Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 2. 2013,
21.35

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Miro Cerar Janez Šušteršič Gregor Virant SLS

Torek, 12. 2. 2013, 21.35

7 let, 12 mesecev

Za Šušteršiča je Cerar maček v žaklju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Podpredsednik DL in nekdanji minister Janez Šušteršič ima glede pravnika Mira Cerarja kot možnega kandidata za mandatarja drugačno mnenje od prvaka DL Gregorja Viranta.

Šušteršič je poudaril, da predsednik vlade potrebuje operativno sposobnost vodenja, ni mu pa znano, ali ima Cerar take izkušnje. "Zelo težko je iz profesure prestopiti že na ministrsko mesto, na mesto predsednika vlade pa še toliko težje," je dejal nekdanji minister za finance. Šušteršiču prav tako ni znano, kaj si Cerar misli o stvareh, s katerimi se je sam ukvarjal kot minister. "Iz tega vidika je Cerar maček v žaklju," je ocenil.

Šušteršič: V DL o imenih za mandatarja še ni bilo nobenega resnega pogovora Po njegovem mnenju je neresno, da se kdorkoli opredeljuje do Cerarja kot morebitnega kandidata za mandatarja. Prav tako poudarja, da v DL o imenih za morebitnega mandatarja še ni bilo nobenega resnega pogovora ali odločanja. Virant je namreč dejal, da gre v zvezi s Cerarjem za "odličen predlog". Ob tem je izrazil tudi prepričanje, da bodo poslanci DL Cerarja podprli.

Na vprašanje, ali se v stranki torej niso uskladili, je Šušteršič odgovoril, da "to ni nič nenavadnega". Morda je po njegovih besedah nenavadno zgolj to, da ponavadi mnenje pove le predsednik, ob čemer se mu zdi prav, da se večkrat sliši, da imajo v stranki različna stališča.

"Mandatar ni ključna stvar, ključen je program" Sicer pa nekdanji minister ne govori o tem, kdo bi bil po njegovih ocenah primeren kandidat za mandatarja morebitne nove vlade. Meni namreč, da to ni pošteno do potencialnih kandidatov. Prav tako po njegovem mnenju mandatar ni ključna stvar, ampak je ključno, ali se bodo dogovorili o programu. Če se bodo, pa bodo morali najti tudi osebo, "ki bo dovolj kredibilna, da prevzame vodenje vlade". Meni, da se ob sestavljanju nove vlade premalo govori o vsebini in je več pogovorov o imenih. Po njegovih besedah do pogovorov o vsebini sploh še ni prišlo.

Šušteršič: Edini način, da v politiko pripeljemo nove ljudi, so predčasne volitve Glede imenovanja ministrov v novo vlado pravi, da imajo stranke možnost predlagati dobre ljudi in možnost podpreti neodvisne ljudi. Toda vlada, ki jo bo podprl le del strank v DZ, bo po njegovem mnenju vlada teh strank. "Razmišljati o tem, da bomo imenovali neke čiste, neomadeževane ljudi, ki bodo vodili vlado, je pač napačno. Še vedno bo DZ sprejemal zakone," je ocenil. Če nekdo razmišlja, da je treba v politiko pripeljati povsem nove ljudi, je po mnenju nekdanjega ministra tudi jasno, da so edini način za to nove volitve.

Brez SLS bo veliko težje Prepričan je tudi, da bo oblikovanje nove vlade in sodelovanje DL v njej brez SLS bistveno težje. Spomnil je, da se je DL s SLS v marsičem strinjala, drugih strank, ki bi zagovarjale podoben program kot DL, pa da med potencialnimi partnericami nove vlade ni.

Ne spreglejte