Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 11. 2023,
18.53

Osveženo pred

5 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,34

Natisni članek

anketa Janez Janša Janez Janša Robert Golob

Ponedeljek, 13. 11. 2023, 18.53

5 mesecev, 3 tedne

Na volitvah bi zmagala stranka SDS, katastrofalec padec Goloba

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,34
Robert Golob, Janez Janša | Takšnega padca priljubljenosti kot Robert Golob do zdaj ni doživel še nihče, piše Delo. Število nezadostnih ocen, ki jih je prejel Golob, je višje od nezadostnih ocen, ki jih je prejel predsednik SDS Janez Janša. | Foto Ana Kovač/STA

Takšnega padca priljubljenosti kot Robert Golob do zdaj ni doživel še nihče, piše Delo. Število nezadostnih ocen, ki jih je prejel Golob, je višje od nezadostnih ocen, ki jih je prejel predsednik SDS Janez Janša.

Foto: Ana Kovač/STA

Če bi bile volitve jutri, bi največ ljudi volilo stranko SDS. S precejšnjim padcem podpore ji sledi Gibanje Svoboda, tej pa SD, je pokazala anketa Mediane za časnik Delo. Več kot polovica vprašanih delo vlade ocenjuje negativno, premier Robert Golob pa je zabeležil največji mesečni padec na barometru priljubljenosti kateregakoli politika do zdaj.

Na vprašanje, katero stranko bi volili, če bi bile volitve jutri, jih je 22,2 odstotka odgovorilo, da bi bila to SDS (oktobra 23 odstotkov). Gibanje Svoboda bi volilo 14,4 odstotka sodelujočih (oktobra 18,8), SD sedem odstotkov (kar je enako kot oktobra), NSi 4,7 (oktobra 7,2) in Levico štiri odstotke (oktobra 5,1).

53,8 odstotka vprašanih delo vlade ocenjuje kot negativno ali zelo negativno (oktobra 42,1), srednje njeno delo ocenjuje 26,6 odstotka vprašanih (oktobra 34,1), pozitivno ali zelo pozitivno pa 18,4 odstotka (oktobra 22). Srednja ocena 2,42 je najnižja, kar jo je izvršilna veja oblasti dobila v tem mandatu.

Koalicija ob padcu podpore vladi poudarja vztrajnost, iz opozicije tudi pozivi k predčasnim volitvam

Ob objavi ankete, ki kaže strm padec podpore vladi in priljubljenosti premierja Roberta Goloba, slednji napoveduje, da bo vlada delala še bolj trdo in si povrnila zaupanje. S tem se strinjajo tudi v SD in Levici, a pričakujejo spremembe. Do vlade so še bolj kritični v opoziciji, prvak SDS Janez Janša je pozval k predčasnim volitvam.

Predsednik vlade je stanje komentiral na kratko. "Očitno bomo morali delati še bolj trdo, da bomo povrnili zaupanje. In to je to," je za POP TV povedal Golob.

Koalicijske stranke so glede na odzive svojih poslancev padec pričakovale. Poslanec SD Soniboj Knežak je za POP TV povedal, da so pričakovanja velika in dodal, da pa je javnost na trenutno "vrtenje koles brez pravega učinka", po njegovem mnenju, odregirala pravilno.

Medtem v opozicijski NSi menijo, da je vlada pogrnila "na celotni črti". Poslanka NSi Iva Dimic namreč meni, da vladi ljudje enostavno ne zaupajo več, saj od reform ni nastalo praktično nič.

Tudi prvak SDS Janez Janša je na družbenem omrežju X zapisal, da Slovenija trenutno potrebuje strateško stabilizacijo notranjih razmer. Dodal je, da so edina demokratična pot do te rešitve čimprejšnje volitve. "Zaenkrat zgolj SDS razpolaga z ekipo, ki je sposobna že jutri brez dolgega uvajanja uspešno prevzeti odgovornost," je še zapisal.

