Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 10. 2022,
18.00

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,44

1

Natisni članek

Cankarjev dom Slovenija Karierni sejem kariera

Četrtek, 13. 10. 2022, 18.00

1 leto, 6 mesecev

Vsak četrti zaposleni aktivno išče novo zaposlitev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,44

1

19. Karierni sejem | Foto Klavdija Žitnik

Foto: Klavdija Žitnik

Trenutno je v državi najnižja brezposelnost po letu 1990. Statistika je sicer dobra, a kaj se skriva za njo? So ljudje na svojih delovnih mestih pri nas zadovoljni? Ste zadovoljni vi? Greste na delo polni elana ali s cmokom v grlu čakate, da pride petek? Vsak četrti zaposleni pri nas aktivno išče novo zaposlitev, 63 odstotkov želi menjati službo najpozneje v nekaj mesecih, 13 odstotkov pa v pol leta. V Cankarjevem domu je danes potekal karierni sejem, ekipa Planet TV se je pogovarjala s študenti, ki iščejo delo med študijem, in s tistimi, ki so v lovu za prvo ali novo zaposlitvijo.

19. karierni sejem v Cankarjevem domu je namenjen predvsem iskanju zaposlitve, redne ali pa tiste med študijem. "Iščeva priložnost, da kaj najdeva, da se lahko nadaljnjo izpopolnjujeva glede dela in tako naprej. Če gledaš širše, se vse najde," sta dejala obiskovalca.

Fotogalerija
1 / 6

Na kariernem sejmu so po koncu študija danes številni iskali svojo prvo zaposlitev. "Zanima me veterina. Iščem prvo službo in mislim, da je na mojem področju ni tako težko najti, a je treba biti res aktiven iskalec. Držite pesti," je povedal eden od obiskovalcev, ki je sejem obiskal kmalu po zaključku študija.

Sejem so obiskali tudi tisti, ki so službo izgubili ali pa jo preprosto želijo zamenjati. "Tu sem, da bi si poiskala novo zaposlitev, saj sem ostala brez službe. Tako da iščem nove izzive. Službo iščem okoli tri mesece. Ponudba je, razgovori so. Mogoče je človek včasih izbirčen, ker ve, kaj hoče," meni obiskovalka.

Prav tako lahko na kariernem sejmu pridobite različna znanja, ki olajšajo dozdajšnje delo, in spoznavate potencialne delodajalce. Nika Rakonjac, predstavnica portala MojeDelo.com, pravi, da opaža res netipične številke pri povpraševanju po novih kadrih, in sicer od zelo nizkega povpraševanja do izredno velikega, rekordnega.

Vse več je ponudb za kombinirano delo − na delovnem mestu in od doma 

Tako na Mojedelo.com beležijo še enkrat toliko objavljenih oglasov, kot so jih pred epidemijo. Zaradi nje je veliko delodajalcev uvedlo kombinirano delo, in sicer na delovnem mestu in delno od doma. "Soočamo se z novimi poklici, ki so povezani z digitalizacijo in tudi z nevezanostjo na samo lokacijo, pa seveda s poklici prihodnosti. Veliko je govora tudi o varstvu okolja in s tem povezanimi poklici," še doda Nika Rakonjac. 

Na sejmu je bilo kar 93 podjetij, ki iščejo nove kadre. Po besedah Marka Poje, inšpektorja policijske akademije, je pomembna lastnost pripadnost, "da prideš nekam v kolektiv, kjer so pomembni neki odnosi. Eden ni nobeden oz. odvisni smo  drug od drugega. Zato sta tudi v patruljah vedno dva policista," je sklenil.

Vsak, ki se loti iskanja nove službe, najprej izpili svoj življenjepis. Kako pa se lotiti priprav na razgovor? Po mnenju Ksenije Benedetti je treba poznati pravila primernega obnašanja, ker to pomaga pri večji samozavesti in posredno vpliva na sklepanje poslov. "Pomembno je, da se znamo predstaviti na primeren način, da znamo poskrbeti za svoj primerni videz, ki je odvisen od tega, kam gremo v službo, da malo povadimo in pogledamo, kakšen izraz imamo na obrazu," je povedala Benedettijeva ob tem pa poudarila, da je pomembna točnost, ponekod pa je tudi že pomembna kakovost počutja na delovnem mestu.

Lea Einfalt
Sportal Bilo jo je strah, da v življenju po karieri ne bo našla zadovoljstva
Matthew Soukup
Sportal Lastnik olimpijske medalje prekinil kariero
Džengis Čavušević
Sportal Nekdanji slovenski nogometaš, ki mu je sreča kruto obrnila hrbet
Sara Goltes
Sportal Tehtnica se je prevesila na stran slovesa, pri 21 letih je čas za drugo kariero
Ne spreglejte