Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 8. 2018,
14.35

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,19

6

Natisni članek

RTV Slovenija novinarji

Sreda, 8. 8. 2018, 14.35

5 let, 8 mesecev

Zapeljal v novinarsko ekipo, snemalec še zadnji hip odskočil #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,19

6

V Novi Gorici je danes dopoldne voznik osebnega vozila zapeljal v novinarsko ekipo RTV Slovenija in se zaletel v kamero. Voznik je nato odpeljal čez nekdanji mejni prehod v Solkanu v sosednjo Italijo. Izsledili ga še niso, sporočajo s Policijske uprave Nova Gorica.

Nekaj čez enajsto uro dopoldne so bili novogoriški policisti obveščeni, da je neznani voznik osebnega vozila znamke Fiat na Trgu Evrope v Novi Gorici namerno zapeljal v novinarsko ekipo nacionalne televizije.

Novice Rok Žavbi s pestmi napadel novinarja in snemalca Planet TV #video

Voznik kričal: Pojdite v rit, prekleta kamera!

Policisti so ugotovili, da je voznik fiata z goriškega registrskega območja večkrat peljal mimo novinarske ekipe, medtem ko je ta snemala prispevek z naključnim ruskim turistom, ki si je prišel ogledat mozaik na skupnem trgu obeh Goric, piše portal MMC. Voznik ju je v italijanščini začel zmerjati skozi odprto okno avtomobila in kričal: ''Pojdite v rit, prekleta kamera!'' še pišejo na MMC. 

Kamera Žaubi | Foto: RTV Slovenija/Mojca Dumančič Foto: RTV Slovenija/Mojca Dumančič

Intervju so kljub izpadu nadaljevali, voznik belega avtomobila pa se je nato pripeljal iz smeri nekdanjega mejnega prehoda na Erjavčevi ulici proti Solkanu in se zapeljal proti članu snemalne ekipe ter se zaletel v kamero, ki je bila postavljena na stojalu, in jo poškodoval.

Član novinarske snemalne ekipe je k sreči še pravočasno odskočil in pri dejanju ni bil telesno poškodovan.

Kamera Žaubi | Foto: RTV Slovenija/Mojca Dumančič Foto: RTV Slovenija/Mojca Dumančič

Viceland
Planet TV Modna novinarka za las ušla bombardiranju #foto

Voznik je nato s kraja odpeljal naprej in se čez nekdanji mejni prehod v Solkanu odpeljal v Italijo. Takoj po obvestilu so novogoriški policisti na kraj napotili policijske patrulje, ki izvajajo aktivnosti, da bi izsledili pobeglega voznika.

O dogodku je policija obvestila tudi pravosodne organe. Čeprav ga še niso izsledili, so voznika po do zdaj pridobljenih podatkih že identificirali, še sporočajo s Policijske uprave Nova Gorica.

Napad | Foto: RTV Slovenija/Mojca Dumančič Foto: RTV Slovenija/Mojca Dumančič

Pred nekaj tedni napadli tudi novinarja in snemalca Planet TV

To je bil že drugi napad na novinarje v zadnjih tednih. Spomnimo, da je 26. julija Rok Žavbi, ki je bil v Italiji obsojen zaradi novačenja teroristov Islamske države, po prestani zaporni kazni, ko se je vrnil v Slovenijo, skupaj s svojim očetom napadel novinarja in snemalca Planet TV.

DNS obsoja napade na novinarje

"V DNS odločno obsojamo današnji napad na ekipo Televizije Slovenija (TVS) na Trgu Evropa, ki povezuje Novo Gorico in Gorico. V DNS z veliko zaskrbljenostjo ugotavljamo, da je v zadnjem času vse več primerov, ko so slovenski novinarji tarča groženj in napadov, verbalnih in fizičnih. Današnji napad bi se lahko končal z najhujšimi posledicami.

Ne glede na motive napadov je dejstvo, da tovrstni dogodki ostanejo v podzavesti novinarjev, ki se vsakodnevno trudijo javnosti prikazati relevantne zgodbe. Si zares želimo družbe s servilnimi, nekritičnimi in ustrahovanimi novinarji?

Zaščita novinarjev in novinarske svobode je ključ do demokratične družbe," so zapisali DNS.

"Novinarji, uredniki in vodstvo RTV Slovenija ostro obsojamo današnji napad na ekipo TV Slovenija na Trgu Evrope, ki povezuje Novo Gorico in Gorico. Samo srečnemu naključju in prisebnosti očividca in ekipe se lahko zahvalimo, da se je napad na novinarko Mojco Dumančič in snemalca Darka Humarja končal samo z razbito kamero. Posebej skrb vzbujajoče je, da vse pogostejše verbalno nasilje nad novinarskim in uredniškim delom, katerega žrtvi sta bila nazadnje tudi naša novinarja Eugenija Carl in Jože Možina, prehaja v fizično nasilje. Svobodno in neodvisno novinarsko delo je eden temeljnih postulatov demokracije in napad na novinarje je napad na demokracijo. Vsaka normalna demokratična družba mora imeti do tovrstnih pojavov ničelno stopnjo tolerance," pa so zapisali pri RTV.

Novice Tonin o Žavbiju: Nesprejemljiv, nedopusten in obsojanja vreden napad #video
Novice Novinarski organizaciji: Žavbijev napad na ekipo Planet TV je nesprejemljiv #video
Novice "Če so Žavbiju prepovedali vstop v Italijo, obstajajo indici, da gre za nevarno osebo" #video
Ne spreglejte