SiolNET. Novice Slovenija
0,49

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Vsi obtoženi v zdravstveni aferi zanikali krivdo

0,49

termometer

sodišče, zatožna klop
Foto: STA

Vseh 12 obtoženih v zdravstveni aferi je zanikalo krivdo. Zadnji je to na današnjem sklepnem delu predobravnavnega naroka na Okrožnem sodišču v Ljubljani storil Rok Vengust z ljubljanske ortopedske klinike. Sodnica Dejana Fekonja je začetek sojenja napovedala za jesen, zaradi velikega števila obtoženih pa ga namerava razdeliti v štiri skupine.

V korupcijski aferi v zdravstvu je obtoženih 11 fizičnih oseb in družba Advanta kot pravna oseba. Prvoobtoženi je Zoran Milošević, ki je radiolog v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana. Tožilec Iztok Krumpak je na predobravnavnem naroku vsem obtoženim ponudil, da bi ob priznanju krivde zanje zahteval nižjo kazen, česar pa ni storil nobeden od njih.

Vengust bi moral stopiti pred sodnico Fekonjevo že 3. junija, a je tedaj njegov odvetnik Miha Kozinc zaprosil za prestavitev naroka, kar je utemeljil s tem, da je šele pred kratkim prevzel primer in mu zato še ni uspelo preučiti obsežnega sodnega spisa. Sodnica je z nekaj slabe volje prošnji vendarle ustregla. Je pa Kozinc že tedaj poudaril, da njegova stranka ne priznava krivde.

Podkupnina naj bi znašala nekaj manj kot 33 tisoč evrov

Zdravniki v UKC Ljubljana Foto: STA Obtožnica Vengusta bremeni kaznivega dejanja nedovoljenega sprejemanja daril. Tožilec mu je na današnjem naroku očital, da je zahteval in od družbe Emporio Medical tudi prejel podkupnino v skupni višini nekaj manj kot 32.900 evrov. Po Krumpakovih besedah je podkupnina prišla v obliki nakazil ali gotovinskih plačil. Za protiuslugo je Vengust vplival na odločitev, da bo za ortopedsko kliniko medicinski material dobavljal Emporio Medical.

Če bi Vengust priznal krivdo, bi tožilec zanj zahteval nižjo kazen, to je eno leto in štiri mesece zapora v obliki dela v splošno korist, deset tisoč evrov denarne kazni, vrnitev prejete podkupnine in plačilo sodnih stroškov. Ker se je obtoženi izrekel za nedolžnega, pa je Krumpak napovedal, da bo zanj zahteval daljšo zaporno kazen, in to ne v alternativni obliki, višjo denarno kazen ter poleg vrnitve prejete podkupnine in plačila sodnih stroškov tudi prepoved opravljanja poklica.

500 strani dolga obtožnica

Sicer je ključen očitek v 500 strani dolgi obtožnici, da je več zdravnikov in drugih zaposlenih v nekaterih zdravstvenih zavodih na svoje osebne račune doma in v tujini prejemalo denar, za protiuslugo pa so še naprej naročali medicinski material pri določenem dobavitelju. Javna sredstva naj bi s tem oškodovali za okoli 1,18 milijona evrov.

Odmevna afera sega v december 2013, ko so kriminalisti opravili preiskave na 58 naslovih na območjih policijskih uprav Koper, Ljubljana, Novo mesto, Celje in Maribor. Predobravnavni narok se je začel 13. maja letos.

Komentarji

3

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • niagara1 / 17.06.2019. ob 22:18 +2 0

  Za to vsoto se ve in lahko dokaze,koliko je pa se skopnelo,ki ni obtoznice,kjer so ljudje s imenitnih kadrov pa ne bomo nikoli vedeli.Se malo bodo pisali ,kako se trudijo ,da bi bilo cim prej pozabljeno.

  +2 0
 • uporabnik51 / 17.06.2019. ob 22:02 +2 0

  Vse nedolžno, sistem ne deluje, podkupnine pa tečejo ... in kdo pravi, da se v tem svetu dejstev ne dogajajo čudeži. Nazadnje spoznavamo, da je diktatura daleč najcenejši sistem. V njej služi samo ozka klika, v demokraciji pa vsak j... vsakega.

  +2 0
 • niagara1 / 17.06.2019. ob 22:18 +1 0

  Za to vsoto se ve in lahko dokaze,koliko je pa se skopnelo,ki ni obtoznice,kjer so ljudje s imenitnih kadrov pa ne bomo nikoli vedeli.Se malo bodo pisali ,kako se trudijo ,da bi bilo cim prej pozabljeno.

  +1 0
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin