Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 7. 2019,
15.25

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

UKC Ljubljana voda vodovodni sistem

Torek, 16. 7. 2019, 15.25

4 leta, 9 mesecev

Začela se je prenova vodovoda na kliniki ORL #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Na kliniki za otorinolaringologijo in cervikofacialno kirurgijo (ORL) Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana se je začela prenova vodovoda. Delali bodo v več fazah, končali bodo predvidoma konec novembra. V UKC pričakujejo, da se bo zaradi del in s tem zaprtja prostorov obseg storitev v letošnjem letu lahko zmanjšal do petine.

Tomislav Klokočovnik
Novice Klokočovnik upa na dogovor z novim vodstvom UKC

Novi objekt klinike ORL je gradilo propadlo gradbeno podjetje SCT, v uporabo so ga predali leta 2011. Leta 2016 so se začeli pojavljati prvi znaki težav z vodo, med drugim je iz pip v nekaterih objektih tekla rjava voda.

Posledica rjavečih cevi

Vzorčenja vode so pokazala preseganje vrednosti železa v vodovodnem sistemu, na določenih izlivkah pa tudi preseganje svinca, kar je bila posledica luščenja cevovoda.

Takoj po ugotovljeni napaki na ceveh leta 2017 je UKC po pooblastilu ministrstva za zdravje objavil javno naročilo. Prispela je ponudba ponudnika Kovinar Kočevje, ki ni bila strokovno ustrezna. Na ponovljeni razpis je znova prispela ena ponudba istega izvajalca, s katerim so po dopolnitvah ponudbe aprila letos podpisali pogodbo v vrednosti 672.692 evrov.

Prenova vodovoda bo v dveh fazah, dela pa se bodo končala predvidoma novembra. "Oskrba z vodo v tem času ne bo motena, saj bodo ob obstoječih ceveh polagali nove cevi. Bo pa nastalo nedvomno precej hrupa in nevšečnosti, deli klinike bodo po fazah zaprti," so pojasnili v kliničnem centru.

"Zdravljenje bolnikov tako v bolnišničnem kot ambulantnem delu je nemoteno. Po vseh pravilih službe za preprečevanje bolnišničnih okužb sta bolnišnično in ambulantno zdravljenje tudi med prenovo med seboj ločena," je v današnji izjavi za medije pojasnil predstojnik klinike Aleksandar Aničin.

Dela bodo končana v dveh mesecih

Po njegovih besedah bolniki gradbenih del ne čutijo, saj med drugim izvajalci bolj hrupne posege izvajajo ob koncu tedna. Usklajevanje med predstavniki klinike, izvajalci in tehnično službo UKC pa organizirajo na tedenskih sestankih.

Bolnike so iz severnega prizidka klinike, kjer trenutno izvajajo prenovo vodovoda, preselili v drugo nadstropje. Trenutno imajo za to tudi dovolj postelj. Kot je menil Aničin, med prvo fazo prenove ne bodo odpovedali nobene operacije, saj bo ta v poletnih mesecih, ko je običajno manj nujnih primerov. Za bolnike z rakom, zapleti ali vnetji pa bo poskrbljeno tako kot doslej, je zatrdil.

Obnovo vodovoda so sicer začeli 26. junija, pričakujejo pa, da bodo dela v severnem prizidku končana v dveh mesecih, je dejal pomočnik generalnega direktorja UKC Ljubljana za tehnične zadeve Jure Dolinar.

Druga faza prenove na južnem prizidku klinike, kjer je med drugim tudi operacijski blok, pa bo stopenjska. Objekt med prenovo ne bo v celoti zaprt, dela bodo predvidoma končali v treh mesecih.

Vodo za pitje in umivanje zob zagotavljajo v steklenicah

"Imeli bomo možnost, da bo del ambulantne in operacijske dejavnosti vseeno nemoteno obratoval tudi ob sočasnem izvajanju menjave vodovodnih cevi," je dejal Aničin. Predstojnik klinike sicer pričakuje, da se bo takrat deloma podaljšala čakalna dobra pri nenujnih primerih, tudi v ambulantni dejavnosti.

Namestnik glavne medicinske sestre Samir Jodlić je dejal, da je bilo ob začetku obnove veliko vprašanj bolnikov o varnosti pitne vode. Vodo za pitje in umivanje zob na kliniki zagotavljajo v steklenicah, voda iz omrežja pa je primerna za umivanje in prhanje. Na dosegu rok pa je vedno razpoložljivo tudi razkužilo.

Klinika s 175 zaposlenimi na leto obravnava okoli štiri tisoč pacientov v bolnišnični oskrbi in približno 40 tisoč v ambulanti. Pričakujejo, da se bo zaradi del in posledično zaprtja prostorov obseg storitev v letošnjem letu lahko zmanjšal do petine.

Težave z vodovodnim omrežjem, ki so ga morali v celoti zamenjati, so pred leti imeli tudi na Onkološkem inštitutu Ljubljana. Tudi tega je gradilo podjetje SCT.

UKC Ljubljana
Novice UKC Ljubljana: generalni direktor postal Janez Poklukar #video
Ne spreglejte