Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 7. 2024,
9.31

Osveženo pred

4 dni, 15 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Red 9,42

Natisni članek

nevihta neurje Meteoinfo ARSO napoved vreme

Četrtek, 11. 7. 2024, 9.31

4 dni, 15 ur

Zaradi pregretega ozračja že nastajajo nevihte

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Red 9,42
nevihte | Večja verjetnost za razvoj kakšne močnejše nevihtne celice bo sprva na jugu države.

Večja verjetnost za razvoj kakšne močnejše nevihtne celice bo sprva na jugu države.

V južni Sloveniji se v skladu z napovedjo že razvijajo nevihte. Nevihtna celica se preko Kočevsko-ribniškega območja premika naprej proti vzhodu. V večernih in nočnih urah ni izključena kakšna močnejša nevihta na severu Slovenije v bližini meje z Avstrijo. V primeru dobre organizacije posameznih nevihtnih celic je poleg močnih nalivov in sunkov vetra možen tudi pojav večje toče.

Kje je možnost za nevihte največja?

Pojav posameznih neviht pričakujemo v večjem delu države. Spodnji zemljevid prikazuje, kje je njihov nastanek bolj verjeten in kje manj. Tokrat se bodo nevihtni sistemi pomikali v smeri od zahoda proti vzhodu oziroma od severozahoda proti jugovzhodu. Njihovo pomikanje bo predvidoma počasno. To pomeni, da se bodo lahko na istem območju zadrževale dlje časa.

Plohe, nevihte, možnost tudi za razvoj neurja

Čez dan bo kopasta oblačnost sprva začela nastajati nad hribovitimi območji. Iz kopaste oblačnosti se bodo razvile posamezne plohe in nevihte. Večja verjetnost za razvoj močnejše nevihtne celice bo sprva na jugu države.

Zvečer neurja severno od nas, a kakšno lahko pride tudi k nam

Nevihte bodo popoldne in zvečer pogostejše severno od nas. Na območju avstrijskih Alp, Celovške kotline in Gradca se lahko razvijejo krajevna neurja. Zvečer in v noči na petek ni povsem izključen pojav kakšne močnejše nevihte tudi na severu Slovenije. To se lahko zgodi predvsem ob meji z Avstrijo na Koroškem in Štajerskem. V primeru dobre organizacije posameznih nevihtnih celic je poleg močnih nalivov in sunkov vetra mogoč tudi pojav večje toče.

Če se bodo posamezne nevihtne celice združile, je poleg močnih nalivov in sunkov vetra mogoč tudi pojav večje toče. Fotografija je nastala med enim izmed preteklih neurij na Dolenjskem. | Foto: David Florjančič / Meteoinfo Slovenija Če se bodo posamezne nevihtne celice združile, je poleg močnih nalivov in sunkov vetra mogoč tudi pojav večje toče. Fotografija je nastala med enim izmed preteklih neurij na Dolenjskem. Foto: David Florjančič / Meteoinfo Slovenija Arsovo vremensko opozorilo oranžno zaradi vročine, rumeno zaradi neviht

Zaradi možnosti neviht je agencija za okolje (Arso) prižgala rumeno opozorilo zaradi možnosti neviht. Predvsem sredi dneva in popoldne bo velika toplotna obremenitev. Najvišje dnevne temperature se bodo po nižinah v notranjosti države povzpele do 34 stopinj Celzija, na Goriškem do 36 stopinj. Na to so na Arsu opozorili z oranžnim vremenskim opozorilom.

Neurje. ARSO karta. | Foto: David Florjančič / Meteoinfo Slovenija Foto: David Florjančič / Meteoinfo Slovenija

V četrtek popoldne, zvečer in v noči na petek lahko ob krajevnih nevihtah prehodno narastejo posamezni hudourniški vodotoki, še opozarjajo na Arsu. Razlivanje hudourniških vodotokov je sprva bolj verjetno na jugu, zvečer in ponoči pa na severovzhodu države. Naraščanje hudourniških vodotokov je pričakovati tudi v soboto. 

 
Radarska slika 10.7.24
Novice Ponekod močne nevihte. Zaradi udara strele izbruhnili štirje požari.
vročina plača vročinski val
Novice Poletje prestavilo v višjo prestavo: nas čaka najdaljši vročinski val v zgodovini meritev?
Vročina
Novice Arso za prihodnje dni izdal oranžno opozorilo zaradi visokih temperatur

Ne spreglejte