Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 11. 2022,
18.41

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,12

8

Natisni članek

zakon zdravstvo napotnica zdravstveni sistem NIJZ Danijel Bešič Loredan

Četrtek, 17. 11. 2022, 18.41

1 leto, 5 mesecev

Zastopnik pacientovih pravic o izbrisu napotnic: Ne vem, kje je prostor za nov zakon

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,12

8

Marjan Šušelj | Zastopnik pacientovih pravic Marjan Šušelj je ob napovedi novega zakona poudaril, da je "na področju zdravstva več zakonov, ki urejajo to zapleteno področje". | Foto STA

Zastopnik pacientovih pravic Marjan Šušelj je ob napovedi novega zakona poudaril, da je "na področju zdravstva več zakonov, ki urejajo to zapleteno področje".

Foto: STA

Zastopnik pacientovih pravic in nekdanji direktor ZZZS Marjan Šušelj je za Siol.net dejal, da jim je ministrstvo zagotovilo, da so identificirali vseh 5.977 izbrisanih napotnic, in obljubilo, da bodo ti pacienti v kratkem izvedeli, kdaj bodo dobili nov termin. Tega naj bi dobili v bližnji prihodnosti in blizu termina, ki so ga že imeli. Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je ob tem napovedal tudi nov zakon o zdravstvenem informacijskem sistemu.

Odbor državnega zbora za zdravstvo se je v sredo seznanil z razlogi, zakaj je bilo iz zdravstvenega informacijskega sistema izbrisanih okoli šest tisoč napotnic. Ministrstvo so pozvali, naj uredijo, da bodo ti pacienti čim prej dobili nov termin.

Kot je potrdil Marjan Šušelj, ki kot zastopnik pacientovih pravic deluje na območju Ljubljane, je minister Danijel Bešič Loredan na sredinem odboru zagotovil, da so identificirali vseh 5.977 bolnikov, ki so jim izbrisali napotnice za zdravstvene storitve. "Ugotovili so, pri katerih izvajalcih so bile napotnice izbrisane in na katere paciente se nanašajo. Tako ministrstvo kot NIJZ sta obljubila, da naj bi bili vsi ti pacienti v kratkem seznanjeni s tem, kdaj bodo dobili nov termin. To ne bo v daljni prihodnosti, ampak blizu tega termina, ki so ga imeli že zdaj," je poudaril.

Del odgovornosti je tudi na pacientih

Ministrstvo je zagotovilo tudi, da odgovornost o tem, ali je bila njihova napotnica izbrisana ali ne, ne bo preložena na paciente. "Ali bo to izvedeno in kdaj konkretno, nam niso povedali. Glede na 'akutno situacijo' pa pričakujemo, da se bo to zgodilo v naslednjih dneh oziroma v tednu ali dveh," je povedal Šušelj. Minister, ki se je na seji vsem pacientom opravičil, pa je zagotovil, da bodo vsi dobili nove termine do konca tega meseca.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je napovedal nov zakon o informatizaciji zdravstvenega sistema. | Foto: STA , Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je napovedal nov zakon o informatizaciji zdravstvenega sistema. Foto: STA ,

Čakalne dobe
Novice Zdravstvenim zavodom bodo posredovali podatke o 5977 odpovedanih terminih pregledov

Z izbrisom napotnic so obremenili predvsem družinske zdravnike

Šušelj je opozoril tudi na težavo, da ljudje ne vedo, ali je bila njihova napotnica izbrisana ali ne: "V sistemu je ogromno zapisanih napotnic. Da bi vsi klicali in preverjali, ali imajo napotnico, bi po mojem mnenju pomenilo izgubo časa in obremenjevanje sistema."

Izbrisi napotnic pa s tem še niso končani, saj se napotnice vsak dan izbrišejo še 50 novim pacientom. To bo, kot pravi minister, trajalo, vse dokler se sistemska napaka ne odpravi, kar je predvidoma do konca leta. Ob tem je zaradi številnih težav napovedal tudi nov zakon o zdravstvenem informacijskem sistemu.

Danijel Bešič Loredan
Novice Ministrstvo oškodovalo na tisoče pacientov. Bešič Loredan: Krivcev ne iščemo. #video

Na področju zdravstva je več zakonov, ki urejajo to zapleteno področje

Šušelj je ob napovedi novega zakona poudaril, da je "na področju zdravstva vrsto zakonov, ki urejajo to zapleteno področje". "Temeljni zakon je vsekakor Zakon o zdravstveni dejavnosti. Za to področje je zelo pomemben tudi Zakon o zbirkah podatkov s področja zdravstvenega varstva. Nisem seznanjen s tem, kaj naj bi novi zakon o informatizaciji zdravstva naslovil. Ne poznam vsebine tega zakona. Poznam obstoječo zakonodajo, ki ureja področje, povezano s podatki v zdravstvu, in procese. Teh zakonov je precej. Vsi se ves čas spreminjajo, mogoče še prepočasi. Ne vem, kje je prostor za nov zakon, ki bi urejal informatizacijo. Do tega se še ne morem opredeliti," je pojasnil.

Danijel Bešič Loredan
Novice Bešič Loredan: Že celo desetletje nimamo podatka, koliko ljudi je na čakalnih seznamih

S sistemom za naročanje imajo težave predvsem starejši

Gregor Cuzak, ki kot predstavnik Zveze pacientov prevzema del odgovornosti za izbris napotnic, je na Radiu Slovenija povedal, da pacienti ne pridejo na približno 20 odstotkov terminov, na katere so naročeni, 27 odstotkov receptov pa, potem ko so napoteni, ne prevzamejo. "Prizadevali si bomo, da te številke upadejo," je poudaril.

Tako zastopnik pacientovih pravic kot v Zvezi pacientov pa so potrdili, da je sistem eNaročanja zelo zahteven, zato se nanje mesečno obrne na tisoče ljudi. Težave s sistemom imajo predvsem starejši, ki se obračajo tudi na družinske zdravnike. Gorazd Kalan iz zdravniške zbornice je na Radiu Slovenija povedal, da je ob izbrisu napotnic dodatno breme padlo na družinske zdravnike, ki morajo svojim pacientom vsakodnevno pojasnjevati, komu je bila napotnica izbrisana, kje kdo čaka in kdaj bo prišel na vrsto. Pravi, da jih v zbornici moti predvsem to, da je na eni strani zelo formalna administracija, klinična vsebina pa je nekako v ozadju.

O preobremenjenosti družinskih zdravnikov danes razpravlja Skupščina zdravstvene blagajne, ljubljanski župan Zoran Janković in minister za zdravje pa sta podpisala sporazum o načinu zagotavljanja zdravstvenega varstva na primarni ravni na območju prestolnice. Med drugim se bodo morali vsi družinski zdravniki koncesionarji vključevati v dežurno službo ZD Ljubljana, sicer jim bo s 1. januarjem odvzeta koncesija.

Danijel Bešič Loredan
Novice Objavili lažni intervju: tega ni povedal minister Bešič Loredan
Zoran Janković
Novice Janković in Bešič Loredan obljubila boljši dostop do družinskih zdravnikov

 

Ne spreglejte