Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 5. 2020,
11.09

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,03

36

Natisni članek

Koronavirus ventilator Rihard Knafelj

Ponedeljek, 4. 5. 2020, 11.09

3 leta, 11 mesecev

Knafelj zanika favoriziranje smrtno nevarnih ventilatorjev #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,03

36

Rihard Knafelj | Rihard Knafelj je v elektronski pošti pozival, da mora država naročilo oddati v kratkem, in med drugim tudi spraševal, ali so še vedno na razpolago ventilatorji treh znamk, med katerimi so tudi ventilatorji bellavista, ki so jih ameriški urad za zdravila (FDA), kanadski urad za zdravstvo ter tudi slovenska agencija za zdravila in medicinske pripomočke novembra označili za nevarne. | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Rihard Knafelj je v elektronski pošti pozival, da mora država naročilo oddati v kratkem, in med drugim tudi spraševal, ali so še vedno na razpolago ventilatorji treh znamk, med katerimi so tudi ventilatorji bellavista, ki so jih ameriški urad za zdravila (FDA), kanadski urad za zdravstvo ter tudi slovenska agencija za zdravila in medicinske pripomočke novembra označili za nevarne.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Zdravnik Rihard Knafelj je zanikal favoriziranje katerega od 13 primernih ventilatorjev za predihavanje bolnikov s covid-19. Ob navedbah, da so tako slovenski kot tudi ameriški in kanadski nadzorni organi ventilatorje bellavista, ki jih je omenjal, označili za smrtno nevarne, je pojasnil, da je bil za serijo ventilatorjev te znamke že odrejen odpoklic.

"Nobenega od trinajstih nismo favorizirali," je poudaril in dodal, da so bili trije, ki so bili omenjeni (avea, bellavista in mindray), ponujeni, kot da so na razpolago za takojšnji nakup. "Od tod vprašanje, zakaj, če so že ocenjeni pozitivno, niso tudi bili nabavljeni," je za STA pojasnil Knafelj.

Rihard Knafelj
Novice Razkrivamo: Je Knafelj navijal za dobavo smrtno nevarnih ventilatorjev? #foto

Tehnična napaka pri alarmu, ki lahko povzroči takojšnjo smrt pacienta

Na Siol.net smo včeraj objavili elektronsko pošto, v kateri je Knafelj pozival, da mora država naročilo oddati v kratkem, in med drugim tudi spraševal, ali so še vedno na razpolago ventilatorji treh znamk, med katerimi so tudi ventilatorji bellavista, ki so jih ameriški urad za zdravila (FDA), kanadski urad za zdravstvo ter tudi slovenska agencija za zdravila in medicinske pripomočke novembra označili za nevarne.

Najbolj kritična je tehnična napaka pri alarmu, ki lahko povzroči takojšnjo smrt pacienta. Da pri delovanju aparatov prihaja do občasnih izpadov, opozarja tudi v slovenščini izdano varnostno obvestilo omenjene agencije.

Knafelj pa je pojasnil, da je FDA 25. novembra lani objavil odpoklic določenih serijskih številk ventilatorjev, kanadska vlada pa je objavila odpoklic določenih serijskih številk ventilatorjev dan pozneje.

Rihard Knafelj
Novice LMŠ na sporen način v nakupih respiratorjev?

"Odpoklic je postopek, ki smo mu v klinični praksi priča. Do zdaj se je pojavil pri različnih podjetjih in različnih medicinskih pripomočkih. To kaže na ustrezno vzpostavljen strog in delujoč nadzor z namenom preprečevanja morebitnih poškodb pri bolnikih," je poudaril Knafelj. Dodal je, da ventilatorjev bellavista na njihovem oddelku za interno intenzivno medicino Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana nimajo, jih pa uporabljajo na oddelku za hematologijo.

Po njegovih navedbah so na spletni strani proizvajalca ventilatorjev bellavista priporočila za predihavanje bolnikov s covid-19, ki so v skladu s priporočili Evropskega združenja za intenzivno medicino.

So v Sloveniji ventilatorji bellavista iz spornih serij?

Zavod za blagovne rezerve je naročilo ventilatorjev bellavista z Gorenjem že izpolnil, kar kaže na to, da je neformalna strokovna skupina, ki je sodelovala pri ocenjevanju ponudb, sporne ventilatorje odobrila. Ob tem še vedno ni jasno, ali so v Sloveniji ventilatorji bellavista iz spornih serij ali popravljene različice z odpravljeno nevarno napako.

Knafelj je med drugim navedel, da se je podjetje Vyaire Medical, ki proizvaja ventilatorje bellavista, zavezalo k posodobitvi programske opreme do najpozneje 31. decembra 2019. 

Na ministrstvu za zdravje in v vseh desetih splošnih bolnišnicah preverjamo, ali imajo morda sporne ventilatorje belllavista, ki so bili označeni za smrtno nevarne. V splošnih bolnišnicah Trbovlje, Celje, Ptuj, Murska Sobota in Brežice so zanikali, da bi imeli te ventilatorje. 

V UKC Ljubljana so pojasnili, da imajo tri ventilatorje bellavista, ki pa niso iz odpoklicane serije. Tudi v izolski bolnišnici so potrdili, da so iz Blagovnih rezerv v času epidemije dobili pet ventilatorjev bellavista, a ob tem niso odgovorili na vprašanje, ali gre za ventilatorje, ki so bili označeni za nevarne. Njihove odgovore na naša dodatna vprašanja še čakamo.

Prav tako še čakamo pojasnila ministrstva za zdravje in ostalih slovenskih bolnišnic.

Knafelj: 13 ventilatorjev smo ocenili kot primerne

Prav tako je Knafelj ponovil, da sta primernost ponudb ob njem ocenjevala še dva zdravnika, in sicer Marko Noč in Primož Gradišek. "Ponudbe so nam poslali po elektronski pošti različni uradniki. V ponudbah so bile predstavljene specifikacije, ki smo jih po potrebi preverili še na spletu. Na ponudbe smo odgovarjali pisno po elektronski pošti praviloma znotraj ene ure," je navedel. Po njegovih pojasnilih so pregledali več kot 90 ponujenih ventilatorjev in jih 13 med njimi ocenili kot primerne.

Ne spreglejte