Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 5. 2023,
11.07

Osveženo pred

11 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

Glovo Wolt

Sreda, 10. 5. 2023, 11.07

11 mesecev, 2 tedna

Wolt zavrnil zahtevo za pristop k pogajanjem o kolektivni pogodbi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11
Wolt | Foto STA

Foto: STA

V podjetju Wolt, ki omogoča dostavo iz restavracij in trgovin, so zavrnili zahtevo sindikata dostavljavcev za začetek pogajanj za sklenitev kolektivne pogodbe. Za kaj takega ne obstaja pravna podlaga, pravijo. Bodo pa nadaljevali pogovore z vsemi deležniki, tudi sindikatom Mladi Plus, pod okriljem katerega je bil ustanovljen sindikat dostavljavcev. Ta je zaradi zavrnitve zahteve za začetek kolektivnih pogajanj napovedal stopnjevanje sindikalnih aktivnosti. 

Sindikat dostavljavcev, ki deluje pod okriljem sindikata Mladi plus, je 26. aprila na sedeža družb Wolt in Glovo v Ljubljani predal zahtevo za pristop k pogajanju za sklenitev kolektivne pogodbe, ki bo urejala položaj dostavljavcev. 

Wolt sindikatu: Pravna podlaga za pristop h kolektivnim pogajanjem ne obstaja

"V pismu nas pozivate, da pristopimo h kolektivnim pogajanjem, za kar trenutno, v modelu sodelovanja s samozaposlenimi dostavnimi partnerji, ne obstaja pravna podlaga," so zapisali pri Woltu. 

Kot so dodali, so se s sindikatom Mladi Plus nazadnje srečali marca. "Takrat smo pojasnili, da na lokalni in evropski ravni podpiramo delo Evropske komisije pri zagotavljanju smernic za države članice, s katerimi bodo samozaposlenim utrli pot do kolektivnih zastopanj. Strinjamo se, da je dobro, da imajo tudi samozaposleni možnost zastopanja svojih interesov," so zapisali.

Dodali so, da se jim zdi zadovoljstvo dostavljavcev izjemnega pomena, zato bodo nadaljevali dialog z njimi tako individualno kot v skupinah.

Sindikat dostavljavcev napoveduje stopnjevanje sindikalne aktivnosti

Medtem so v sindikatu dostavljavcev zaradi zavrnitve zahteve za začetek kolektivnih pogajanj vodstev Wolta in Glova v Sloveniji napovedali stopnjevanje sindikalnih aktivnosti. Kot so sporočili iz sindikata, odgovori družb jasno izkazujejo, da si Wolt in Glovo ne želita pristopiti k pogajanjem in ne spoštujeta socialnega dialoga.

 "V svojih odgovorih celo lažejo in zavajajo, saj se pretvarjajo, da ni pravne podlage za organiziranje dostavljavcev in začetek kolektivnih pogajanj," so navedli v sindikatu, ki je nad odgovori ogorčen in razočaran.

Po navedbah sindikata ne drži, da ni pravne podlage za organiziranje dostavljavcev in začetek kolektivnih pogajanj, saj "je organiziranje delavk in delavcev osnovna človekova pravica, ki je v Sloveniji zavarovana z ustavo", ena od osnovnih nalog sindikatov pa je sklepanje kolektivnih pogodb.

"Sindikat Mladi plus je tako legitimen, reprezentativen in pravno priznan zastopnik interesa svojih članov in članic, kar so tudi dostavljavke in dostavljavci," so izpostavili.

Odgovora Wolta in Glova razumejo kot jasen napad na sindikalno organiziranje in proti temu se bodo, kot poudarjajo, borili z vsemi razpoložljivimi sredstvi. O dogajanju so že obvestili tudi Evropsko konfederacijo sindikatov in preostale pristojne institucije, so še sporočili iz sindikata, kjer pa za zdaj niso pojasnili, na kakšen način bodo stopnjevali sindikalno aktivnost.

Wolt in Glovo
Novice Dostavljavci ne bodo odnehali: predali prvo zahtevo #video
sindikat Wolt, Glovo
Novice Krik na pomoč: dostavljavci Wolta in Glova povezani v sindikat
Ne spreglejte