Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
3. 5. 2020,
16.29

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

196

Natisni članek

dobava zaščitne opreme Koronavirus ventilator Rihard Knafelj

Nedelja, 3. 5. 2020, 16.29

3 leta, 11 mesecev

Razkrivamo: Je Knafelj navijal za dobavo smrtno nevarnih ventilatorjev? #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

196

Rihard Knafelj | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Potem, ko je zdravnik Rihard Knafelj kot član neformalne strokovne skupine strokovnjakov, ki je ocenjevala ponudbe za zaščitno opremo, ventilatorje, naročene pri podjetju Geneplanet, označil kot neprimerne za predihavanje bolnikov, obolelimi za covidom-19, na dan prihajajo nove podrobnosti. Iz elektronske pošte, ki smo jo pridobili na Siol.net, je namreč razvidno, da je Knafelj navijal za dobavo ventilatorjev znamke Bellavista, ki sta ju ameriški urad za zdravila (FDA), kanadski urad za zdravstvo in tudi naša agencija za zdravila in medicinske pripomočke novembra označila za nevarne. 

Rihard Knafelj
Novice LMŠ na sporen način v nakupih respiratorjev?

Spomimo, da je Rihard Knafelj, ki sicer velja za kader iz vrst LMŠ, v četrtkovi oddaji Tarča med drugim pojasnil, da ventilator znamke Sirius R30, ki ga je zavod za blagovne rezerve naročil pri podjetju Geneplanet, ni primeren za predihavanje bolnikov, ki potrebujejo nadzorovano predihavanje zaradi bolezni covid-19. S tem ko se je javno izpostavil, je Knafelj v javnosti požel veliko pohval, a tudi javnih napadov in groženj, ki jih je tudi prijavil policiji. 

Lahko povzroči smrt pacienta

Iz elektronske pošte, ki smo jo pridobili na Siol.net, pa je zdaj razvidno, da je Knafelj med drugim navijal za dobavo ventilatorjev znamke Bellavista, ki sta ju ameriški urad za zdravila (FDA), kanadski urad za zdravstvo, opozorilo pa je bilo izdano tudi pri nas, označili za smrtno nevarne. 

Iz elektronske pošte, ki smo jo pridobili na uredništvo Siol.net je razvidno, da je Knafelj predlagal dobavo ventilatorjev Bellavista, ki jih je ameriški urad za zdravila označil za smrtno nevarne. | Foto: Siol.net/ A. P. K. Iz elektronske pošte, ki smo jo pridobili na uredništvo Siol.net je razvidno, da je Knafelj predlagal dobavo ventilatorjev Bellavista, ki jih je ameriški urad za zdravila označil za smrtno nevarne. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Fotogalerija
1 / 5

"Najbolj kritična je tehnična napaka pri alarmu, ki lahko povzroči takojšnjo smrt pacienta," med drugim piše v pojasnilih, dostopnih tako na ameriški kot na kanadski strani. Da pri delovanju aparatov prihaja do občasnih izpadov, opozarja tudi v slovenščini izdano varnostno obvestilo (vsebina vidna v galeriji zgoraj). 

Kot je še znano, je zavod za blagovne rezerve naročilo ventilatorjev Bellavista z Gorenjem že izpolnilo, kar kaže na to, da je neformalna strokovna skupina, ki je sodelovala pri ocenjevanju ponudb, sporne ventilatorje odobrila. 

Ali so v Sloveniji respiratorji Belavista 1000 iz spornih serij ali popravljene verzije z odpravljeno nevarno napako, ni jasno. Ministrstvo za zdravje smo prosili za podrobnejše informacije.

Geneplanet bo svojo stran zgodbe predstavil jutri

Družba Geneplanet, ki je včeraj zavod za blagovne rezerve zaprosila za sporazumno razveljavitev sklenjenih pogodb, bo na jutrišnji tiskovni predstavitvi celovito pojasnila vprašanje ustreznosti in uporabnosti ventilatorjev znamke Sirius R30, ki jih je Knafelj, kot omenjeno, označil za neustrezne.

Kot so obljubili v podjetju, bodo javnosti z ustreznimi dokumenti in s pričevanji zdravnikov, ki jih uporabljajo, zanikali medijska navajanja o neprimernosti medicinske opreme.

Rihard Knafelj
Novice Grožnje zdravniku Rihardu Knaflju preverja tudi policija. Na očitke so se odzvali tudi v Geneplanetu.
Ne spreglejte