Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 7. 2018,
12.57

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

31

Natisni članek

Občina Straža vstopno-izstopna točka na reki Krki investicija kritike

Petek, 13. 7. 2018, 12.57

5 let, 9 mesecev

Za tri stopnice odšteli več tisočakov. Je šla občina predaleč? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

31

V občini Straža pri Novem mestu je za nemalo razburjenja poskrbel nov pomol na bregu reke Krke. Potem ko so predstavniki občine prek Facebooka sporočili, da je bila vrednost investicije ocenjena na devet tisoč evrov, so se oglasili uporabniki družbenega omrežja, ki menijo, da je občina za gradnjo pomola namenila preveliko vsoto denarja. Na občini medtem mirijo situacijo in poudarjajo, da bodo za pomol plačali "le" devet tisoč evrov.

Predstavniki Občine Straža so v četrtek na družbenem omrežju Facebook sporočili, da je dolenjska občina v okolici Novega mesta bogatejša za novo vstopno-izstopno točko na reki Krki.

Nov pomol s tremi lesenimi stopnicami iz masivnega lesa stoji pri novem šolskem mostu, poleti bo namenjen kopalcem, med šolskim poukom pa bodo tu potekale šolske dejavnosti.

Za gradnjo je pristojno novomeško podjetje Pagras, vrednost novega pomola s tremi stopnicami iz masivnega lesa pa je ocenjena na slabih 13 tisoč evrov, so predstavniki občine zapisali na Facebooku. To je presenetilo in zmotilo številne uporabnike Facebooka in Twitterja, ki menijo, da so na občini za pomol do reke Krke odšteli občutno preveč denarja. 

Občina: Investicija bo stala 9 tisoč, in ne 13 tisoč evrov

Potem ko se je na občino vsul plaz kritik o preveč razsipni porabi občinskega denarja, so predstavniki občine že v četrtek na spletni strani in Facebooku demantirali podatek o tem, da je investicija ocenjena na 13 tisoč evrov.

Vodja projekta investicije na Občini Straža Manica France Klemenčič z občine Straža danes poudarja, da je projektant ocenil, da bo izgradnja vstopno-izstopne točke pri šolskem mostu stala dobrih 10 tisoč evrov.

"Projektantski popis izvedenih del, ki je bil izdelan v projektu PZI, je znašal 10.460,78 evra. Projektant je investicijo torej ocenil na dobrih 10 tisoč evrov, izvajalec pa je za dela na terenu pripravil obračun v višini 9 tisoč evrov," pojasnjuje France-Klemenčičeva.

Končna cena 9.058,66 evrov po njenih besedah pomeni strošek celotne investicije od začetka projekta oziroma priprave projektne dokumentacije do končne izvedbe gradbenih in tesarskih del.

Občina Straža je podjetju Pagras, ki je zgradilo stopnice, od leta 2007 do danes na račun nakazala več kot 840 tisoč evrov, kažejo podatki baze Erar.

"Gre za projekt na javni površini, ne za zasebno gradnjo občana"

Na vprašanje, kako na občini odgovarjajo na očitke občanov in uporabnikov Facebooka, da je investicija predraga in da bi jo lahko izpeljali z bistveno manj denarja, France-Klemenčičeva poudarja, da verjame, da bi občan, ki bi se gradnje takšnega pomola lotil sam, za tri lesene deske, ki ne bi bile primerne dimenzije, odštel zgolj nekaj tisoč evrov. 

"Če bi bil to pomol, ki bi ga občan zgradil za zasebno uporabo, bi za to verjetno odštel zgolj nekaj tisoč evrov. Pri tej investiciji pa gre za projekt na javni površini, ki je narejen z vsemi potrebnimi dovoljenji in statično preverjen. Ta pomol lahko hkrati uporablja od 20 do 30 ljudi. Pri tem ne sme iti nič narobe, ne nazadnje smo z osnovno šolo Vavta vas dogovorjeni, da bodo tu lahko izvajali naravoslovne učne delavnice na prostem," poudarja France-Klemenčičeva.

Pločnik Horjul
Novice Cestni nesmisli: v Horjulu uvoz na vsakih nekaj metrov #foto

Po njenih besedah so gradbena dela, ki so potekala na rečnem bregu, med drugim obsegala dobavo in zabijanje 12 lesenih pilotov dimenzij fi 20 centimetrov višine 2,5 metra. Ob izkopu je bilo treba izdelati betonske temelje, vse skupaj povezati s posebnimi vijaki, nato pa so na vrsto prišle tudi vertikalne in horizontalne podnice iz masivnega hrasta. 

"Za vsa dela in vgrajene materiale je vrednost del celo majhna"

Tomislav Crnković iz ljubljanskega podjetja Geoinvest je prepričan, da vrednost gradbenih in tesarskih del pri omenjeni investiciji ni pretirana. "Za vsa dela, ki so bila opravljena, in vse vgrajene materiale je vrednost celo majhna. Za videti morda res ni veliko, je bilo pa kar dosti narejenega za tri stopnice. Transporti, materiali, nabava in izvedba – vse to stane," pravi Crnković.

Po besedah France-Klemenčičeve so na občini prvotne ponudbe gradbincev za izgradnjo investicije segale tudi do 15 tisoč evrov. "Danes imamo pomol zgrajen za 9 tisoč evrov. Pridobljena imamo vsa soglasja in stavbno pravico, za katero smo tudi morali plačati. Skratka, vse je tako, kot mora biti," razlaga vodja projekta investicije. 

Novice Sporna maketa drugega tira: "Obstaja možnost, da se je zgodila računska napaka" #video

Projekta vstopnih-izstopnih točk na reki Krki so se po njenih besedah na občini lotili pred dvema letoma. Glede na interes občanov in prej omenjene osnovne šole so se odločili, da bodo točke stale pri novem šolskem mostu in pri Dularjevem mlinu. Pri zadnji lokaciji se po besedah France-Klemenčičeve zadeve ne premaknejo z mrtve točke.

"Za točko pri Dularjevem mlinu imamo že od 8. avgusta lani na direkciji za vode vloženo vlogo za pridobitev soglasja na hidrološko študijo, ki so jo zahtevali na direkciji. Kljub nešteto pozivom do direkcije in pristojnega ministrstva danes nismo prejeli še nobenega odgovora, mlin pa stoji že 150 let in še nikoli ni bil poplavljen," še dodaja France-Klemenčičeva.

Ne spreglejte