SiolNET. Novice Slovenija
1,62

termometer

  • Messenger
  • Messenger

UKC Ljubljana: generalni direktor postal Janez Poklukar #video

1,62

termometer

Svet UKC Ljubljana je za generalnega direktorja izbral Janeza Poklukarja, aktualnega direktorja jeseniške bolnišnice. Ta je vesel odločitve sveta zavoda in si želi, da čim prej začnejo z delom in pokažejo rezultate. Glede na današnjo odločitev, ki je bila soglasna, računa, da ima podporo ministra, ki mora za imenovanje vodstva še podati soglasje. Kot smo pred dnevi poročali na Siol.net, je direktor jeseniške bolnišnice ves čas veljal za favorita.

Člani sveta zavoda so o primernosti Poklukarja za novega prvega moža največje slovenske bolnišnice po današnjih razgovorih s kandidati odločili soglasno. Prepričal jih je njegov program in izkušnje, je v izjavi za medije pojasnil predsednik sveta Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Jože Golobič.

Video: Planet TV


Poklukar prepričal s svojimi izkušnjami

Splošna bolnišnica Jesenice je namreč kot prva zaključila finančno sanacijo in je po Golobičevih besedah zgled, ki ga velja aplicirati tudi na največjo bolnišnico.

Svet zavoda mora o svoji izbiri še uradno obvestiti ministra za zdravje Aleša Šabedra, ki je danes in v petek službeno v tujini, so pojasnili na ministrstvu. Golobič pričakuje, da bo Šabeder podal svoje soglasje v prihodnjih dneh. Svet zavoda mora o svoji izbiri še uradno obvestiti ministra za zdravje Aleša Šabedra, ki je danes in v petek službeno v tujini, so pojasnili na ministrstvu. Golobič pričakuje, da bo Šabeder podal svoje soglasje v prihodnjih dneh. Foto: STA

Jeseniško bolnišnico bo Poklukar, ki jo je prevzel z 625 tisoč evri izgube, tako zapustil v zelenih številkah. Ravno v četrtek je vlada sprejela sklep o zaključku sanacije, ki je bila uvedena decembra 2017. Konec lanskega leta je bolnišnica izpolnila cilje in namene sanacije, poslovala je s 183 tisoč evri presežka prihodkov nad odhodki in poravnavala vse obveznosti.

V največji slovenski bolnišnici z več kot osem tisoč zaposlenimi so novo vodstvo iskali ravno zaradi odhoda Aleša Šabedra na čelo zdravstvenega resorja konec marca. Od takrat je UKC začasno vodil Teodor Žepič, sicer poslovni direktor pediatrične klinike, ki bo na položaju do konca meseca, ko bosta s Poklukarjem predvidoma opravila primopredajo.

Janez Poklukar Novice Bo to novi direktor UKC Ljubljana?

Novi generalni direktor bo že petnajsti človek na čelu UKC Ljubljana

Kot so pokazala pretekle izkušnje, vodenje kliničnega centra zagotovo ni lahka naloga. Tudi Poklukarja, ki bo jeseniško bolnišnico zapustil po petih letih, v Ljubljani čakajo številni izzivi. Klinični center je namreč ena od bolnišnic, ki lani niso dosegle zadanega cilja sanacije, izguba pa je ob koncu leta leta znašala 22,4 milijonov evrov. Gotovo ga bo zaposlovalo tudi krmarjenje med različnimi zahtevami zaposlenih in urejanje odnosov.

Poklukar je ob imenovanju je dejal, da je vesel odločitve sveta zavoda in si želi, da čim prej začnejo z delom in pokažejo rezultate. Glede na današnjo odločitev, ki je bila soglasna, računa, da ima podporo ministra Šabedra. Poklukar je ob imenovanju je dejal, da je vesel odločitve sveta zavoda in si želi, da čim prej začnejo z delom in pokažejo rezultate. Glede na današnjo odločitev, ki je bila soglasna, računa, da ima podporo ministra Šabedra. Foto: STA

V Sindikatu kliničnega centra Ljubljana, kjer so z Jesenic o Poklukarjevem delu slišali pozitivne odzive, od novega vodstva pričakujejo, da bo ohranjalo javno zdravstvo in da bo UKC še naprej deloval na visoki ravni, je dejal predsednik sindikata Vladimir Lazić. Prav tako po njegovih besedah pričakujejo, da bodo vsi zaposleni obravnavni enako ter da ne bo razlik med najnižjimi poklicnimi skupinami in nosilci zdravstvene dejavnosti.

