Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 12. 2023,
16.57

Osveženo pred

4 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,27

Natisni članek

vlada Urad Vlade RS za narodnosti Janez Doltar odstop

Četrtek, 14. 12. 2023, 16.57

4 mesece, 2 tedna

Po očitkih, da se dotika zaposlenih, odstopil vodja vladnega urada za narodnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,27
Janez Doltar | Janez Doltar s položaja v. d. direktorja urada za narodnosti odstopa s prvim januarjem 2024. | Foto STA

Janez Doltar s položaja v. d. direktorja urada za narodnosti odstopa s prvim januarjem 2024.

Foto: STA

Vršilec dolžnosti direktorja urada vlade za narodnosti Janez Doltar je po očitkih, da zaposlenim namenja nespodobne komentarje in da se jih neprimerno dotika, o katerih so prvi poročali v oddaji 24 ur, podal odstopno izjavo. Očitke o neprimernem obnašanju sicer zavrača in pravi, da gre za obliko političnega pritiska.

Kot so sporočili iz urada vlade za komuniciranje, je Doltar generalni sekretarki vlade Barbari Kolenko Helbl danes podal odstopno izjavo. Ta je njegov odstop sprejela, Doltar pa s položaja v. d. direktorja urada odstopa s prvim januarjem 2024.

Pojasnil je, da se objema tudi z moškimi

Zaposlene na uradu za narodnosti so v anonimnem pričevanju Janezu Doltarju očitale nespodobna povabila, nepričakovane objeme v pisarni in neprimerno dotikanje na delovnem mestu. Trdijo, da jih je naslavljal s pomanjševalnicami in ljubkovalnimi imeni ''moje punce'' in ''ljubice'' ter da ni spoštoval njihovega osebnega prostora in je z njimi na glas razpravljal o osebnih stvareh, so poročali v oddaji 24 ur.

Navedli so tudi eno od pričevanj zaposlenih: "Objemal nas je, se nas neprimerno dotikal, nas imenoval 'ljubica' in 'moje punce'. Dotikanje se je dogajalo ob vsaki mogoči priložnosti na način, da te je na primer pobožal od ramena navzdol po celi roki ali po sredini hrbta ali se je želel s tabo objeti, včasih nežno, drugič z močnim stiskom. Na službeni poti je eni od sodelavk rekel, da ga je dobro 'prizemljila' in da je 'tako seksi oblečena'."

Dolar vse očitke o neprimernem vedenju zavrača in pravi, da gre za obliko političnega pritiska. Pojasnjuje namreč, da je odprt, temperamenten glasbenik in veseljak, ki se objema tudi z moškimi. 

Neprimerno komunikacijo in obnašanje Dolarja so poleg zaposlenih opazili tudi v društvu Ključ, centru za boj proti trgovanju z ljudmi, kjer so na vlado naslovili dopis, naj resno premisli, ali je Doltar primeren za vodenje urada. Za vršilca dolžnosti direktorja urada za narodnosti ga je vlada sicer imenovala 31. maja, potem ko so razrešili Staneta Baluha.

Zaposlene na uradu za narodnosti so v anonimnem pričevanju Janezu Doltarju očitale nespodobna povabila, nepričakovane objeme v pisarni in neprimerno dotikanje na delovnem mestu. | Foto: Matic Prevc/STA Zaposlene na uradu za narodnosti so v anonimnem pričevanju Janezu Doltarju očitale nespodobna povabila, nepričakovane objeme v pisarni in neprimerno dotikanje na delovnem mestu. Foto: Matic Prevc/STA

Odzvali so se tudi Mesec, Boštjančič in Stojmenova Duh

Doltar je v oddaji 24 ur pojasnil, da je z očitki seznanil tudi ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja, ki mu je zgolj dejal, da bodo minili. Na dogajanje na uradu za narodnosti se je odzval tudi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec, ki je dejal, da od "javnih funkcionarjev na kakršnemkoli položaju, še posebej pa na čelu ustanov, ki bi morale varovati pravice najbolj odrinjenih in marginaliziranih skupin, pričakujemo, da bodo svoje delo opravljali strokovno".

Dodal je, da od pristojnih pričakuje, da bodo obtožbe čim prej raziskali, saj spolno nadlegovanje na delovnem mestu predstavlja kršitev delovnopravne zakonodaje in temeljnih pravic posameznic in posameznikov. "Še posebej nedopustno pa je, ko se nasilje izvaja s pozicije moči, kot je nadrejeni, profesor ali starš," je opozoril Mesec.

In dodal: "Ob tem poudarjam, da se spolno nasilje v praksi prepogosto relativizira in da se zmanjšuje njegov pomen. Pomembno je, da se zavedamo, da spolno nadlegovanje in nasilje ni zgolj posilstvo, ampak so to tudi neprimerne izjave in neprimerni dotiki. Naš skupni cilj mora biti – prepoznavanje vseh oblik nasilja, njegovo izkoreninjenje in zaščita žrtev."

Kot poroča portal N1, sta na novinarsko vprašanje, kako komentirata dejanje Doltarja, na novinarski konferenci po današnji seji vlade odgovorila tudi finančni minister Klemen Boštjančič in ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh. Boštjančič je dejal, da primera ne pozna, Stojmenova Duh pa je pojasnila, da so na ministrstvu za očitke izvedeli iz medijev. "Mi nismo prejeli nobenega dopisa na to temo, pa smo pregledali vso dokumentacijo. Tudi na seji vlade se o tem nismo pogovarjali. Sicer pa kot ženska, ministrica in tudi kot nekdo, ki je zaposlen v javni upravi, vsako dokazano zlorabo na delovnem mestu, naj bo to kakršnokoli maltretiranje ali mobing, odločno obsojam," je izpostavila ministrica za digitalno preobrazbo.

Andrej Brglez AMZS
Avtomoto Predčasno je odstopil predsednik AMZS
DARS
Novice Kegljevič Zagorčeva odstopila z mesta članice uprave Darsa
Matija Bitenc
Novice Odstopil prvi finančnik Petrola
Ne spreglejte