Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 8. 2014,
12.08

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

zavarovanje tujina ZPS

Petek, 8. 8. 2014, 12.08

7 let, 12 mesecev

Zakaj so turistična zavarovanja v Veliki Britaniji ugodnejša kot v Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Danes se lahko zavarujemo že z nekaj kliki na spletu ali celo SMS-om tik preden gremo na pot. A na Zvezi potrošnikov Slovenije svetujejo previdnost.

Cene turističnih zavarovanj so na prvi pogled dokaj ugodne, sklenitev pa je preprosta, pravijo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS), vendar ob tem opozarjajo, da bi morali preveriti, kaj turistično zavarovanje sploh zagotavlja in kakšne so omejitve.

Več za nižjo ceno "Na ZPS že leta opozarjamo na majhne zavarovalne vsote, ki v primeru takšnih in drugačnih nevšečnosti med počitnicami v tujini ne zagotavljajo zadostnega kritja. Dodatna težava je togost paketov, saj je skoraj nemogoče najti ponudbo, ki vključuje le kritja, ki jih želimo," izpostavlja Mojca Štrucl iz ZPS.

Ob tem so na ZPS s hitro primerjavo ponudbe turističnih zavarovanj v Sloveniji in na britanskem trgu ugotovili, da Angleži za nižjo ceno dobijo bistveno več.

Tudi dražja zavarovanja ne zagotavljajo dovolj? Turistično zavarovanje za tedenske počitnice v evropskih državah lahko v Sloveniji sklenete že za nekaj manj kot 10 evrov. Ti paketi običajno vključujejo zdravstveno zavarovanje z zavarovalnimi vsotami od 10.000 evrov do 25.000 evrov, nujne zobozdravstvene storitve do 100 evrov in le malo ali sploh nič drugega.

Za zavarovanje, pri katerem je zavarovalna vsota za zdravstvene storitve bistveno višja (od 100.000 do 250.000 evrov), boste morali odšteti 20 evrov ali več. Potem pa so na voljo še dražji paketi, ki pa tudi vsebujejo določene omejitve.

Na drugi strani so v Veliki Britaniji zavarovalne vsote pri najugodnejših zavarovanjih najmanj 2,4 milijona evrov za zdravstvene storitve v Evropi, 1.850 evrov za zavarovanje prtljage in 4.000 evrov za odpoved potovanja. Ob tem pa premija ni visoka, saj za njo, po podatkih ZPS, odštejejo od 11 do 14 evrov, kar je manj kot v Sloveniji.

Cena je prilagojena tveganju Na Zavarovalnici Triglav ob tem pravijo, da je cena zavarovanja prilagojena tveganju oziroma obnašanju slovenskega zavarovanca, ki pa ni neposredno primerljiv z, v našem primeru, britanskim trgom. "Na višino premije vpliva ne nazadnje tudi velikost trga oz. število zavarovanj v portfelju, ki pa je v Veliki Britaniji bistveno večje od našega," so poudarili in dodali, da poleg tega ceno zdravstvenih zavarovanj na potovanjih v tujini pogojuje osnovno zdravstveno zavarovanje, ki je v vsaki državi urejeno drugače.

Kot so še navedli, spremljajo navade in potrebe potrošnikov v Sloveniji in njim ter tržnim razmeram prilagajajo ponudbo, kar se odraža tudi v višini zavarovalne vsote turističnih zavarovanj. Ob tem so izpostavili, da so te zavarovalne vsote določene na podlagi analize škodnih primerov in so praviloma dovolj visoke za pokritje stroškov, ki v takih primerih nastanejo.

Zavarovanci se odločajo za nižje zavarovalne vsote Tudi v zavarovalnici Tilia so opozorili na možnost napačne interpretacije. "Višina zavarovalne premije je pri vsakem zavarovanju namreč odraz tveganja, ki ga sprejema zavarovalnica – t.j. pričakovanega škodnega dogajanja, ki ga mora zavarovalnica upoštevati pri svojih izračunih," so pojasnili.

Priznavajo sicer, da so zavarovalne vsote v Veliki Britaniji res nižje, "vendar pa je zanimivo, da se veliko zavarovancev kljub ponujenim višjim zavarovalnim vsotam pogosto raje odloča za nižje zavarovalne vsote, kar kaže na to, da zavarovanci ocenjujejo, da so včasih (pre)visoka kritja zanje nepotrebna".

Ne spreglejte