Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 5. 2020,
10.38

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,64

6

Natisni članek

Slovenija dom za starejše občane Koronavirus

Sreda, 27. 5. 2020, 10.38

3 leta, 10 mesecev

Kako smo v domovih za ostarele premagovali covid-19

Dve novi okužbi z novim koronavirusom #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,64

6

V Sloveniji so v torek ob 809 testiranjih okužbo z novim koronavirusom potrdili pri dveh ljudeh, umrl ni noben bolnik s covid-19. V bolnišnicah ostaja osem ljudi, dva bolnika se zdravita na intenzivni negi, je na svoji strani objavila vlada.

Novice Kitajska virologinja svari: Koronavirus je le vrh ledene gore

V Sloveniji so okužbo z novim koronavirusom do zdaj potrdili pri 1.471 ljudeh, umrlo je 108 bolnikov s covid-19. V torek so okužbo z virusom sars-cov-2 potrdili v Ljubljani, kjer se je tako doslej skupaj potrjeno okužilo 257 ljudi. Še eno novo okužbo so odkrili pri tujem državljanu. Občinam z najmanj enim potrjenim primerom okužbe se sicer že od 28. aprila ni pridružila nobena nova, piše STA.

V bolnišnicah se zdravi še osem ljudi, od tega dva bolnika na intenzivni negi. Dva bolnika sta bolnišnico zapustila. Bolniki s koronavirusno boleznijo ostajajo le še v mariborskem in ljubljanskem univerzitetnem kliničnem centru.

Okuženih le 1,7 odstotka oskrbovancev v domovih

Zdravstvena stroka je na današnji novinarski konferenci predstavila dejstva o zdravstveni oskrbi in zdravljenju starostnikov, še zlasti prebivalcev v domovih za starejše občane (DSO). S tem v zvezi želi ovreči nekatere špekulacije, domneve in neresnične trditve, ki so se na račun delovanja zdravstva v povezavi z DSO pojavile v medijih zadnje dni. 

"Slovenija je bila pri obvladovanju epidemije uspešna, žal mi je, da se pojavljajo dvomi v strokovnost opravljenega dela, predvsem pri skrbi za starejše v domovih starejših občanov," je poudaril zdravstveni minister Tomaž Gantar. Spomnil je, da se je od 18.800 oskrbovancev domov za starejše z novim koronavirusom okužilo le 1,7 odstotka oseb. Po njegovem prepričanju gre za odličen rezultat. "Sejanje nemira in strahu med ljudi glede obravnave starejših občanov med epidemijo je povsem neupravičeno," je opozoril minister.

Cerkev v Frankfurtu
Novice V cerkvi se je z novim koronavirusom okužilo 107 ljudi

V 90 odstotkih domov okužb sploh ni bilo

Manjše težave so bile v desetih domovih, večje pa le v treh od 102 domov po Sloveniji. V 90 odstotkih domov za starejše tako okužb sploh ni bilo. Največ okužb je bilo v domovih v Metliki, Šmarje pri Jelšah in Ljutomeru. Nekaj okužb je bilo prisotnih v Horjulu in na Bokalcih. V preostalih domovih so imeli potrjene okužbe pri enem ali dveh stanovalcih in pri nekaj zaposlenih, je povedala državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mateja Ribič.

Koronavirus Kitajska
Novice Kitajci ostro zanikajo: novi koronavirus ni ušel iz laboratorija

Bolnišnično zdravljenje ni vedno smiselno

Na navedbe v medijih, da je v domovih za starejše po Sloveniji umrlo med 70 in 80 odstotkov vseh umrlih za boleznijo covid-19 v Sloveniji se je odzvala vodja strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović.

"Podatek je dejstvo, bolezen ogroža starostnike. Številka pa je bila prikazana v kontekstu, da je bilo za prebivalce slabo poskrbljeno in da so bili premalokrat premeščeni v bolnišnice. Zaradi tega pa prihaja v javnosti do nepotrebnih strahov in stisk, je povedala Beovićeva.

Kot je dodala, je zdravljenje v bolnišnici smiselno vedno, ko lahko v bolnišnici nudimo zdravljenje, ki ga bolnik doma ne more biti deležen in ga potrebuje. Za to bolezen covid-19 prav tako nimamo uspešnega specifičnega zdravljenja, niti v bolnišnici. Pri mnogih sprejem v bolnišnico ni potreben, ker bolezen poteka dovolj blago.

Soočiti pa se moramo z žalostnim in življenjskim dejstvom, da med starostniki, zlasti med prebivalci domov za starejše, živi veliko ljudi, ker se jim življenje počasi izteka. Tudi pri njih premeščanje v bolnišnico samo zato, ker so okuženi z novim koronavirusom, ni smiselno. V bolnišnico takih stanovalcev ne premeščamo tudi v primeru drugih okužb, ki se pogosto pojavijo ob koncu življenja, je pojasnila Beovićeva. Če pa bi lahko bolniku bolnišnično zdravljenje pomagalo, pa ga premestijo.

Michael Cohen
Novice Zapor zaradi koronavirusa zapustil tudi nekdanji Trumpov odvetnik

Premestitev v bolnišnico je lahko tudi tvegano

Je pa zdravljenje v bolnišnicah tudi tvegano. Poleg bolnišničnih okužb in vseh zapletov intenzivnega zdravljenja je tukaj tudi t. i. hospitalizem, ko se številni starostniki psihično spremenijo, kar je za njih lahko pogosto usodno.

V domovih v Sloveniji (podatki se nanašajo na 20. maj) je umrlo 52 odstotkov vseh umrlih v državi. Dodatnih 29 odstotkov so prispevale smrti stanovalcev domov, ki so umrli v bolnišnici. Primerjave s tujino so težavne, ker ni jasno, ali se podatki nanašajo na umrle v celoti ali le na umrle v domovih.  Med stanovalci DSO v Sloveniji je bila smrtnost 26-odstotna, med tistimi, ki so bili premeščeni v bolnišnico pa 57-odstotna. To govori v prid temu, da kljub vsemu trudu bolnikom v bolnišnici ni bilo moč vselej pomagati.

Strokovni direktor SB Celje in koordinator za izvajanje zdravstvene dejavnosti v socialnovarstvenih zavodih za območje celjske regije Franc Vindišar, je pojasnil, da je bilo v domu Šmarje pri Jelšah okuženih 124 oskrbovancev in 38 zaposlenih. Zaradi covid-19 je umrlo 38 oskrbovancev. Več kot 80 odstotkov oskrbovancev pa je bolezen preživelo v domu.

Ne spreglejte