Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 10. 2021,
15.19

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

5

Natisni članek

COVID-19 Koronavirus Pfizer cepivo

Četrtek, 21. 10. 2021, 15.19

2 leti, 6 mesecev

Poživitveni odmerek Pfizerjevega cepiva učinkovit 95,6-odstotno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

5

Pfizer cepivo | "Rezultati ponujajo dodaten dokaz o koristnosti poživitvenega odmerka v boju proti tej bolezni," je sporočil prvi mož Pfizerja Albert Bourla. | Foto Reuters

"Rezultati ponujajo dodaten dokaz o koristnosti poživitvenega odmerka v boju proti tej bolezni," je sporočil prvi mož Pfizerja Albert Bourla.

Foto: Reuters

Poživitveni odmerek cepiva proizvajalcev Pfizer in BioNTech proti bolezni covid-19 je 95,6-odstotno učinkovit proti simptomatični okužbi, so danes objavili proizvajalci. Do tega so prišli na podlagi klinične študije, ki so jo izvedli na okoli deset tisoč udeležencih, starih več kot 16 let.

Tretja faza klinične študije na omenjenih udeležencih je pokazala "95,6-odstotno relativno učinkovitost cepiva proti bolezni v obdobju, ko je bila različica delta prevladujoča", sta sporočila Pfizer in BioNTech.

Rezultati študije so po njuni oceni pokazali "ugoden varnostni profil". "Ti rezultati ponujajo dodaten dokaz o koristnosti poživitvenega odmerka v boju proti tej bolezni," je sporočil prvi mož Pfizerja Albert Bourla.

Ob tem so v obeh podjetjih napovedali še, da bodo preliminarne izsledke te študije delili z regulatornimi agencijami takoj, ko bo to mogoče.

Pfizer cepivo
Novice V Ljubljani bodo polnili Pfizerjevo cepivo

V Izraelu poživitveni odmerek za starejše od 12 let

Več držav je že odobrilo t. i. osvežitveni ali tretji odmerek, predvsem za rizične skupine ljudi. Ameriška Uprava za hrano in zdravila (FDA) je septembra odobrila uporabo tretjega odmerka za vse, starejše od 65 let, in tiste, ki bi lahko huje zboleli zaradi covid-19. Evropska agencija za zdravila (EMA) pa je poživitveni odmerek odobrila v začetku oktobra, pri čemer je članicam EU prepustila odločitev, katere skupine naj bi ga prejele najprej.

Najdlje so šli v Izraelu, kjer poživitveni odmerek lahko dobijo vsi, ki so starejši od 12 let.

Covid
Novice To so najnovejše številke o koronavirusu
Ne spreglejte