Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 3. 2024,
14.37

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Oglasno sporočilo

Natisni članek

Zeleni prehod Zeleni prehod prihranek Trajnost stroški ogrevanja zemeljski plin ogrevanje PR članek

Petek, 1. 3. 2024, 14.37

1 mesec, 3 tedne

PLINI NISO OVIRA NA POTI ZELENEGA PREHODA

Zakaj bi omejevali uporabo plinov?

Oglasno sporočilo

Cene zemeljskega plina so v nadaljnjem upadanju. Trenutna zamejena cena zemeljskega plina za gospodinjstva znaša 59,9 evra na megavatno uro, kar je skoraj za 20 odstotkov manj kot lansko ogrevalno sezono. Nekateri večji dobavitelji pa so zaradi znižanja cen na veleprodajnih trgih svojo ceno že spustili pod to. Trenutna regulirana cena elektrike je za 90 odstotkov porabe okoli 100 evrov na megavatno uro, ostalih 10 odstotkov porabe pa se po tržni ceni giblje okoli 150 evrov na megavatno uro. To pomeni, da je ena kilovatna ura plina skoraj trikrat cenejša od ene kilovatne ure električne energije, če upoštevamo tržne cene

GIZDZP_nizja-cena | Foto: GIZ DZP, G.I.Z. Foto: GIZ DZP, G.I.Z.

Cene plina za gospodinjstva se bodo v tem letu še dodatno znižale, ker cene na veleprodajnih trgih še padajo. Tako gibanje cen je v nasprotju z napovedmi političnih odločevalcev, ki napovedujejo povišanje cen plina.

Dobava zemeljskega plina je zanesljiva

Trenutna preskrbljenost s plinom je v Evropi zelo dobra, kar se kaže tudi v zasedenosti skladišč plina. Čeprav se približujemo koncu ogrevalne sezone, so skladišča plina v 63 odstotkih še polna,  kar je za to obdobje največ v zadnjih desetih letih.

Varčevanje z energijo je ključnega pomena – kondenzacijski kotli na plin to omogočajo

Ogrevanje in priprava tople sanitarne vode s kondenzacijskim kotlom na zemeljski plin spada med stroškovno najugodnejše, najvarčnejše in tehnološko najbolj izpopolnjene ogrevalne sisteme.

Osa mirror_finestra cielo_1200x800 | Foto: GIZ DZP, G.I.Z. Foto: GIZ DZP, G.I.Z.

Prihodnost plinovodnih omrežij je v obnovljivih plinih

Med obnovljive pline spadajo biometan, sintetični plin in vodik. Najlažje je v sistem dodajati biometan in sintetični plin, ker sta po sestavi in lastnostih praktično enaka zemeljskemu plinu. Z dodajanjem obnovljivih plinov lahko v Sloveniji na poti zelenega prehoda ohranjamo obstoječo plinovodno infrastrukturo ter gospodinjstvom omogočamo zanesljivo in cenovno ugodno energetsko oskrbo in hkrati znižujemo tudi potrebna vlaganja v javno infrastrukturo, kot je na primer električno omrežje.

ZEMELJSKI-PLIN_GIZDZP_logotip | Foto:

Naročnik oglasnega sporočila je GIZ DZP, G.I.Z. 

Ne spreglejte