Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
8. 4. 2017,
8.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,23

8

Natisni članek

schengenska meja Hrvaška Slovenija mejni prehodi

Sobota, 8. 4. 2017, 8.20

6 let, 6 mesecev

Hrvaški mediji: strogo preverjanje vseh potnikov je začasno ustavljeno #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,23

8

meja, Hrvaška, gneča, promet, zastoj, mejni prehod | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Zastoji zaradi poostrenega nadzora na meji s Hrvaško so se nadaljevali tudi danes. Na vstop in izstop iz Slovenije je bilo treba čakati tudi več ur. Zaradi izredno dolgih čakalnih dob so slovenski policisti ponekod prenehali s preverjanjem vseh potnikov, preverjali so le še potnike tretjih držav, potnike iz držav EU pa le občasno. Hrvaški mediji pa pišejo, da je preverjanje vseh potnikov začasno ustavljeno.

Potem ko so vozniki včeraj na meji s Hrvaško več ur čakali za vstop oziroma izstop iz države, se je gneča nadaljevala tudi danes. Zaradi poostrenega nadzora na zunanji meji schengenskega območja so bili pred mejnimi prehodi z južno sosedo ves dan večkilometrski zastoji.

Začasno konec strogega nadzora

Hrvaški mediji medtem poročajo, da je bil o težavah na meji obveščen tudi evropski komisar za migracije, notranje zadeve in državljanstvo Dimitris Avramopoulos. Po njihovem pisanju, naj bi Evropska komisija začasno ustavila strog nadzor na meji med Hrvaško ter Slovenijo in Madžarsko.

Zakaj je na mejnih prehodih nastala gneča

Policisti potovalne dokumente preverjajo v schengenskem informacijskem sistemu, Interpolovih bazah podatkov in nacionalnih bazah podatkov, po novem pa preverjajo tudi državljane EU, ne samo državljanov tretjih držav. Ker je potnikov iz članic EU za približno štirikrat več kot iz nečlanic, se je sorazmerno povečal obseg dela policistov in s tem čakanje na meji.

Na meji preverjali le še potnike tretjih držav

Inšpektor Policijske uprave (PU) Novo mesto Bojan Tomc je za POP TV pojasnil, da so zaradi izredno dolgih čakalnih dob za prestop meje slovenski policisti v petek zvečer prenehali s preverjanjem vseh potnikov, preverjali so le še potnike tretjih držav, potnike iz držav EU pa le občasno. Dodal je še, da tehnična oprema slovenskih policistov deluje odlično, hrvaška pa "nekoliko počasneje, kar malo podaljšuje čas čakanja". Tudi Branko Viher s PU Maribor je potrdil, da so zaradi dolgih čakalnih dob začasno prenehali preverjati vse potnike. Preverjali so jih tako le na hrvaški strani in če so pri kateremu zaznali nepravilnosti, so ga vrnili na slovensko stran meje.

Slovenija bo Evropsko komisijo obvestila o kaosu

Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic je danes za POP TV še napovedal, da bo Slovenija prihodnji teden Evropski komisiji poslala "temeljito informacijo" o razmerah, ki jih je izvajanje uredbe o nadzoru schengenske meje povzročilo zadnje dva dni. Ukrepi za večjo varnost so potrebni, a treba jih je narediti življenjske.

Čakalne dobe so se na bolj obremenjenih prehodih med Slovenijo in Hrvaško začele daljšati že v petek zjutraj, v popoldanskih in večernih urah pa so tako tovorna kot osebna vozila in avtobusi na vstop v Slovenijo morali čakati več ur. | Foto: Bojan Puhek Čakalne dobe so se na bolj obremenjenih prehodih med Slovenijo in Hrvaško začele daljšati že v petek zjutraj, v popoldanskih in večernih urah pa so tako tovorna kot osebna vozila in avtobusi na vstop v Slovenijo morali čakati več ur. Foto: Bojan Puhek

Slovenija bo Evropsko komisijo opozorila na nekatere težave, ki upočasnjujejo promet na schengenski meji, je dejal Šefic za POP TV. Po njegovih besedah so težave predvsem na hrvaški strani, spomniti pa nameravajo tudi na predloge, ki so jih dali že v času sprejemanja uredbe. Če bi bili namreč ti predlogi sprejeti, bi bil promet na slovensko-hrvaški meji po besedah Šefica danes bolj tekoč.

 | Foto:

Spremljajte aktualne razmere na mejnih prehodih:

Prvi večji val tujih vozil je pričakovati prihodnji teden, ko se bodo začeli velikonočni prazniki. Na Prometno-informacijskem centru za državne ceste so opozorili tudi na začetek počitnic v Avstriji, Švici in večjem delu Nemčije, kar pomeni več prometa od Avstrije proti Hrvaški.

Ne spreglejte