Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 6. 2023,
17.44

Osveženo pred

10 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,38

Natisni članek

javni prevoz delo nadomestilo prevoz

Petek, 2. 6. 2023, 17.44

10 mesecev, 3 tedne

Ob potne stroške zaradi vseslovenske vozovnice? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,38

Od začetka meseca je na voljo nova vseslovenska vozovnica, ki za 70 evrov na mesec omogoča neomejeno vožnjo z vlaki in avtobusi po vsej Sloveniji. Novost je številne potnike sprva razveselila, predvsem tiste, ki javni potniški promet uporabljajo na daljše razdalje, saj je v tem primeru razlika v ceni med starimi in novimi vozovnicami občutna. A prav oni so si ob tej novici zastavili vprašanje, kako jim bodo delodajalci obračunavali prevoz na delovno mesto, ki je pogosto vezan na ceno javnega potniškega prometa.

Še pred nekaj dnevi je bilo treba za mesečno vozovnico med Koprom in Ljubljano odšteti več kot 300 evrov, za letno vozovnico več kot 2.400 evrov, kar pomeni, da so tisti, ki so se dnevno vozili v službo z Obale v prestolnico in jim delodajalec povračilo za prevoz na delo obračunava glede na ceno mesečne vozovnice za javni potniški promet, prejeli okoli 300 evrov.

Povračilo potnih stroškov: Celjani bi prejeli le tretjino prejšnje vsote 

Od 1. junija pa je cena za vsa potovanja po Sloveniji poenotena na 70 evrov na mesec oziroma 560 evrov na leto, kar bi lahko vplivalo tudi na višino potnih stroškov tistih delavcev, katerih bivališče je precej oddaljeno od delovnega mesta.

Jakob Počivavšek, predsednik Konfederacije sindikatov Slovenije PERGAM, je pojasnil, da v dejavnostih, kjer je povračilo za potne stroške določeno glede na število prevoženih kilometrov, uvedba vseslovenske vozovnice ne bo vplivala na višino povračil, tam, kjer je povračilo določeno v obliki cene najcenejšega javnega prevoza, pa bodo delavci res prejeli manjše povračilo za potne stroške. 

Delavec, ki iz Kamnika vsakodnevno potuje z javnim prevozom, je doslej mesečno za karto odštel 99 evrov, odslej pa bo 70 evrov, kar pomeni, da bi bil pri povrnitvi potnih stroškov, če bi delodajalec kot podlago za obračun potnih stroškov vzel novo vseslovensko mesečno vozovnico, prikrajšan za 29 evrov. Veliko manjše povračilo stroškov pa bi na primer prejel potnik, ki vsakodnevno potuje iz Celja v Ljubljano. Njegova mesečna karta je doslej stala 230 evrov, kar pa pomeni, da bi bil, če bi delodajalec kot podlago za obračun potnih stroškov vzel novo vseslovensko mesečno vozovnico, prikrajšan za kar 160 evrov. 

"Uporaba javnega prevoza je v Sloveniji za marsikoga mukotrpna"

Ta ukrep bo po besedah Andreja Zorka iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije povzročil tudi precej težav, povezanih s prostim časom delavk in delavcev. "Marsikdo bo moral iti zdaj kakšno uro in pol do dve uri prej v službo, pa tudi prišel bo morda pozneje, kot je prihajal običajno, zaradi tega, ker imamo v Sloveniji javni prevoz takšen, kakršnega pač imamo," je dejal Zorko.

Uporaba javnega prevoza je v Sloveniji precej mukotrpna že za marsikaterega potnika, ki se potuje iz krajev v okolici Ljubljane. Na primer za vožnjo iz Kamnika do ljubljanske Šiške z vozilom potrebujemo okoli 20 minut, ob uporabi javnega prevoza pa v najboljšem primeru debelo uro. Najprej osem minut do železniške postaje, slabe pol ure z vlakom do Ljubljane, nato peš do avtobusne postaje, kjer še nekaj minut čakamo na avtobus. Vožnja z avtobusom, če ni gneče, traja 10 minut, nato pa se je treba še sprehoditi do delovnega mesta.

Tisti, ki živijo v odročnejših krajih, pa druge možnosti razen osebnega vozila nimajo, pravi Blaž Cvar, predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije. "Na podeželju namreč javni prevozi ne delujejo tako, kot so pred 10, 15, 20 leti. In imamo žal preredko frekvenco teh prevozov in tudi pomanjkanje načinov prevoza," je dejal.

Prizadevajo si za povračilo stroškov, določenih v kilometrini 

Problematika je torej širša, kot si je vlada morda predstavljala, opozarja Zorko in dodaja, da bi si želeli predvsem to, da bi vlada, preden je kaj takega sprejela, o tem prej izmenjala mnenja s socialnimi partnerji, predvsem pa tudi, da bi se predhodno zagotovile povezave javnega potniškega prometa, ki bi delavkam in delavcem omogočile, da jim ne bi bilo treba vstajati dve uri prej oziroma iti od doma uro ali uro in pol pred začetkom dela.

V sindikatih si bodo zato prizadevali za spremembo obračunavanja potnih stroškov. Zorko pove, da so v več kolektivnih pogodbah, na ravni dejavnosti in na ravni podjetij, že začeli pogovore in podali predloge, da se preide na način povračila stroškov v obliki kilometrine.

Cvar je dejal, da seveda ni nujno, da bodo delodajalci kot podlago za obračun potnih stroškov uporabili ceno vseslovenske vozovnice, a v OZS menijo, da bo zaradi trenutnega kadrovskega položaja, ko gospodarstvo trpi zaradi pomanjkanja kadra, najverjetneje vsak delodajalec izplačal potne stroške za zaposlenega v čim bolj ugodni obliki. 

električno letalo heart aerospace
Avtomoto Električno potniško letalo? Ponujajo vozovnice za leto 2028.
Predstavitev novega dvopodnega vlaka
Novice Od danes se boste po Sloveniji peljali občutno ceneje
slovenske železnice
Novice Prevozi po Sloveniji s 1. junijem bistveno cenejši

 

Ne spreglejte