Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 8. 2018,
18.00

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,41

1

Natisni članek

Planet TV Vice

Ponedeljek, 6. 8. 2018, 18.00

5 let, 8 mesecev

Viceland

Modna novinarka za las ušla bombardiranju #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,41

1

Viceland | Foto Planet TV/Vice

Foto: Planet TV/Vice

Hailey Gates je modno pisto zamenjala za novinarsko delo. V svojih dokumentarcih Države skozi modo se odpravlja v nenavadne dežele, ki jih le redko povezujemo z modo, in tam skozi modne zgodbe spoznava njihovo družbeno in politično ozadje. Med popotovanjem po Palestini se je odpravila tudi v Gazo, ki jo zaznamujejo trajni spopadi med Izraelom in Hamasom.

Gaza, ki ji vlada militantna islamska organizacija Hamas, je kos ozemlja, dolgega 40 kilometrov in širokega 10 kilometrov, na katerem so trajni spopadi. Od Hamasovega prevzema oblasti leta 2007 sta Egipt in Izrael Gazo blokirala z zaporo meje, tako da lahko prebivalci ozemlje zapustijo le v izrednih razmerah. Niti Palestinci z zahodnega brega ne smejo v Gazo in obratno. Ker je prečkanje meje zelo težavno, so začeli množično kopati rove, po katerih tihotapijo vse potrebno, vključno z orožjem.

Viceland | Foto: Planet TV Foto: Planet TV

Kljub temu, da gre za vojno območje, je novinarka in nekdanja manekenka Hailey na poti spoznala tudi lepše plati Gaze. Gaza leži ob Sredozemskem morju, kjer ljudje kljub vojni in blokadam meje radi deskajo, med njimi pa so presenetljivo tudi ženske. Srečala se je z Rowan, dekletom, ki deska že od mladih nog. Povedala ji je, da je to njen najljubši hobi, vendar poudarja, da njen konjiček ne sme nasprotovati načelom vere. Ker je muslimanka, se za deskanje zakriva, nosi ruto in ohlapna oblačila. Tudi Hailey se je z njo preizkusila v deskanju, vendar je na koncu priznala, da je gibanje z dolgo obleko med valovi vse prej kot enostavno.

Viceland | Foto: Planet TV/Vice Foto: Planet TV/Vice

Izkusila je tudi nočno življenje v Gazi, ki je bilo nekoliko drugačno od tega, kar je bila navajena. Mladi se dobivajo kar v stanovanju, kjer se zabavajo po svoje. Brez elektrike in ob svetlobi mobilnih telefonov prepevajo in igrajo na tradicionalna glasbila. Starejši moški ji je povedal, da so mladi, preden je oblast prevzel Hamas, imeli več svobode. Pod Hamasom se je močno okrepila cenzura, prepovedano pa je tudi, da moški in ženska v javnosti sedita skupaj.

Viceland | Foto: Planet TV/Vice Foto: Planet TV/Vice

Že nekaj ur pozneje je novinarka na lastni koži občutila obstreljevanja med Izraelom in Hamasom. Takoj zjutraj je morala oditi iz Gaze, saj mejo v primeru spopadov večkrat zaprejo in območja kar nekaj časa ne bi mogla zapustiti.

Novinarka je bila po obisku Palestine pod nenavadnim vtisom. Čeprav se Gaza razlikuje od Ramale in je ta drugačna od Hebrona, življenje v vseh teh krajih določajo meje. Gre za življenje v deželi, kjer je že prestop sence na tleh lahko usoden.

Več o življenju v Palestini in njihovi modni industriji pa v nocojšnji epizodi dokumentarne serije Države skozi modo ob 22.30 na Planetu.
Viceland
Planet TV Tako je videti modna revija na vojnem območju #foto
Planet TV Ko moda razkriva družbene probleme

 

Ne spreglejte