SiolNET. Novice Svet
0,14

termometer

  • Messenger
  • Messenger

EMA odobrila poživitveni odmerek Moderninega cepiva

0,14

termometer

Cepivo Moderna
Podatki kažejo, da tretji odmerek Moderninega cepiva od šest do osem mesecev po drugem odmerku poveča raven protiteles pri odraslih, pri katerih je ta upadla," je na spletu sporočila EMA. Foto: Reuters

Evropska agencija za zdravila (EMA) je danes odobrila uporabo poživitvenega odmerka cepiva proti bolezni covid-19 ameriškega proizvajalca Moderna pri polnoletnih ljudeh. Stranski učinki so po tretjem odmerku podobni kot po drugem, so dodali na agenciji.

"Podatki kažejo, da tretji odmerek Moderninega cepiva od šest do osem mesecev po drugem odmerku poveča raven protiteles pri odraslih, pri katerih je ta upadla," je na spletu sporočila EMA. Poživitveni odmerek je velik za polovico prvega oziroma drugega.

Na agenciji so dodali, da so stranski učinki po poživitvenem odmerku podobni kot po drugem. Poudarili so, da pozorno spremljajo tveganje za vnetje srčne mišice ali druge zelo redke stranske učinke.

Pristojni nacionalni organi morajo izdati priporočilo o uporabi tretjega odmerka Moderninega cepiva, pri čemer naj upoštevajo epidemiološke razmere v državi, so še poudarili.

EMA je v začetku meseca odobrila tretji poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19 proizvajalca Pfizer/BioNTech za uporabo pri ljudeh, ki so starejši od 18 let, šest mesecev po drugem odmerku.

Pfizer cepivo Novice Poživitveni odmerek Pfizerjevega cepiva učinkovit 95,6-odstotno

Za ljudi s hudo oslabljenim imunskim sistemom je ob tem priporočila cepljenje z dodatnim odmerkom Pfizerjevega ali Moderninega cepiva najmanj 28 dni po cepljenju z drugim odmerkom.

Pfizer cepivo Novice V Ljubljani bodo polnili Pfizerjevo cepivo

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin