Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 7. 2024,
11.57

Osveženo pred

2 dneva, 22 ur

Vsebino omogoča ATLANTIC DROGA KOLINSKA

Natisni članek

raziskovanje potovanja mesto evropska glavna mesta prestolnica počitnice vitaminska voda Cedevita advertorial noad

Petek, 5. 7. 2024, 11.57

2 dneva, 22 ur

Odkrijte pet evropskih mest, ki vas bodo navdušila to poletje

Vsebino omogoča ATLANTIC DROGA KOLINSKA
Positano, Italija | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Poletje je tu, čas, ko damo nekoliko na stran vsakodnevne dolžnosti in si privoščimo pravo osvežitev – tako za telo kot duha. Nekateri se najbolj osvežene počutijo po lagodnem počitnikovanju ob morju, drugi si najbolj napolnijo baterije v pristni povezavi z naravo v visokogorju … Kaj pa, če ne sodite ne med prve ne med druge?

Vas navdušuje živahen utrip mesta? Radi pohajkujete po skritih ulicah, kjer odkrivate najboljšo kavo, za katero vedo le domačini? Morda vročino raje prenašate za hladnimi zidovi veličastne utrdbe ali muzeja? Z nami odkrijte pet evropskih mest, ki ponujajo pravi poletni utrip.

1. Neapelj

Neapelj, espresso | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Neapelj je živahno obmorsko velemesto, polno izjemnih panoramskih razgledov, osupljive umetnosti, gurmanskih doživetij in neponovljive elegance. Kljub visokim temperaturam je Neapelj poleti še vedno poln festivalov, zabav in kulturnih prireditev. Nekateri so brezplačni, večina se jih odvija ob ali po mraku, da bi se izognili žgočemu dnevnemu soncu, dogajanje pa poteka na prostem – na mestnih trgih in plažah ob obali. Številni muzeji in spomeniki pa so odprti pozno v noč.

2. Berlin

Berlin, dekleti na trati | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Prestolnica Nemčije slovi po svoji eklektični kombinaciji grobosti in glamurja. Navdušil bo vse, ki jih privlačijo živahna sodobna kultura, otipljiva zgodovina, bogata kulinarična ponudba, izjemna arhitektura in veselo nočno življenje.

3. Budimpešta

Budimpešta, parlament v ozadju | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Budimpešta vas bo navdušila z art nouveau arhitekturo, termalnimi kopališči sredi mesta, nepozabno stolnico in parlamentom. Obiščite kavarno, ki deluje že od leta 1894 in je bila nekoč izbrana za najlepšo kavarno na svetu. Kjer pozlačene in marmornate površine, škrlatne barve, kristali, freske, lestenci in pogosto madžarska glasba v živo vračajo prefinjenost fin-de-siècla.

4. Lisbona

Lisbona, tramvaj | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Pričakala vas bo popolna panorama tlakovanih uličic, starodavnih ruševin in belih katedral, očarljiv prizor, ki se je oblikoval skozi stoletja. Strme vzpetine lizbonskih ulic boste premagovali s slikovitimi tramvaji, se navduševali nad živopisnimi ploščicami, ki prekrivajo fasade, uživali v čustvenih napevih fada in okušali aromatični portovec.

5. Dublin

Dublin, Temple Bar | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Dublin je prestolnica z velikim ugledom in svetovljanskim karakterjem, ki ponuja mešanico tradicije in hedonizma, ki vas bo navdušila. Narodna galerija ponuja slikarske poslastice, ki jih običajno pričakujemo v večjih prestolnicah, presenetila pa vas bo živahna energija najstarejše ulice v mestu. Tu najdete kolidž lepih umetnosti v prostorih nekdanje distilerije viskija, tovarno najprepoznavnejšega temnega piva z barom, ki vam omogoča 360-stopinjski razgled nad mestom, in 120 metrov visok jekleni stolp, ki vam bo služil kot orientacijska točka v mestu.

Da pa bo vaš mestni dopust potekal gladko, vam priporočamo pet kosov obvezne opreme za vse mestne raziskovalce.

  1. Krema za sončenje. Tudi ob sprehodu po mestu in v prijetnem vetru moramo poskrbeti za zaščito kože s primernim zaščitnim faktorjem. Dovolj bo že mala potovalna različica vaše priljubljene kreme.
  2. Pokrivalo. Med sprehajanjem po sončnih ulicah, polnih čudovite arhitekture, si zavarujte glavo s slamnikom ali kapo. Vaše izbrano pokrivalo lahko postane pika na i vašemu stajlingu.
  3. Obliži. Kljub udobni obutvi se vam lahko pripeti, da po dolgem dnevu raziskovanja odkrijete kak žulj. Naj vam neprijetnost ne pokvari čudovite izkušnje, v torbo ali nahrbtnik spravite nekaj obližev in nič vas ne bo ustavilo.
  4. Vodnik. Ne glede na to, ali imate raje klasične tiskane vodnike ali njihovo elektronsko različico, je dober vodnik vaš adut pri raziskovanju izbrane prestolnice. Z njegovo pomočjo boste zagotovo našli bisere, ki so nepozornim popotnikom skriti. Cedevita | Foto: ATLANTIC DROGA KOLINSKA D.O.O. Foto: ATLANTIC DROGA KOLINSKA D.O.O.
  5. Vitaminska voda Cedevita je obvezen dodatek za vse mestne pustolovce! Poskrbite za osvežilno hidracijo in visoko raven energije. Vitaminska voda Cedevita poleg vode vsebuje tudi vitamine, ki prispevajo k splošnemu dobremu počutju. Okusne kombinacije limone in robide ter limete in limonske trave vas bodo spodbudile, da pijete več in tako ostanete sveži ter polni energije v vsakem trenutku.
Ne spreglejte