SiolNET. Novice Slovenija
3,95

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vrtovec: Kocka je padla, drugi tir se od danes gradi #video

3,95

termometer

Po dolgih letih takšnih in drugačnih zavlačevanj, prerekanj, zasledovanj tudi parcialnih interesov, vseh pravnih in tudi političnih zapletov je Slovenija po besedah infrastrukturnega ministra Jerneja Vrtovca končno na točki, ko ni več vrnitve. "Kocka je padla, drugi tir se od danes naprej gradi," je dejal ob podpisu pogodbe za dela na projektu.

"Leta in leta smo čakali na ta dogodek. Čakala je Slovenija, čakala je Evropa, čakale so naše zaledne države, ki imajo Luko Koper za strateško luko, in čakali so državljani, logistika in gospodarstvo," je dejal minister Jernej Vrtovec na gradbišču v Dekanih pri Kopru, kjer so danes podpisali še pogodbo za glavna dela na projektu drugi tir med Divačo in Črnim Kalom, s tem pa zaznamovali tudi simboličen začetek glavnih gradbenih del.

Projekt bo končan do leta 2025

Slovenska logistika si v tej neusmiljeni globalni gospodarski tekmi, ki večkrat poteka na premočenem in težkem igrišču, po Vrtovčevih besedah ne sme več privoščiti poraza. "Ta bi imel daljnosežne negativne posledice za vse slovensko gospodarstvo. Dovolj je bilo tudi avtogolov in zdaj je čas za gole v nasprotnikovi mreži. Z današnjim dnem smo na tej tekmi izenačili, verjamem, da bomo čez 10 let v veliki prednosti," je poudaril.

Minister je še dejal, da je zdaj pomembno predvsem to, da ga zgradimo v roku, pregledno in znotraj finančne konstrukcije. Dela na drugem tiru morajo biti glede na časovnico končana leta 2025, leto pozneje pa naj bi bil tir predan v uporabo.

Dela na omenjenem odseku bo za 403,6 milijona evrov izvedel Kolektor CPG v sodelovanju s turškima podjetjema Yapi Merkezi in Özaltin.

Priprave za zagon projekta drugi tir trajale več kot dve desetletji

"Izvedba projekta ni pomembna le za nas. Vplive čuti vsa slovenska gradbena operativa," je dejal direktor podjetja Kolektor CPG Kristjan Mugerli. Ta pri tako obsežnem projektu gradbinci ne bodo pridobili le znanja, izkušenj in referenc, ampak bo vpliv po njegovih besedah čutilo vse slovensko gospodarstvo. Prav tako bo gradnja projekta bistveno pripomogla pri izhodu gospodarstva iz krize po pandemiji novega koronavirusa, je prepričan.

"Stroji so pripravljeni, ekipe so pripravljene, zdaj pa nam dovolite, da pokažemo, kaj znamo in kaj zmoremo," je sklenil Mugerli.

Podpisu je prisostvoval tudi predsednik upravnega odbora podjetja Yapi Merkezi Mustafa Basar Arioglu, ki je opozoril na pomen Luke Koper za slovensko gospodarstvo in gospodarstvo zalednih držav ter poudaril, da bo drugi tir pristanišču pomagal rasti. "Naše podjetje v vseh državah, kjer deluje, spoštuje lokalne navade, lokalno prebivalstvo in pogoje. Trudimo se, da ne poškodujemo okolja, in vedno poskrbimo, da za seboj pustimo dober projekt," je zatrdil.

Kolektorjev konzorcij bo glavna dela opravljal tudi na odseku med Črnim Kalom in Koprom. Ponudil je ceno 224,7 milijona evrov, pogodbo za izvedbo del pa so podpisali 31. marca.

Z današnjim dogodkom se bodo simbolično začela dela na največjem infrastrukturnem projektu v državi, katerega vrednost je po novem ocenjena na nekaj manj kot milijardo evrov in za katerega so se prve priprave začele že pred skoraj 25 leti.

drugi tir Posel danes Drugi tir: za devet kilometrov proge potrebujemo 13 let?

Zahteva po takojšnji ustavitvi gradnje

Skupina posameznikov, združenih v neformalni skupini 2TiRailway, zahteva takojšnjo ustavitev projekta gradnje drugega tira železniške proge Divača-Koper. Pobudo in zahtevo za absolutno prednostno presojo ustavnosti in zakonitosti investicije je danes poslala na ustavno sodišče.

Ustavno sodišče naj do dokončne odločitve ter pravnomočnosti odločb in sklepov drugih sodišč in inštitucij v Sloveniji in EU z začasno odredbo ustavi vsa dejanja investicije, piše v ustavni pobudi, pod katero so podpisani Tomaž Štebe, Jože Gorenc in Vili Kovačič, v preteklosti pobudnik več referendumov o drugem tiru.

Ustavno sodišče naj presodi skladnost aktov, ki so bili izdani za izvrševanje javnih pooblastil pri izvajanju te investicije, z ustavo, zakoni in podzakonskimi predpisi. Vložitev pobude utemeljujejo s potrebo po preprečitvi tveganj nepovratno hude nenadomestljive škode, trajnih posledic v okolju in naravi ter prostorsko socialnih in čezmejnih negativnih vplivov, oškodovanja javnega dobrega, javnih sredstev in koristi.

Projektu očitajo nezakonitost, nedopustna ravnanja, opustitev dolžnih ravnanj, nestrokovnost, zastarelost in nesmiselnost. Ustavno sodišče naj zato z začasno odredbo vsa dela na projektu takoj ustavi, predlagajo.

Prav tako se zdi pobudnikom potrebno celovito novo ovrednotenje te in drugih investicij v železniško infrastrukturo. Projekt drugi tir je absolutno predrag ter prometno nepotreben, saj je Italija izstopila, so zapisali. Med drugim mu tudi očitajo, da nima potniških postaj in povezave z Istro.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin