Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 3. 2019,
21.01

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

celebralna paraliza terapija zdravljenje otroci

Četrtek, 7. 3. 2019, 21.01

5 let, 1 mesec

Zbiranje sredstev za Anžeta se nadaljuje, malemu junaku bodo pomagali tudi kolesarji #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11
Anže s cerebralno paralizo | Foto Planet TV

Foto: Planet TV

Prebivalci Slovenije so spet dokazali, da so človeku v stiski pripravljeni priskočiti na pomoč. Štiriletnemu Anžetu z Raven na Koroškem, ki zaradi cerebralne paralize potrebuje samoplačniške terapije, so pomagali tudi znani obrazi, tudi domači nogometni zvezdnik Jan Oblak. Kljub temu je strošek terapij za Anžetove starše še vedno previsok.

Med terapijo se Anže vozi tudi s poganjalčkom, s pomočjo terapevtke hodi po štirih in celo stopi v smučarske čevlje, so poročali v oddaji Danes na Planetu.

Novice Pomagajte štiriletnemu Anžetu, ki se bori s cerebralno paralizo #video

Starši poskušajo sinu omogočiti dve samoplačniški terapiji na teden

Za zdravega štiriletnika so to običajni gibi, vendar pa za Anžeta pomenijo velik izziv. Zaradi cerebralne paralize in z njo povezanega povišanega mišičnega tonusa se namreč pri njem razvijajo nepravilni gibalni vzorci. "Otrok sam ne more razviti normalnih razvojnih mejnikov, s fizioterapijo pa lahko to od malega spodbujaš, po operaciji SDR, ki ga čaka letos, bo potrebna dveletna rehabilitacija," je pojasnila nevrofizioterapevtka Petra Timošenko.

Terapijo izvajajo skozi igro, med katero Anže, tako kot vsi otroci, pobira igračke. Vsi takšni gibi so del posebnih tehnik na fizioterapiji. Zdravstvena zavarovalnica ne krije dovolj teh terapij, požrtvovalni starši poskušajo svojemu sinu omogočiti dve samoplačniški terapiji na teden. Napredek je po besedah Anžetovega očeta Andreja Peršaka očiten: "Veliko stvari več naredi, kot pa jih je prej, potem pa tudi z delom doma vidimo, da eno z drugim prinaša napredek."

Anžetu lahko s svojim prispevkom pomagate tudi vi. Rdeči križ sredstva zbira na naslednjem računu:

Številka transakcijskega računa: SI56 0247 0001 1329 045
Sklic: 00 80020
Namen: Anže Peršak.

Dečku bodo pomagali tudi kolesarji smetarji

Starša želita malemu Anžetu nuditi čim hitrejši razvoj, da bo nekoč samostojno zakorakal v svet brezskrbnega in igrivega otroštva. Aprila ga čaka manjši poseg na kolkih, kasneje pa zahtevna operacija, pri kateri bodo posegli v živčevje v hrbtenjači. Po posegu bo sicer zdravstvena zavarovalnica plačala osnovno rehabilitacijo, a za strnjene sklope fizioterapij bodo morali starši spet seči v svoj žep. Vse bi dali za to, da bi sin postal samostojnejši in morda celo shodil. "Da bi se bil sposoben usesti, se odplaziti, sam vstati, se pravi, da bi postal vedno bolj samostojen v vseh dnevnih aktivnostih," je pojasnila nevrofizioterapevtka Timošenkova.

Matej Špehar: Ne bomo samo očistili narave, pomagali bomo tudi Anžetu. Video: Planet.


Za vsaj štiri sklope takšnih terapij in nujne opornice bo potrebnih skoraj 20 tisoč evrov, so poročali na Planetu. Anžetu in njegovim staršem lahko pomagate z nakazilom na posebni račun Rdečega križa Slovenije s posebnim pripisom Anže Peršak in se tako pridružite nekaj znanim Slovencem, ki so že pomagali. "Za donacijo bi se rad zahvalil čisto vsem, ki so nama pomagali, še posebej Janu Oblaku in Mateju Špeharju, ki je pobudnik akcije kolesarji smetarji," je dejal Anžetov oče.

V dobrodelni kolesarski akciji lahko Anžetu pomagate tudi vi

Anžetu bodo v posebni akciji pomagali tudi kolesarji smetarji. Za vsak pobrani odpadek bodo od pokroviteljev prejeli deset centov. Denar bo v celoti namenjen za drage fizioterapije. Če se ne morete udeležiti dobrodelne akcije na kolesu, lahko Anžetu pomagate tudi tako, da s poslanim sporočilom Kolesarji5 na številko 1919 prispevate pet evrov za dečkove terapije.

Anžetov oče se vsem zahvaljuje za pomoč.

Ne spreglejte