Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 7. 2024,
14.27

Osveženo pred

2 tedna, 3 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,02
reka vodovodni sistem vročina voda Rižanski vodovod

Natisni članek

Torek, 9. 7. 2024, 14.27

2 tedna, 3 dni

Vodooskrba slovenske Istre stabilna, a se pričakuje upad pritoka vode v vodonosnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,02
Rižana | Pretok reke Rižane je v začetku tega tedna dosegel 300 kubičnih metrov na sekundo, lani tak čas pa 206 kubičnih metrov na sekundo. | Foto STA

Pretok reke Rižane je v začetku tega tedna dosegel 300 kubičnih metrov na sekundo, lani tak čas pa 206 kubičnih metrov na sekundo.

Foto: STA

Kljub visokim temperaturam je oskrba z vodo slovenske Istre trenutno stabilna, so za STA povedali v družbi Rižanski vodovod Koper. Razpoložljive količine vode so primerljive z lanskimi, pričakuje pa se postopen upad pritoka vode v vodni vir. Še vedno si medtem v podjetju prizadevajo najti trajno rešitev za boljšo vodooskrbo.

Čeprav je oskrba slovenske Istre s pitno vodo trenutno stabilna in primerljiva s stanjem v enakem obdobju lani, v Rižanskem vodovodu Koper pričakujejo, da bo dotok vode v vodni vir v prihodnjih dneh upadel, tudi glede na vremensko napoved, ki ne predvideva večjih količin dežja. Prav zaradi tega bodo v družbi v kratkem začeli nakupe vode pri Kraškem vodovodu Sežana in pri Istrskem vodovodu Buzet v hrvaškem delu Istre.

Še vedno pa si prizadevajo najti lokacijo za zbiralnik vode v slovenski Istri, pri čemer sodelujejo tako Rižanski vodovod kot tudi občine slovenske Istre. Kot primerno rešitev za trajno ureditev vodooskrbe regije so ocenili predlog ureditve vodne akumulacije v bližini izvira Rižane.

Splošni podatki o nivoju reke Rižane so podobni ali celo nekoliko boljši kot v enakem obdobju lani

Rižanski vodovod Koper je zato naročil izdelavo predloga in izhodišč za pripravo državnega prostorskega načrta Ureditev oskrbe prebivalstva slovenske Istre s pitno vodo, s katerim bi umestili vodno akumulacijo v kamnolom Griža. V sklepni fazi je tudi izdelava elaborata, ki jo je naročila direkcija za vode. Ta bo med drugim opredelil možno lokacijo akumulacije vode ob reki Rižani.

V Rižanskem vodovodu sicer vodo trenutno ocenjujejo kot kakovostno in zdravstveno ustrezno. Za STA so potrdili še, da imajo vsi parametri normalne vrednosti, pri tem pa niso beležili nikakršnih odstopanj.

Tudi splošni podatki o nivoju reke Rižane in dodatnih količinah vode so podobni ali celo nekoliko boljši kot v enakem obdobju lani, ko večjih nevšečnosti pri oskrbi z vodo ni bilo.

Višina Rižane trenutno višja kot tak čas lani

Višina Rižane trenutno dosega 76 centimetrov, lani tak čas pa je bila pri 65 centimetrih. Pretok reke Rižane je v začetku tega tedna dosegel 300 kubičnih metrov na sekundo, lani tak čas pa 206 kubičnih metrov na sekundo. Ko gre za dodatne količine vode, trenutno dobivajo devet litrov na sekundo iz Kraškega vodovoda Sežana, lani tak čas pa so dobivali pet litrov na sekundo. Vode iz Istrskega vodovoda Buzet trenutno ne koristijo, lani pa so je v istem obdobju prejemali 50 litrov na sekundo.

Positano, Italija
Trendi Odkrijte pet evropskih mest, ki vas bodo navdušila to poletje
restavracija, gostilna, voda
Trendi Bi morali v restavracijah po Sloveniji streči brezplačno vodo?
Ne spreglejte