Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 6. 2024,
6.00

Osveženo pred

1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,45

Natisni članek

nalivi nevihta Slovenija neurje vreme

Torek, 11. 6. 2024, 6.00

1 teden

Oranžno opozorilo: reke so se začele razlivati, poplavljena šola in vrtec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,45
Postojna | Gasilci PGD Postojna so v ponedeljek v roku ene ure zaradi močnega naliva posredovali v štirih intervencijah.  | Foto PGD Postojna/FB

Gasilci PGD Postojna so v ponedeljek v roku ene ure zaradi močnega naliva posredovali v štirih intervencijah.

Foto: PGD Postojna/FB

Dopoldne se bodo v zahodni in osrednji Sloveniji še naprej pojavljale nevihte z nalivi. Zlasti na Primorskem, Gorenjskem, Notranjskem in ponekod v osrednji Sloveniji lahko hitro porastejo ter poplavljajo nekateri hudourniški vodotoki. Močneje bodo narasle tudi reke in potoki. V zgodnjih jutranjih urah so se že začeli razlivati Vipava in Drava v zgornjem toku ter posamezni manjši vodotoki v Pomurju. Na območju Postojne in na severozahodu Slovenije je zalilo več stanovanjskih in poslovnih objektov, osnovno šolo in vrtec. 

Po podatkih urada za meteorološko napoved agencije za okolje, je na postaji Godnje na Krasu v zadnje pol ure padlo 22,5 milimetra padavin. Krajevni nalivi se bodo predvidoma nadaljevali do sredine dneva. Ob tem je možno zastajanje padavinske vode in naraščanje hudourniških vodotokov, opozarjajo na Arsu. 

Razlivajo se Vipava, Drava in vodotoki v Pomurju 

Po podatkih urada za hidrološko napoved agencije za okolje so se v zgodnjih jutranjih urah začeli razlivati Vipava in Drava v zgornjem toku ter posamezni manjši vodotoki v Pomurju.

Dopoldne bodo reke še naraščale, ob krajevnih plohah in nevihtah lahko hitro narastejo posamezni manjši vodotoki in hudourniki v več delih države, ki lahko poplavijo. Poplave lahko povzroči tudi padavinska voda. 

 

Arso oranžno opozorilo | Foto: Arso Foto: Arso Izdano je oranžno opozorilo 

Danes bo sprva oblačno s pogostimi padavinami, predvsem na zahodu tudi nevihtami. Zapihal bo severovzhodni veter, na Primorskem burja. Popoldne bo dež oslabel in marsikje prehodno ponehal. Najvišje dnevne temperature bodo od 15 do 20, na Primorskem okoli 24 stopinj Celzija. 

Jutri bo pretežno oblačno s krajevnimi padavinami, ki bodo pogostejše zjutraj in dopoldne. Ponekod bo pihal severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 9 do 14 stopinj Celzija, na Primorskem do 17 stopinj Celzija, najvišje dnevne od 14 do 19 stopinj Celzija, na Primorskem okoli 23 stopinj Celzija.

V četrtek bo še nestanovitno, nastajale bodo krajevne plohe in nevihte. V petek bo večinoma sončno in spet topleje.

OPOZORILO 

Danes do sredine dneva bodo po Sloveniji še nastajali krajevno močni nalivi. Ob tem je možen porast hudourniških vodotokov.

Na območju Postojne in na severovzhodu Slovenije poplavljalo ceste in objekte 

Na območju regijskih centrov za obveščanje Postojna, Celje, Maribor in Murska Sobota je močno deževje zalilo več stanovanjskih in poslovnih objektov, osnovno šolo in vrtec. Zaradi večje količine meteornih voda se je sprožilo več zemeljskih plazov. Na 17 lokacijah so posredovali gasilci iz devetih prostovoljnih gasilskih društev, ki so črpali vodo in zaščitili več plazov. 

Na relaciji Kruplivnik–Dolnji Slaveči so Gasilci PGD Motovilci v dolžini približno trideset metrov očistili blato, ki ga je v času padavin naneslo na cesto, Gasilci PGD Stara Nova vas so v Dobravi prečrpali približno dva tisoč kubičnih metrov meteorne vode, ki je zalila celotno dvorišče in bližnji gospodarski objekt, gasilci PGD Gornji Slaveči so izčrpali približno deset kubičnih metrov meteorne vode iz kleti, gasilci PGD Vučja Gomila v naselju Vučja Gomila v občini Moravske Toplice pa so z vozišča očistili mulj, ki ga je naneslo neurje, je razvidno s spletne strani uprave za zaščito in reševanje. 

V Lemerju v občini Puconci je močan veter dvignil prireditveni šotor in ga vrgel na cestišče. Pri tem je del šotora pristal na električnih žicah. Obveščena je bila pristojna elektroslužba. Gasilci PGD Lemerje so zavarovali cestišče in šotor odstranili.

Glede na podatke uprave za zaščito in reševanje je močno neurje z dežjem težave povzročalo tudi na območju Postojne, kjer je poplavilo več cest in objektov. Tam posredujejo gasilci PGD Postojna, dežurna služba CPK Postojna in Elektro Primorska.

nevihtna fronta
Novice Hladna fronta nas je že dosegla: lokalno močna neurja
Dež, neurje, naliv
Novice V začetku tedna mogoča neurja z močnim vetrom in nalivi
neurje s točo
Novice To je vzrok za včerajšnja uničujoča neurja z veliko točo #video
 
Ne spreglejte