SiolNET. Novice Slovenija
0,40

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zaradi zaznanih nepravilnosti pristojni v poostren nadzor nad avtošolami #video

0,40

termometer

Agencija za varnost prometa, policija, finančna uprava ter inšpektorata za delo in za infrastrukturo danes začenjajo nenapovedan nadzor nad delovanjem avtošol. Kot so pojasnili ob obisku izpitnega centra v Ljubljani, bodo preverjali tehnično brezhibnost vozil ter psihofizično stanje učiteljev in kandidatov, pa tudi izvajanje zakonskih predpisov.

Dozdajšnji nadzori Agencije za varnost prometa (AVP) so pokazali nepravilnosti tako pri izvajanju programov usposabljanja kandidatov za voznike kot tudi prirejanje evidenc in kršitve pri vodenju predpisanih evidenc. Kot so poudarili na agenciji, bodo skupni okrepljeni strokovni nadzori lahko dosegli boljše delovanje šol vožnje ter prispevali k večji prometni varnosti.

avtošola Novice V avtošoli je kandidat vozil pod vplivom drog

Avtošole pod drobnogledom AVP, policije, Fursa in inšpektorjev

Skupno akcijo okrepljenega strokovnega nadzora v šolah vožnje so začeli danes v izpitnem centru na Cesti dveh cesarjev v Ljubljani, akcija pa bo trajala vse do konca leta. V nadzorih bodo posebno pozornost namenjali še ustreznosti izvajanja usposabljanja kandidatov za voznike.

Policija bo preverjala tehnično brezhibnost vozil šol vožnje, psihofizično stanje kandidatov in učiteljev vožnje, pozorni bodo tudi na uporabo mobilnega telefona med poučevanjem in izpolnjevanje predpisane dokumentacije, ki jo mora učitelj vožnje voditi sproti in ki jo mora imeti pri sebi.

Trenutno je pri nas v register vpisanih 134 šol vožnje. Lani je agencija za varnost prometa izvedla 138 strokovnih nadzorov v šolah, za letos pa načrtujejo, da jih bo več kot 160, saj so število nadzorov v drugi polovici letošnjega leta dodatno okrepili. | Foto: Klemen Korenjak Trenutno je pri nas v register vpisanih 134 šol vožnje. Lani je agencija za varnost prometa izvedla 138 strokovnih nadzorov v šolah, za letos pa načrtujejo, da jih bo več kot 160, saj so število nadzorov v drugi polovici letošnjega leta dodatno okrepili. Foto: Klemen Korenjak

Finančna uprava bo izvajala ločene nadzore zaposlovanja na črno ter morebitno neizdajanje računov. Inšpektorat za delo bo preverjal ustreznost zaposlovanja v šolah vožnje in morebitno čezmerno delo ter spoštovanje predpisanih pogojev dela, inšpektorat za infrastrukturo pa bo nadzor izvajal po zakonu o voznikih.

Prehitevanje avtocesta odstavni pas Avtomoto Okvare na avtocesti: vozniki neodgovorni, nesreč vse več

Letos naj bi izvedli več kot 160 strokovnih nadzorov

Vršilka dolžnosti direktorja AVP Vesna Marinko je ob začetku nadzora v Ljubljani poudarila, da morajo biti šole vožnje strokovne in kredibilne, kandidate za voznike pa morajo poleg tehnik vožnje tudi pripraviti na "zrelostni izpit oziroma maturo iz varnosti na cesti". Višji policijski inšpektor v sektorju prometne policije Generalne policijske uprave Matjaž Leskovar je opozoril na veliko odgovornost, ki jo za varnost v prometu nosijo šole vožnje.

Trenutno je pri nas v register vpisanih 134 šol vožnje. Lani je agencija za varnost prometa izvedla 138 strokovnih nadzorov v šolah, za letos pa načrtujejo, da jih bo več kot 160, saj so število nadzorov v drugi polovici letošnjega leta dodatno okrepili. Ob tem na AVP napovedujejo tudi več strokovnih nadzorov nad izvajalci tehničnih pregledov vozil do konca letošnjega leta. Agencija je namreč pristojna tudi za strokovne nadzore tehničnih pregledov vozil v pooblaščenih strokovnih organizacijah.

Od leta 2014 do leta 2018 so izvedli skupaj 464 strokovnih nadzorov. Do konca avgusta letos so opravili 56 strokovnih nadzorov, do konca leta pa napovedujejo, da jih bodo opravili več kot 150. Dozdajšnji nadzori so med drugim razkrili nedosledno izvedene postopke meritev na primer delovanja zavor ali svetlobnih teles, opuščanje posameznih meritev, kateri izmerjeni rezultati se ne beležijo v zapisniku o tehničnem pregledu.

Poleg tega so ugotovili tudi nedelujočo, poškodovano in manjkajočo merilno opremo. Na podlagi ugotovitev je agencija nekaterim izvajalcem tehničnih pregledov izrekla tudi prepoved izvajanja tehničnih pregledov do odprave nepravilnosti.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin