SiolNET. Novice Slovenija
3,55

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Potrjeno: ponovna okužba z novo različico koronavirusa pri 46 Slovencih

3,55

termometer

NIJZ
Ponovljeno okužbo z novim koronavirusom so doslej v Sloveniji zanesljivo potrdili pri 46 osebah. Foto: Nebojša Tejić/STA

Ponovljeno okužbo z novim koronavirusom so doslej v Sloveniji zanesljivo potrdili pri 46 osebah, so pojasnili na NIJZ. Ob tem pa opozarjajo, da spremljanje in opredeljevanje oseb, ki so bile po določenem časovnem obdobju ponovno pozitivne, zahteva poglobljeno mikrobiološko preučevanje, kar pa ni vselej možno iz objektivnih razlogov.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje navajajo, da so do 23. oktobra v elektronsko podatkovno zbirko, kjer vodijo osebe, pri katerih je bil s PCR-testom potrjen genom novega koronavirusa ali pa so bile pozitivne na hitrem antigenskem testiranju, zabeležili 1.299 oseb, ki so bile dvakrat pozitivne v razmaku najmanj 90 dni.

Časovni razmik 90 dni med dvema pozitivnima izvidoma so izbrali na osnovi priporočil Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) in ameriškega Centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) za preučevanje ponovnih okužb z novim koronavirusom.

Ob prvem in drugem testiranju sta se pokazali različni različici

Te osebe na NIJZ vodijo kot sume na ponovno okužbo, kar pa še ne pomeni, da gre dejansko za ponovno okužbo z drugo različico novega koronavirusa. Zanesljivo je bila ponovna okužba z drugo različico potrjena pri 46 osebah, tako da so mikrobiologi Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano oziroma Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo dokazali različni različici novega koronavirusa ob prvem in drugem testiranju.

Pri 189 osebah je ponovna okužba verjetna, pri 26 možna, ni pa dokončno dokazana niti ovržena, ker ni bilo na voljo kužnine iz prve ali druge okužbe, zato sekvenciranje genoma ni bilo možno. Sekvenciran genom virusa pa je osnovni pogoj za dokončno potrditev ali ovržbo reinfekcije, so dodali na NIJZ.

Pri 96 primerih so sum ponovne okužbe izključili na podlagi dodatnih testiranj.

Enajst bolnikov pa se je uvrstilo v kategorijo dolgotrajna okužba, saj so bile pri njih sekvence virusa podobne in ni šlo za novo različico. "Najverjetneje gre za bolnike z oslabljeno imunostjo, ki niso sposobni obvladati virusa," navajajo. Ostale bolnike še obravnavajo, torej bodo njihove vzorce še sekvencirali, če bo mogoče.

Nekaterih okužb ne morejo opredeliti 

Ob tem na NIJZ opozarjajo, da zagotovo ne bodo mogli sekvencirati vseh kužnin in opredeliti, ali je pri bolniku prišlo do ponovne okužbe, saj je pri nekaterih premalo materiala, zgodi se tudi, da postopek ni uspešen ipd.

Sicer pa dodajajo, da opredelitev ponovnih okužb zahteva natančen pregled vseh potencialnih vzorcev, njihovo ponovno testiranje, ali so sploh primerni za sekvenciranje, in nato sekvenciranje popolnih genomov. Če je sekvenca uspešna, je analiza sekvenc popolnih genomov mnogo bolj natančna kot pri analizi ugotavljanja in sledenja različicam.

logar. beović, krek Novice Beović: Epidemija bo verjetno trajala do pomladi #video Cepivo Moderna Novice EMA odobrila poživitveni odmerek Moderninega cepiva covid varianta mi Novice Velik porast okužb: toliko je bilo potrjenih v ponedeljek

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin