Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 11. 2023,
14.45

Osveženo pred

5 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

Maribor novinarji Večer Saša Arsenovič

Torek, 21. 11. 2023, 14.45

5 mesecev, 1 teden

Za Arsenoviča selitev Večera v njegove prostore ni sporna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13
Saša Arsenovič | Foto STA

Foto: STA

Skoraj dva tedna po tem, ko so novinarji Večera prvič izrazili nestrinjanje z načrtovano selitvijo njihove medijske hiše v prostore v lasti mariborskega župana Saše Arsenoviča, in na dan napovedanega protesta se je na vse skupaj odzval tudi ta. Po njegovem selitev ni sporna, saj je treba ločiti med vsebino časnika in prostori, kjer ta nastaja.

Kot je Saša Arsenovič povedal na današnji novinarski konferenci, ki je bila sicer namenjena četrtkovi seji mestnega sveta, je treba podpisovanje peticij in protestne shode v demokratični družbi pozdraviti, saj ima vsak pravico so svojega mnenja.

Dejstvo je, je dejal, da časopisna hiša Večer, katerega naročnik je tudi sam že desetletja ter je gotovo vplivala na razvoj mesta in njega samega, že nekaj let ni lastnica sedanjega objekta in se njen status zaradi tega v ničemer ne spreminja.

"Zdaj so bili najemniki pri osebi X, v prihodnje bodo pri osebi Y. Sicer gre res za nekoliko čuden položaj, v kakršnem še nismo bili, a tudi naš mandat je nekoliko drugačen, ker je politik nekdo, ki ni karierni politik iz študentskih časov, ampak nekdo, ki je v življenju že nekaj ustvaril," je dejal župan.

Pravilo ponudbe in povpraševanja

Ob tem je spomnil, da gre pri Galeriji Gosposka za objekt, ki so ga obnovili že leta 2004 in je že od takrat namenjen oddajanju v poslovne namene. Po njegovem velja pravilo ponudbe in povpraševanja, in če so bodoči najemniki izrazili zanimanje in željo po optimiziranju stroškov tudi za lažjo ohranitev poslovanja Večera, v tem ne vidi ničesar napačnega.

Saša Arsenovič
Novice KPK: Pri selitvi Večera gre lahko za visoko izpostavljenost korupcijskemu tveganju

"Tudi doslej nisem vstopal ali kako drugače ravnal v katerihkoli drugih prostorih svojih najemnikov, ki jih je bilo v 20 letih verjetno že več deset, med njimi tudi mednarodno priznana podjetja. Verjamem, da bodo novinarji še naprej pisali avtonomno in neodvisno, je pa treba ločiti kapital in upravljanje od zaposlitve," je dejal Arsenovič.

Naročniki medijev se bodo odločali na podlagi vsebin

Prepričan je, da vsak novinar zase najbolje ve, ali je avtonomen in neodvisen, pri tem pa prostor s tem, kaj piše in kako piše, nima nobene zveze. Mariborčane je pozval, da v teh težkih časih za vse medije postanejo naročniki, če to še niso, ob tem pa je prepričan, da se bodo o tem odločali na podlagi vsebin, ki jih pišejo novinarji, nikakor ne na podlagi tega, kje novinarji sedijo.

"Že zdaj sedijo v hiši, ki ni njihova, tako da sta ta peticija in shod vsaj tri ali štiri leta prepozna," je še dejal.

Večer
Novice Večerovi novinarji proti selitvi v županove poslovne prostore

Na vprašanje, ali namerava dejansko vstopiti tudi v lastništvo Večera, je dejal, da gre za nekaj podobnega kot v času govoric, da bo kupil gostinski objekt na desnem bregu Drave pri novi Splavarski brvi, medtem ko se je mesto o tem pogovarjalo, pa je hišo kupil avstrijski kapital. Zagotovil je, da nima namena postati lastnik Večera, in priznal, da je bila to ena poslovnih priložnosti pred desetimi leti, ko sta z bratom prodala podjetje S.Oliver, a se zaradi nepoznavanja medijskega posla projekta raje niso lotili.

S protestom bodo izrazili nasprotovanje selitvi

Novinarski kolektiv časnika Večer bo skupaj s sindikatoma in aktivom Društva novinarjev Slovenije ob 16. uri pred stavbo Večera v Mariboru pripravil protest, s katerim po nedavnem javnem branju pred časopisno hišo še tako skušajo izraziti nasprotovanje selitvi v omenjene prostore. Prepričani so namreč, da je predlagana selitev absolutno nesprejemljiva, saj bi pomenila nepopravljiv udarec za uredniško neodvisnost in kredibilnost časopisa.

Večer
Novice V Mariboru protestni shod proti selitvi medijske hiše
Ne spreglejte