Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 6. 2024,
17.56

Osveženo pred

1 teden, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,17

Natisni članek

padavine deževje poletje pomlad dež vreme

Torek, 11. 6. 2024, 17.56

1 teden, 1 dan

Zvečer se bo ponekod prehodno delno zjasnilo, proti jutru se vračajo padavine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,17
Dež Ljubljana | Padavine se bodo ponoči z zahoda razširile nad večji del države. | Foto STA

Padavine se bodo ponoči z zahoda razširile nad večji del države.

Foto: STA

Ponoči bo na zahodu Slovenije znova začelo deževati. Dež se bo proti jutru razširil nad večji del države, je zapisano na spletnih straneh agencije za okolje. Reke v večjem delu države imajo veliko vodnatost, posamezne reke v severozahodni in osrednji Sloveniji pa so srednje vodnate.

V sredo bo pretežno oblačno s krajevnimi padavinami, deloma plohami in ob morju tudi posameznimi nevihtami. Ponekod bo pihal severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 9 do 14, na Primorskem do 17, najvišje dnevne od 14 do 19, na Primorskem okoli 23 stopinj Celzija.

Na Arsu so zaradi možnih krajevnih neviht v jugozahodni Sloveniji za sredo izdali rumeno opozorilo, zaradi možnih izdatnejših padavin v jugovzhodni Sloveniji pa za sredo dopoldne.

Postojna
Novice Oranžno opozorilo: reke so se začele razlivati, poplavljena šola in vrtec

Reke v večjem delu države imajo veliko vodnatost, Vipava, Drava in Mura se razlivajo

Reke v večjem delu države imajo veliko vodnatost, posamezne reke v severozahodni in osrednji Sloveniji pa so srednje vodnate. Večina rek počasi upada, naraščajo pa kraška Ljubljanica, Krka, reke na severovzhodu ter Kolpa in Sava v spodnjem toku. Vipava, Drava in Mura se razlivajo na izpostavljenih mestih, so sporočili z agencije za okolje (Arso).

Danes popoldne in v noči na sredo bodo manjše reke upadale, zvečer bo začela upadati tudi Vipava. Vodnatost večjih rek se bo še počasi povečevala. Hidrologi napovedujejo, da bo v sredo čez dan vodnatost večine rek ustaljena, Drava in Mura pa se bosta še razlivali ob strugi. V četrtek se bo vodnatost rek ponovno nekoliko povečala.

Zaradi jutranjega močnega deževja z vetrom so danes zabeležili 24 dogodkov, med drugim se je zaradi namočenega terena sprožil zemeljski plaz, ki je v naselju Spodnja Rečica v občini Laško zasul stanovanjski objekt, prišlo je tudi do podorov zemljin in kamnin, so sporočili iz uprave za zaščito in reševanje.

Močan veter je podiral drevesa in na enem stanovanjskem objektu odkril streho.

Meteorne vode so zalivale stanovanjske in druge objekte. Posredovalo je 18 gasilskih enot, od tega štiri poklicne ter druge službe, ki so črpale meteorno vodo, odstranjevale podrto drevje, s protipoplavnimi vrečami zaščitile objekte, odstranjevale nanose zemljine, prekrile plaz in odkrito streho, so še sporočili.

Kakšno vreme se obeta konec tedna?

V četrtek bo še nestanovitno, nastajale bodo krajevne plohe in nevihte. V petek bo po svežem in ponekod meglenem jutru čez dan večinoma sončno in spet topleje. V soboto bo večinoma sončno, več oblačnosti bo v hribovitem svetu zahodne Slovenije.

Nad severnim Sredozemljem je plitvo ciklonsko območje. Od severovzhoda priteka v spodnjih plasteh ozračja k nam vlažen in nekoliko hladnejši zrak.

V sosednjih pokrajinah bo prevladovalo nestanovitno vreme z občasnimi padavinami, predvsem v bližini morja tudi nevihtami.

nevihtna fronta
Novice Hladna fronta nas je že dosegla: lokalno močna neurja
Ne spreglejte