno opremo za varovanje pred okužbo ter ustrezne aparate za intenzivno zdravljenje najhuje bolnih," so zapisali v zdravniških organizacijah.

Ob tem pa opozarjajo, da so zaščitni vedenjski vzorci in samodisciplina vsakega posameznika ključnega pomena za preprečevanje širjenja okužbe. Trenutni uspeh pa kaže, "da ravnamo strokovno pravilno in to je med drugim posledica odgovornega ravnanja večine prebivalcev in profesionalizma zdravstvenih delavcev". (STA)
Ne spreglejte