Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Četrtek,
9. 11. 2017,
15.44

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,30

3

Natisni članek

kirurgija UKC Ljubljana Marija Pfeifer

Četrtek, 9. 11. 2017, 15.44

6 let, 5 mesecev

V UKC izgubili tri leta in zdaj iščejo novega mladega kirurga #video

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,30

3

UKC Ljubljana | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

"Nikoli nismo skrivali, da nimamo določenih težav v programu otroške kirurgije," je po odstopu iz programa dveh slovenskih kirurgov dejala strokovna direktorica UKC Ljubljana Marija Pfeifer. Oba kirurga ostajata v UKC in bosta še naprej delovala na področju kardiovaskularne kirurgije, vodstvo pa bo iskalo novega kirurga, ki se bo želel izobraževati na področju otroške srčne kirurgije. Vlada bo ustanovila center za otroke in odrasle s prirojenimi srčnimi napakami, vodilno vlogo pa bo prevzel Igor Gregorič.

"Še nobeno leto rezultati še niso bili tako dobri pri operativnem zdravljenju prirojenih srčnih napak. Imamo pa v tem programu določene težave," je na novinarski konferenci dejala strokovna direktorica UKC Ljubljana Marija Pfeifer.

Kirurga sta bila specialista kardiovaskularne kirurgije, ob tem pa sta se dodatno izobraževala v programu otroške karidologije. Prvi kirurg je bil na programu za otroškega srčnega kirurga nekaj mesecev, drugi pa se je na tem področju izobraževal približno tri leta.

Kot razlog za njun odhod je navedla, da imata premajhno število operacij, da bi jima to zagotavljalo varnost in razvoj na kariernem področju. Ob tem je zanikala, da bi bili slabi odnosi vzrok za njun odhod. Andraž Kopač in Marija Pfeifer ne nameravata odstopiti z vrha UKC Ljubljana. | Foto: STA , Andraž Kopač in Marija Pfeifer ne nameravata odstopiti z vrha UKC Ljubljana. Foto: STA ,

"Oba kirurga ostajata zaposlena v UKC, vendar ne bosta več aktivno sodelovala v tem projektu. Kirurga se ne bosta več izobraževala v tem programu, bosta pa asistirala tujim kirurgom. Iščemo novega mladega kirurga, ki bi se želel izobraževati na tem področju. Novica ni bila katastrofalna, po svoje je bila pričakovana, vsaj pri enem kirurgu." je odhod dveh kirurgov komentirala  Pfeiferjeva.

Slovenska kirurga sta za razlog navedla slabe medsebojne odnose, kar pa je Pfeiferjeva zavrnila. "Na sestankih se med seboj zdravniki ne prepirajo," je dejala.

Novo sodelovanje s Prago

Generalni direktor UKC Ljubljana Andraž Kopač je zatrdil, da obravnava bolnikov s prirojenimi srčnimi napakami poteka varno in kakovostno. "To je tudi glavni cilj," je dejal Kopač.

UKC je s centrom v Pragi podpisalo pogodbo za sodelovanje, ki bo po besedah Kopača na višji ravni kot do zdaj. V UKC bo več časa prisoten češki kirurg in ne enkrat na dva tedna, kot je bilo to do zdaj.


Starš bolnega otroka: Dovolj je laži o otroški srčni kirurgiji 

Interni dokument, ki kaže na slabe razmere v UKC Ljubljana


STA je pridobila dokument, ki ga je podpisal strokovni direktor kirurške klinike Matjaž Veselko. V njem je zapisano, da so razlogi za njin odhod v "nezaupanju v strokovnost in kolegialnost, korektnost med posameznimi strokami, zaradi česar se počutita dodatno zapostavljena". To so po navedbah Veselka izpostavili tudi drugi sodelujoči v programu. Kopač je na to dejal, da organizacijske težave rešujejo interno.

Cerar: Razmere v programu otroške srčne kirurgije nedopustne

Miro Cerar | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač "Vsi vidimo, da so razmere v programu otroške srčne kirurgije nedopustne in nesprejemljive. To kaže na to, da so vodstvu UKC dokončno ušle iz rok vse niti nadzora. Še zlasti, ker sami po strokovni plati menijo, da težav ni. To je naravnost neverjetno in očitno ne drži," je po seji vlade, na kateri so sprejeli razrešitev treh predstavnikov sveta UKC, dejal premier Miro Cerar.

Vlada bo ustanovila center za otroke in odrasle s prirojenimi srčnimi napakami. Vodilno vlogo bo prevzel priznani srčni kirurg Igor Gregorič.

Čeprav nimata podpore vlade, Pfeiferjeva in generalni direktor UKC Ljubljana Andraž Kopač ne nameravata odstopiti.

Kopač je dejal, da je to njihova pravica oz. pristojnost, Pfeiferjeva pa je dejala, da "glede na dogodke zadnjih dni, ko je toliko dogajanja in je treba lansirati kvazi afere, ko berem razne maile, nimam več volje delati tukaj". Kot je spomnila, gre z začetkom prihodnjega leta v pokoj, umaknila pa se bo že prej, saj ima še dopust.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc bo od članov sveta zahtevala, naj na nujni seji odločajo o odgovornosti vodstva za razmere na otroški kardiologiji.

Ne spreglejte