Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 7. 2018,
18.03

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,05

8

Natisni članek

teroristični napad Rok Žavbi

Petek, 27. 7. 2018, 18.03

5 let, 9 mesecev

Tonin o Žavbiju: Nesprejemljiv, nedopusten in obsojanja vreden napad #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,05

8

Vrnitev edinega obsojenega slovenskega terorista ostaja prva tema pogovorov pri nas. Osemindvajsetletnega Roka Žavbija po napadu na našo ekipo znova preverja policija, v Italijo pa ima Žavbi za naslednjih pet let prepoved vstopa.

Žavbija je Italija izgnala zaradi suma, da bo še sodeloval s teroristi. Prav tako pa tudi, po obsodbi za terorizem, nikjer v Evropi ne sme odpreti bančnega računa, o tem govori tudi 164. člen zakona o financiranju terorizma. Z globo od šest do 60 tisoč evrov bi bila banka kaznovana, če ne bi opravila pregleda stranke v predpisanem obsegu. 

Novice Rok Žavbi, obsojen zaradi novačenja teroristov, se je vrnil v Slovenijo #video

Njegovo gibanje bo pod nadzorom do nadaljnega

Razlog za odločitev oblasti Italije, da mora za vedno zapustiti državo, je predvsem zaradi javne varnosti. ''Če si osumljen, še ne pomeni, da bi bil lahko na podlagi tega obtožen ali celo obsojen. Ostaja sum, ni pa dokazov za to. Zaradi suma pa je že lahko izgnan iz države,'' pravi Ranieri Razzante iz Centra za raziskave varnosti in terorizma. 

Novice Novinarski organizaciji: Žavbijev napad na ekipo Planet TV je nesprejemljiv #video

Policija lahko spremlja dejavnosti oseb, ki so že storile kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti. Za osebe, ki so bile kazensko ovadene ali obsojene na zaporno kazen in so jo tudi že prestale, pa policija nima zakonskih pooblastil za njihov nadzor. Za nadzor nad morebitnim terorističnim delovanjem ima namreč uradno pooblastila le SOVA, ki pa o tem ne razpravlja v javnosti.

Novice "Če so Žavbiju prepovedali vstop v Italijo, obstajajo indici, da gre za nevarno osebo" #video

''Lahko zagotovim, da imajo takšne osebe, tako slovenska policija kot slovenske obveščevalne organizacije, pod nadzorom. Zdaj se sicer sprehaja prosto naokoli, ampak ga opazujejo. On tega ne ve, ampak zagotovo bo njegovo gibanje spremljano kar še nekaj časa,'' še pravi Razzante.

Žavbi na črnem seznamu Evropske unije, oglasili so se tudi slovenski ministri

Žavbi se je kot edini Slovenec zaradi sodelovanja s terorističnimi organizacijami znašel na črnem seznamu Evropske unije.  S tem, kaj je Žavbi prestal v štirih mesecih na bojiščih Sirije, kaj se je z njim dogajalo v italijanskih zaporih, se trenutno ne ukvarja nihče. 

Novice Rok Žavbi s pestmi napadel novinarja in snemalca Planet TV #video

''Rok Žavbi je danes nekdo, ki je šel skozi proces radikalizacije, ki vodi v ekstremno nasilje, in se je po prestani kazni zaradi povezave s terorističnim dejanji vrnil v okolje, kjer se je verjetno ta njegov proces radikalizacije tudi začel,'' je komentiral Branko Lobnikar s fakultete za varnostne vede v Mariboru. 

Na naše včerajšnje poročanje se je hitro odzval tudi politični vrh. Napad na našega novinarja in snemalca so enotno obsodili. Na Twitterju sta se oglasila predsednik državnega zbora Matej Tonin in zadnji šef komisije za nadzor obveščevalnih služb Branko Grims.

Napad je pred kamerami obsodil tudi podpredsednik vlade Dejan Židan.

 

 

Ne spreglejte