Golobu več nezadostnih ocen kot Janši, Pirc Musarjeva najbolj priljubljena političarka

Na barometru priljubljenosti politikov še naprej vodi predsednica republike Nataša Pirc Musar, sledita ji poslanec SDS Anže Logar in državni sekretar, ki bdi nad popoplavno obnovo, Boštjan Šefic. Premier Golob je zdrsnil s šestega na predzadnje, 19. mesto. Takega padca v enem mesecu v Delovem barometru priljubljenosti ni bil deležen še noben politik.

Število nezadostnih ocen, ki jih je prejel Golob, je višje od nezadostnih ocen, ki jih je prejel predsednik SDS Janez Janša.

"Anketa bo zato gotovo trenutek streznitve in hladna prha za največjo koalicijsko stranko, ki za vodilno opozicijsko SDS močno zaostaja. Razlika med njima znaša toliko, kot imata izmerjeno podporo NSi in Levica skupaj," so zapisali na Delu.

"Vsa velika pričakovanja so se razblinila, ne verjamem, da je kje še kdo, ki verjame, da je ta vlada sposobna še kaj resnega narediti v koristi države. Na levici vlada panika, ker jo to, kar se dogaja, lahko pokoplje," je rezultate ankete za Delo komentiral profesor na fakulteti za družbene vede v Ljubljani in komunikator Dejan Verčič, ki je svetoval številnim politikom, tudi nekdanjemu predsedniku vlade in predsedniku republike Janezu Drnovšku.

Skoraj 50 odstotkov vprašanih meni, da zmanjšanje števila ministrstev ne bi imelo učinka

S posebno anketo so preverili tudi, kako javnost ocenjuje Golobovo idejo o rekonstrukciji vlade oziroma zmanjšanju števila ministrstev. 46,3 odstotka vprašanih meni, da zmanjšanje števila ministrstev ne bi imelo učinka. Medtem jih 31,2 odstotka meni, da bi bila vlada bolj učinkovita, 12,2 odstotka pa, da manj. Neopredeljenih je 10,3 odstotka.

Delež zelo pozitivnih oz. pozitivnih ocen Golobove vlade znaša le še 18,4 odstotka. Trend pozitivnih ocen dela vlade se znižuje že od Golobovega razhoda z nekdanjo notranjo ministrico Tatjano Bobnar – razen enkratnega odboja navzgor po avgustovskih poplavah, navaja Delo.

Anketirance vprašali o mnenju vladne ocene škode po poplavah

Mediana je poleg tega anketirance spraševala, kakšna je po njihovem mnenju vladna ocena škode po poplavah v znesku deset milijard evrov. Za 31,4 odstotka je previsoka, za 23,5 odstotka prenizka, za 15,7 odstotka pa pravilna. Neopredeljenih je 29,4 odstotka.

Pri vprašanju, kako naj država zagotovi sredstva za financiranje sanacije, je bilo mogočih več odgovorov. Po mnenju 76,6 odstotka vprašanih naj to naredi z učinkovitejšo javno porabo, po mnenju 21,6 odstotka z zadolžitvijo v tujini oz. posojilom, po mnenju 13,7 odstotka z ljudskimi obveznicami, po mnenju 5,6 odstotka pa z novimi davki. Za drugo se je odločilo 13 odstotkov anketiranih.

Mediana je anketo izvedla med 6. in 9. novembrom na vzorcu 705 ljudi.

Preberite še:

Joe Biden
Novice V ZDA leto dni pred predsedniškimi volitvami porazne številke za Bidna
Robert Golob, izredna seja DZ
Novice Padec priljubljenosti vlade in skok za SDS
Vlada
Novice Javnomnenjska raziskava: To o delu vlade menijo vprašani
Marco Pogo, Stranka piva
Novice Anketa priljubljenosti strank na Dunaju: na tretje mesto skočila Stranka piva
Ne spreglejte