Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 8. 2017,
18.11

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

Ekosistemi voda požar onesnaženje

Torek, 8. 8. 2017, 18.11

6 let, 6 mesecev

Za prebivalce Zaloga slovenska ustava ne velja #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Država še naprej nima odgovora, s čim vse je onesnažena voda, ki teče iz zajetij ob Krki. Domačini za onesnaženje krivijo požar v skladišču nevarnih odpadkov podjetja Ekosistemi pri Novem mestu.

Video: Planet TV


Nihče po požaru ni zapečatil vodnjakov, nihče prepovedal zalivanja zelenjave. Čeprav od požara v skladišču nevarnih odpadkov podjetja Ekosistemi teče že 19. dan. Skoraj trije tedni so mimo. Gotovo se spomnite, kako so ministri in poslanci novembra lani s kozarcem vode nazdravili zapisu pravice do pitne vode v ustavo?

Novinar Planet TV Marko Gregorc je vzel plastenko te goste, črne vode iz Straže pri Novem mestu in preveril, koliko je po slabem letu ostalo od ustavno zaščitene pravice. In kako gre z uresničitvijo vizije Slovenija 2050, v kateri piše, da smo "v sozvočju z okoljem in s časom našli ravnovesje kakovostnega življenja".

Da bi vsaj na kratko pozabili na podobe onesnaženja v Lokah in se spomnili, da je vizija Slovenije 2050 še vedno uresničljiva, smo se odpravili v osrčje zelene Slovenije. Kamniška Bistrica priteče naravnost iz gora. Voda je tako čista, da jo lahko pijemo iz struge.

A podtalnico so lahko nekoč pili tudi v Zalogu. "Od leta 1973 do leta 1979 je bila to pitna voda," pojasnjuje domačin Tone Bukovec. Verjetno si domačini v vizijah za leto 2017 niso predstavljali, da voda ne bo primerna niti za zalivanje.

Prvi borec za vpis pravice do pitne vode v ustavo prihaja prav iz Kamnika. Brane Golubović bi nam moral znati pojasniti, ali v plastenki nosimo eklatantno kršitev ustave. "Uf, grozno ...," pravi Golubović.

Golubović je prepričan, da vpis pravice do pitne vode v ustavo ne sme biti simbolno dejanje. "S tem vpisom nalagamo veliko odgovornost in dolžnost politiki ter javni upravi, ki pokriva področje voda, da naredijo vse, da se ne zgodi onesnaženje vodnih virov," pojasnjuje Golubović.

Odgovornost za onesnaženje na Dolenjskem je po njegovih besedah povsem jasna. Zatajile so vse državne službe.

 

Ne spreglejte