Za Poklukarja, ki je vesel odločitve sveta zavoda, odločitev, da kandidira za direktorja UKC Ljubljana, ni bila lahka, a je v tem videl priložnost in izziv. Kot je dejal, je pet let vodil jeseniško bolnišnico, eno od 15 bolnišnic v sanaciji, kjer je bila ta bolj ali manj uspešno izvedena. V kandidaturi za UKC je tako videl priložnost in izziv, da poskusijo tudi v UKC Ljubljana narediti podobno zgodbo.

Kot smo že poročali v omenjenem članku Bo to novi direktor UKC Ljubljana, je Poklukar znan po stališčih, ki odstopajo od prevladujočih razprav o slovenskem zdravstvu. Večkrat je izpostavil, da se s strogim varčevanjem ne da sanirati zdravstvenih institucij, ravno tako pa se je zavzel za boljše prejemke medicinskih sester. 

Zdravnik, ki je jeseniško bolnišnico spravil na zeleno vejo 

Že po svoji predstavitvi pred člani sveta pa je glede glavnih izzivov, ki ga čakajo kot direktorja UKC Ljubljana, povedal, "da je glavni potencial UKC njegov visoko usposobljen kader in da bo treba z zaposlenimi najprej najti ustrezne rešitve na nivoju procesov v enotah in med enotami". Vzpostaviti bo treba tudi ustrezen nadzor v vseh enotah in se zavzemati za večjo transparentnost poslovanja predvsem med samimi klinikami, je poudaril Poklukar.

Izpostavil pa je, da se bo kot direktor vsekakor naprej seznanil s perečimi problemi v UKC, med drugim tudi s področjem otroške srčne kirurgije, internistične prve pomoči in infekcijske klinike. Kot je dejal, se vidi kot človeka, ki ne dela zgolj na zategovanju pasov, pač pa tudi na prihodkih, zato se bo s stroko poleg optimizacije procesov treba dogovoriti tudi glede novih tehnologij in dodatnih storitev, ki jih bodo vpeljali na UKC.

Stavka UKC Ljubljana Foto: STA

Izpostavil je tudi, da je ključnega pomena izboljšanje dialoga z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije in ministrstvom za zdravje za boljše sodelovanje ter dejansko upoštevanje kolektivnih pogodb na obeh straneh.

Na vprašanje, kako bi se kot direktor UKC lotil problematike čakalnih vrst, je Poklukar odgovoril, da so čakalne vrste širši problem, ne samo znotraj Slovenije, pač pa cele Evrope. Računa na to, da bodo z optimizacijo procesov, ob ustreznih spremembah zakonodaje, med drugim tudi na področju nagrajevanja zaposlenih, v UKC lahko dosegli večjo učinkovitost.

Splošna bolnišnica Jesenice Splošna bolnišnica Jesenice Foto: STA

Štiridesetletni Poklukar ima sicer nekaj izkušenj z delom v lokalni samoupravi – med drugim je bil samostojni svetnik v Občini Gorje in član nadzornega sveta te gorenjske občine.

Na razpis za direktorja s polnim mandatom se je sicer prijavilo sedem kandidatov, med katerimi jih je pet izpolnjevalo pogoje. Svet zavoda je tako poleg Poklukarja na razgovor povabil še nekdanjo predsednico zdravniške zbornice Gordano Živčec Kalan, nekdanjega župana Občine Dobrepolje Janeza Pavlina, sekretarja v generalnem sekretariatu vlade Mihaela Babiča in doktorja znanosti s področja informatike Matjaža Bevka.

Povabilu so se odzvali vsi kandidati, je pa Pavlin na razgovoru sporočil, da odstopa od kandidature, saj ima že drugo službo, so pojasnili v UKC.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin